fredag 8 februari 2008

Hyland, Carl-Gustaf, geografin och matematiken.

Jag är besatt av Lennart Hyland. Lennart Hyland har intagit min kropp. Jag har försökt att sjunga signaturen till Hörnan baklänges - aaaal al al al al al al al al al - och be hundra Ave Tuss, men han slutar inte att fascinera mej.

Det kan inte säjas nog många gånger: enligt hustru Tuss var Lennart inte alkoholist - han var bara alkoholberoende. Han bara behövde alkohol för att kunna överleva. Och för att kunna fungera som människa i vardagen. Och för att kunna släppa loss lite på helgen. Och för att kunna köra bil.

Just kombinationen alkohol och trafik har ju aldrig varit riktigt laglig i Sverige. Enligt legenden hindrade inte detta Lennart Hyland för att en gång under det glada sextiotalet sätta sej bakom ratten för att ta sej en tur genom sitt barndoms Småland.

Med honom i bilen satt Carl-Gustaf Lindstedt, den folkkäre och ganska överviktige komikern och skådespelaren, som iförd nåt så värdigt som pingelmössa var Gubben i lådan i Hörnan och folkhemmets egen hovnarr.

Det här utspelade sej just en av de dagar då Hyland behövde alkohol för att kunna fungera som människa och som bilförare. Med påföljd att Hyland körde i diket med både bil och Carl-Gustaf.

Och nu hände ett par saker som gjort att den här incidenten gått till den svenska nöjes/kriminalhistorien. När polisen kom så försökte Carl-Gustaf Lindstedt att gömma sej bakom ett träd. Risken är ganska stor att det var bakom ett smalstammat barrträd Carl-Gustaf försökte gömma sej, med påföljd att han ganska snart blev både upphittad och igenkänd.

Alltmedan Lennart Hyland fick blåsa i polisens alkomätare och det visade sej att han hade en promillehalt på 3,14.

Och sen dagen går Lennart Hyland i dessa trakter under smeknamnet Pi.

Som tidigare påpekats: Lennart Hylands memoarer hette "Ett glatt liv i glada bilder".

Och man kan tillägga: Tuss Hylands memoarer hette "Leva med Lennart Hyland".

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hyland är oerhört fascinerande som du mycket riktigt skriver. Det verkar finnas en sjö av anekdoter och historier om honom. pi historien har man ju hört förr. Har dessutom i många källor fått fram att Hyland var en riktig kvinnokarl och sk hingstväxt. Är det något du vet något om, Kalle?

Kalle Lind sa...

Tuss Hyland skriver i sina memoarer: "Lennart var minst sagt intresserad av sex - och jag med".

Hon ägnar också en hel del kraft åt att dementera att Hyland låg med sina värdinnor (inkl Siw Malmkvist).

Lille-Lennarts omfång kommer hon dock aldrig in på.

Kalle Lind sa...

Hästkuken tror jag f.ö. kommer från Spermaharen. Dom tog åtminstone upp den, i ett fejkrep om hur Hylands hörna-museet i Tranås skulle ha en specialutställning om Hylands dragg.