fredag 6 maj 2011

Så var det med det lilla helgonet 2.0: vers 1.

I onsdags (2011-05-04) hölls experimentkväll på humorklubben Oslipat i Malmö. Temat "I någons anda" uppmanade deltagarna att skriva skämt och göra akter i kända humoristers anda. Någon valde Bill Hicks, någon annan valde Wanda Sykes, en tredje Jerry Seinfeld. Själv valde jag, så klart, Karl Gerhard.Kuplettformen - att med finurliga rim, lustiga anspelningar och återkommande omkväde kommentera samtidsfenomen på ett infamt sätt - har länge fascinerat mig. Den är så klart stendöd men behöver inte vara stendöd. Henrik Dorsin har flera gånger bevisat att det går att göra musikhumor som gamla farbröder gjorde den och ändå vara angelägen.

Jag ville sålunda testa samma sak. (Jag har försökt tidigare, med sådär resultat.) Efter direkt förlaga av Gerhard (diskussioner förekom under kvällen huruvida detta är en parodi eller ett plagiat, men det är naturligtvis en parafras med inslag av pastisch) skrev jag nya verser på gamla fina "Så var det med det lilla helgonet" (melodi: Johan på Snippen).

Gerhard skrev om Snoddas och Ingrid Bergmans utskällda Jeanne d'Arc-föreställning. Det har inte riktigt alla koll på idag. Jag var alltså tvungen att välja ämnen som folk har en chans att relatera till. Detta är första versen. De fyra övriga (det ingår i genrekonventionen att kupletter är lite längre än de behöver) kommer.

På servicehem omhuldas våran monark:
"En stolt nationalsymbol, stilig och stark!
Han skänker åt världen sitt värdiga sken
och spiran är ständigt polerad och ren"

Men så skrev man boken där man avslöja’ skandalen
om vad kungen gjorde mellan balerna och talen
Mens hustrun satt hemma och tröstlyfte sej
så stånkade han som en riktig plebej

På efterfest hos Noppe kunde konungen ta för sej
av kaffeflickor, La Camilla och allting som rör sej
Vid kattmaten grät våra gamla en skvätt:
"Så var det med det lilla helgonet!"

13 kommentarer:

Rickard P. Stumm sa...

Det var allt en kuplett värdig Karl Gerhard. Kommer man någonsin få öra den inspelad?

Marcus Johansson sa...

Parodi var det väl ändå ingen som hävdade?
Jag "lyfte frågan" om det var plagiat eftersom du tog den befintliga melodin. Man kan kalla Ulf Lundells Öppna landskap för en melodimässig pastisch och parafras, men många hävdade att det var plagiat.

Men jag förstår din synpunkt, och jag går till och med så långt som att säga att du har helt rätt.
Eftersom Karl Gerhard använde befintliga melodier skulle det förstås vara fel om du inte också gjorde det.
Det här insåg jag redan när du påpekade det för mig. Men jag kunde inte motstå frestelsen av att skoja om det på scenen i alla fall några minuter senare.

Hur som helst: du var lysande.

Kalle Lind sa...

Richard: möjligen med autotune, men då kanske man uppdaterar genren mer än vad den tål.

Marcus: nej, ingen hävdade parodi, jag försökte bara sammanfatta den stora diskussionen kring parodi, pastisch, plagiat och parafras för dem som inte var där.

Jag missade tyvärr andra akten, men satt hemma och förutsatte att det skojades om plagiat på min bekostnad. Det är så klart inte orimligt att det skojas om någon som just stått och gjort sig lustig över andra människors snedsteg. Det är rentav välkommet.

Nördnästet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mattias B sa...

Varför börjar alla ord i kategorin efterhärmningar på bokstaven P?

Mårten sa...

Roligt att någon slår ett slag för kupletten. Var det inte fler verser? Karl Gerhard skrev väl aldrig färre än tjugo till sina kupletter.

Erik Haking sa...

Veckans mest välinvesterade femtiolapp

Gubben Far sa...

Oj oj. Man skulle önska Dorsin hälften av den litterära talangen. Bara det att orden som ska påminna om Karl Gerhard på femtiotalet faktiskt låter som ord man kunde sjunga på femtiotalet, och att orden som ser ut att rimma faktiskt också gör det. Riktigt stiligt!

johabbed sa...

Jag gillade särskilt användningen av "plebej", ett ord jag lärde mig för bara någon månad sedan. Innan dess hade jag nog gissat att det var en försvenskad version av playboy. Vilket hade funkat i versen också.

Mårten: Det fanns fler verser. Min favorit var den om en viss artist från Gävle som vill att alla ska vara snälla.

Gubben Far sa...

Yes! Mer!!

Gubben Far sa...

Jag har nu särskilt börjat gilla användningen av "spiran", polerad och ren. Det var en riktigt karlgerhardsk antydning, som det tar flera dagar att fatta.

Kalle Lind sa...

Mårten/ Gubben Far/ johabbed: det kommer fler verser. Jag trodde rubriceringen med "vers 1" och meningen "De fyra övriga kommer" antydde det.

anne branch sa...

titta på gratis filmer via internet http://www.nordic-tv.com