onsdag 14 november 2007

Gamla fina sagor. Eller: det var inte bättre förr.

Robert Darntons "Stora kattmassakern" är en halvpopulär/ halvakademisk samling historieessäer som ger lite udda perspektiv på den mänskliga historien. Roligast är kapitlet om gamla folksagor.

När man ibland läser Hans & Greta och Rödluvan för sin treåring, slås man av hur blodiga dom är. Jägaren dödar vargen efter att vargen dödat mormor och Rödluvan, och Hans och Greta kastar häxan i ugnen efter att hon tänkt äta dom.

Då är ju ändå dagens sagor kraftigt censurerade.

I en Rödluvan-version från franskt 1700-tal händer följande: först går den lilla flickan till mormor och blir genskjuten av vargen. Sen går vargen hem till mormor, "tappar hennes blod på en flaska och skär upp hennes kött på en tallrik", tar på sig hennes nattsärk och kryper till sängs. När flickan sen kommer in i stugan lurar vargen henne att äta upp sin mormor. Därefter ber vargen flickan att krypa upp i sängen bredvid vargen, slänga alla sina kläder på elden och sen krypa ner hos vargen, där vargen våldför sej på henne och äter upp henne.

Snipp snapp snut – så var sagan slut.

Det kom alltså ingen jägare och ingen räddning. Mormor och flickan blir uppätna. Punkt.

Det var ju ett lite råare samhälle förr i världen.

>... den här texten har en fortsättning. Läs mer i succéboken "Människor det varit synd om".

5 kommentarer:

  1. intressant läsning, uppenbarligen blev dåtidens kids inte vaggade lika lätt som dagens. men i "vår" rödluva, är det inte så att jägaren syr in en massa stenar i vargens mage och sen sänker honom i en brunn? eller han kanske skjuter den först, sen stenar.. eller kanske inte alls eftersom man inte kan mer än dö.. Minns den så iallafall, så fin historia.

    SvaraRadera
  2. Absolut. Den Rödluvan jag läste som barn och läser för mitt barn är en ganska blodig historia. Dock innehåller den nåt slags katarsis: vargen - det onda - dör och Rödluvan och mormor - det goda - överlever.

    SvaraRadera
  3. intressant inlägg du :) Det är synd att man censurerar gamla sagor så mycket nu för tiden. Klarade dåtidens barn av dom lär väl dagens barn oxå göra det.

    har du läst mycket om sagor? du verkar kunna en del :) eller är det nyfiket surfande på nätet som gett resultat?

    SvaraRadera
  4. men så växte ju medeltidens folk upp till ytterst charmanta personer som tyckte det var ok att slänga avföring ut genom fönstret och se på blodiga avrättningar som fredagsnöje. sagorna avspeglar säkert den moral som fanns bland människorna på den tiden.

    SvaraRadera
  5. Intressant inlägg! :) Förr så var ju sagorna till för vuxna och inte för barn som idag men personligen så tycker jag att de gamla var bättre för de är liksom mer dramatiska. Men ändå så är de mer "barnvänliga" bra på sitt sätt också.

    SvaraRadera