tisdag 7 december 2010

Lösryckta bitar ur "För Sverige - på tiden" del 5: elaka känslor.

Ni börjar fatta konceptet för den här serien va? Jag saxar lite ur den lätt överhettade skriften "För Sverige - på tiden: en exposé över ungdomskulturen" (1991) av den lätt överhettade specialläraren Ann Ekeberg, och tar åt mej äran för de hånskratt ni upphäver framför skärmarna. Idag ur kapitlet "Musik och sex", där Ekeberg ondgör sej över David Bowie:

Hans drogmissbruk har varit (är?) välkänt. David Bowie uttalar sig i Rolling Stone (12 februari 1976):

’Rock and roll har alltid varit djävulens musik. Den kan mycket väl frambringa en mycket elak känsla i väst’.

Ja, David Bowie som är djupt involverad vet vad han talar om. Denna ’elaka känsla’ får vår civilisation på knä. I sången och videon ’It´s time we should be going’ (Det är tid för oss att gå) framställer han sig som en fallen ängel. Det behövs allt värre retningar för att skapa spänning.

14 kommentarer:

Tobias sa...

Låten hon syftar på heter f ö "Look Back In Anger".

Tobias sa...

Ann Ekeberg har inte mycket till övers för rock, men tydligen gillar hon salsa. Åtminstone om man ska tro denna artikel från Sydsvenskan.

– Jag har fått salsafeber, säger en solbränd Ann Ekeberg som har åkt hit ända från Hässleholm för att dansa ikväll. Hon börjar prata om salsa helt lyriskt.

– Det händer mycket i kroppen när man dansar så här. Jag är frälst i salsan och lever la vida loca. Hett blod och hjärta – det är salsa det, jublar hon.


OK, det framgår inte att det är samma Ekeberg, men hur många Ann Ekeberg kan det finnas i Hässleholm?

Andreas sa...

Finns bara två i landet, och den ena (andra?) bor i Solna.

Erika sa...

Åh, underbara Ann Ekeberg. Läste boken på 90 talet när det begav sig och min absoluta favorit var hennes recept på hur man blir en trygg och bra människa (eller nåt i den stilen): 1) Mamma hemma. 2) Havregrynsgröt 3) Fader Vår. Om jag inte missminner mig. :)

Monica sa...

Ann Ekeberg måste vara en andlig syster till 80-talets leading lady inom den beskärmelsekristna rörelsen, Margareta Falkudd. Sanningen Röst, Sveriges Samvete, som hon brukade presentera sig på telefonsvararen. Där kunde man varje dag avnjuta en ny betraktelse över diverse Satans företeelser. Som plattbystade kvinnor. Som personer som inte Avlade med Ansvar. Som ledningen för Marbackaskolan i Örebro som givit henne sparken för att hon visade brösten för eleverna. O s v.

Anonym sa...

"beskärmelsekristna"?

Men här har vi Maggan: http://www.sunkit.com/har-har-du-ditt-liv-margaretha-falkudd/

Arrug Slahmag sa...

^^^^^^^^

Fantastiskt rolig länk, tack så mycket, anonym!

Pidde sa...

Jag har faktiskt träffat Ann Ekeberg. Hon hade en egen monter på bokmässan med sin enda bok. "Blir du arg?" undrade hon när jag bläddrade i den.
Flera av mina kompisar köpte den, och ibland höll vi oss i närheten av hennes monter för att höra henne "föreläsa" för mässbesökare i farozonen.
...Hon påminde lite grann om en annan tant som skrivit en bok om tinnitus och som sa till mig och mina kompisar på skarpen att om vi lyssnar på Rod Stewart kan vi minsann drabbas vi också.

Anonym sa...

Pidde, får vi ta på dig? Och när hände detta?

Monica sa...

Tack för länken - Torkar en nostalgisk tår ur ögonvrån när jag lyssnar på ljudfilerna. Margareta Falkudds budskap spred glädje under månget 80-talsparty. Var t o m ett sånt hard core-fan att jag ägde ett signerat foto på kvinnan i fråga.

Pidde sa...

Eftersom boken kom 1991, bör det ju ha varit på Bokmässan i Gbg samma år.

Maria sa...

Hej Kalle! Om du kan kolla ifall det är en sida i skriften med en bild på två funk-plattor: "Higher Than High" med Undiusted Truth och "Wings oF Love" med Temptations, och i så fall lägger ut den ska jag köpa ett ex till av din "Proggiga barnböcker"och ge bort i julklapp! :D

Kalle Lind sa...

Maria: jag hade gärnat kollat saken åt dej, men har dessvärre inte skriften framför mej. Jag lånade den för länge sen på UB i Lund - det enda bibliotek inom rimlig radie som hade den (men de har å andra sidan allt, inklusive hårdporr) - och skrev av det viktigaste. Men du kan väl köpa Proggiga barnböcker i alla fall?

Maria sa...

Kalle, jag har köpt den (sekunden den kom ut) och tycker den är helt underbar. Jag tänkte muta till mig den där sidan med funkplattorna av dig ur Skriften, mot att jag köper ett ex. till! ;) Jag ska köpa de andra böckerna också, du är i sanning en mycket rolig man. Jag tycker bloggar är allmänt tråkiga, men din är i en klass för sig.