söndag 12 december 2010

Lösryckta bitar ur "För Sverige - på tiden" del 10: ungdomstidningar.

Jag är inte säker på att jag nånsin skulle anställa Ann Ekeberg som researcher. Å ena sidan hittar hon obskyra företeelser - dataspel om foster, filmer som "Den blodsugande gatan" - men å andra sidan placerar hon inte alltid in dem i sin rätta kontext.

I boken "För Sverige - på tiden: en exposé över ungdomskulturen" går hon i ett kapitel igenom "ungdomstidningar". Det är i praktiken två tidningar hon tittat på: Okej ("tidningen utstrålar sadism, förnedring och människoförakt byggt på sex, våld och droger. Dessutom är det ingen lämplig litteratur för våra tonåringar") och Horst Schröders tidning Samurai med japanska samurajserier (1988-92).

Samurai tillhörde på intet sätt det tidiga nittitalets mainstreamkultur: först några år in på decenniet började innerstädernas caféposörer svänga sej familjärt med begreppet "manga".

Men främst faller Ekebergs talang som researcher på det att hon inte alltid drar begripliga slutsatser:

Det finns en uppsjö av nya våldsfixerade serietidningar med namn som man aldrig hört talas om. En av dem är Samurai. I Samurai nummer 5 kan vi på 23 (!) sidor efter varandra se (inte läsa, för här står inte ett ord) grymma samuraiers hatiska ögon, när de håller på att döda varandra. Ofta smygs det in en massa fördomar i serierna. Jag minns att jag reagerade för flera år sedan på att man döpt en båt som smugglade knark till ”Nirvana”. Ingen kan direkt påstå att serietidningen gjort reklam för narkotika. Men ändå är det just precis vad den gjort. På det subtila planet föreslår man narkotika som ett medel till nirvana och lycka – vilket naturligtvis aldrig kan uppnås. Tvärtom!

6 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om tidiga försök till svensk mangapublicering så måste jag rekommendera tidningen Cobra 1991-92.

Goda tider. Goda tider...

Gubben Far sa...

Ordet "samurai" är detsamma som att säga "nirvana", i praktiken detsamma som att föreslå "narkotika". Logiken löper tveklöst, raka vägen åt helvete. Det är obetalbart! Tack, tack för Kalles adventkalender.

Håkan sa...

Jag känner att jag bara måste ha den boken. Det är en modern klassiker du lagt vantarna på där..

Anonym sa...

Samurai var en bra tidning! Mer känd under namnet Lone Wolf and Cub.
Innehöll mig veterligen inga drog-referenser, men väl tillräckligt mycket våldtäktsscener, barnaavrättningar och allmän omoral för att Ekeberg lätt hade hittat bra mycket mer uppenbara saker att hänga upp sig på än användandet av ordet Nirvana.

Anonym sa...

Samtidigt VAR ju Samurai en rätt våldsam historia om jag inte minns fel...

Anonym sa...

Men det stod också på omslaget att serien ifråga inte var något för barn. Eller, det var något liknande i alla fall.