måndag 6 december 2010

Lösryckta bitar ur "För Sverige - på tiden" del 4: Simon & Garfunkel.

I en scen i Cameron Crowes lysande "Almost famous" (43:e bästa filmen nånsin) förklarar mamman till den överbeskyddade huvudpersonen kopplingarna mellan rock och droger. Av alla tänkbara hedonistisk-dekadenta plattor hon skulle kunna plocka fram ur den popfrälste sonens samling väljer hon Simon & Garfunkels "Bookends". Hon pekar på snälle Arts och rare Pauls ögon och väser: "Drugs!"

Det var ett skämt för Cameron Crowe. Art och Paul var inte riktigt de som kastade snus i taket på högstadiet. För Ann Ekeberg - Sveriges svar på Tipper Gore, dessbättre utan nåt som helst inflytande - är skämtet långt borta. I sin iver att avfärda allt kulturellt som hon inte förstår, hugger hon i boken "För Sverige - på tiden: en exposé över ungdomskulturen" (1991) också huvudena av mjukrockens fanbärare.

En närläsning av "Bridge over troubled water" visar sej nämligen vara rena rama knarkpropaganden:

Verserna sjungs i två stämmor, vilket kan betyda, att det är två inblandade på trippen – lyssnaren och knarklangaren. [...]

Läsaren kanske tycker det låter absurt, men låt oss uttyda ’I’, som droglangaren, för det är först med den uttydningen, som hela skivan blir tydlig fullt ut. [...]

Det är dock en lång vers mellan vers två och tre – ungefär så lång som det tar att preparera och injicera en heroinspruta. I sista versen har drogen börjat verka. [...]

Han (=I, droglangaren) lovar att finnas där, när trippen är över, med nya droger för att stilla abstinensbesvärens upprörda vatten.


Tycker ni att Ann Ekebergs texter innehåller anglicismer så beror det antagligen på att hon översatt sina åsikter från amerikanska propagandaskrifter. Tycker ni att det hon skriver bitvis är vansinnigt så har det nog också sina orsaker.

(Och som vanligt: vill ni ta del av Ekebergs riktigt märkliga utsagor gör ni bäst i att införskaffa "Människor som gått till överdrift".)

17 kommentarer:

Thomas sa...

Ja jisses vilka tossiga människor det finns. Tack och lov.
Bookends är ett mästerverk och absolut Simon and Garfunkels bästa.

petter sa...

Jag önskar mig en webdebatt mellan Kalle Lind och Ekeberg. Bjud genast in, Kalle! :) Eller tipsa morgonsofforna!

bobbyseagal sa...

Jag vill så oerhört gärna beställa Ekebergs bok, men jag är för ung för att förstå hur man gör med postgiro. Måste man gå in på ett sånt bankkontor och fylla i sin adress på nån blankett eller hur funkar det?

Mårten sa...

Långsöktheten i Ann Ekebergs resonemang är hänförande.

Är det eftersom argumenten är översatta från amerikanska knasböcker som de verkar så inaktuella? "Ungdomar" lyssnade väl knsppast på Beatles och Simon & Garfunkel 1991. Det var väl snarare deras föräldrar som gjorde det.

Anonym sa...

Det är mycket A.J. Weberman över hennes resonemang, fascinerande...

Arrug Slahmag sa...

Kalle Lind, har du nån gång tänkt ta upp George Johanssons science-fiction böcker i Universums Öde serien?

De flesta av dem gavs ut igen förutom Planetjakten från 1980.

Proggig sci-fi är en rätt udda genre.

Anonym sa...

Fniss, har för mig att hon också var efter Pink Floyd - The Wall, utifrån att låten uppmuntrade ungdomarna att skippa skolan med refrängen (kallade hon den mantrat eller var det underförstått?) 'We don't need no education'. Tror aldrig att hon lyssnat på låtar efter annat som kan uppröra en kristen välmenande människa och stannat vid den fruktansvärda textraden. Vadå lyssna till slutet och sätta i rimlig kontext?
Jo då, hon var en rolig lärare!

tompa sa...

Själv är jag övertygad om att Harry Brandelius gick på horse

Feedback66 sa...

Men det här är ju helt sjukt! Tror hon själv på det hon skriver/översätter?

Alex sa...

Men varför denna hang-up vid heroin? Simon & Garfunkel är ju två intellektuella killar som gillar att softa i soffan, plinka på akustisk gitarr och sjunga i stämmor. Deras drog är ju utan tvekan marijuana.

dahlberg sa...

Du kan vara ganska säker på att Ann läser detta,jag skrev om henne på min hemsida redan på 90-talet och hon hittade dit,vilket ledde till mailkorrenspondens.
Jag vet att hon för några år sedan åkte runt som föreläsare på högstadieskolor,måste vara nån form av självplågeri att försöka omvända dagens ungdom och få dom att se faran i datastyrd musik eller dolda budskap i reklam.

Anonym sa...

Jag läste Johanssons böcker och jag älskade dom! :3 Tack för påminnelsen! Men i likhet med Wernströms "De hemligas ö" såg jag bara äventyret. :P

För riktig brutalproggscifi så rekommenderar jag "Spindlarnas rike" - ett oavslutat mästerverk!

http://bergodalbana.blogspot.com/2006/11/spindlarnas-rike.html
http://smorkin.wordpress.com/2010/09/11/kvalitets-sf-fran-vanster-spindlarnas-rike/

Anonym sa...

Det var dotterns skiva mamman plockade fram, så det så.

Charlotte sa...

Inte alls långsökt ju... hmm...

Kerstin sa...

Personen som ursprungligen hittade på det där måste ju ha varit hög själv. "Ahh, shit man, I totally get it..."

Livsängel sa...

Jag lyssnade just på den enastående vackra "Bright eyes" med Art Garfunkel. Undrar om detta med lysande ögon har något med knark att göra?

Blogger sa...

New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters LOSE 15 Pounds within Just 21 Days!