Dan Hylander var - believe it or not - hur stor som helst under dom där vanvettiga tio åren då den gud jag därför aldrig trott på lät mej växa upp och som populärt går under begreppet åttitalet. Han och hans dåvarande fru Py Bäckman turnerade runt med ett niomannaband och gjorde fyratimmarskonserter där dom sjöng sina orimmade låtar om änglar, sjakaler och Katalonien. Helst iförda bandana.
En riktigt bra dag tog Hylander på sej fyra livremmar och lät sej omslagsplåtas. Medan Py tog på sej kanske tvåhundra halsband och gjorde ett skatbo av håret.
Som störst var nog Py och Dan i samband med ANC-galan 1986, då den udda legeringen Wiehe-Ledin drog ihop vad som lite välvilligt kallades "den svenska rockeliten" (bl.a. Jerry Williams, Tommy Körberg och Anne-Lie Rydé) för att stötta den sydafrikanska befrielserörelsen.
Det var då Hylander tog på sej en Ulla Jones-kavaj i guldgrön folie och sjöng sin och Pys översättning av Lennon-Onos "Happy Xmas/War is over".
Jag antar att Dan och Py vid tillfället såg sej som Sveriges Lennon-Ono.
Oss emellan: det var dom inte.
Galan gick av stapeln 29 och 30 november. Översättningen gjordes 26 november. Det förklarar att Py sjunger sin egen text med fusklapp på galan. Det förklarar också varför texten inte känns riktigt processad, eller över huvud taget genomtänkt:
Så julen är här nu
fast ingenting hänt
Ett år har förflutit
och ett nytt ska bli fött
Vadå ingenting hänt? Förutsätter julen att nåt måste hända? Och nånting hände väl även mellan julen 85 och 86? Vad menar mänskorna? Och förresten - hur svårt är det att rimma på "hänt"? Tänt. Sänt. Musikalen Rent. Abstinent. Ord som kan verka irrelevanta i texten, men handen på hjärtat inte mer än dom som redan står där.
Men julen är här nu
där glömska och sömn
kan köpas och säljas
på templenas torgHittar av olika anledningar inte ordet "templena" i SAOL.
God jul till alla
Ett nytt år är här
och kanske en ny tid
om bara vi vill
Ska lite snabbt skjuta in att inte heller "här" är ett helt omöjligt ord att rimma på. Alternativa slutrader kan vara "på ett ungefär" eller "så lyssna och lär" eller "för vår militär" eller "med haricot verts".
Hösten har sjungit
och klockor har ringt
att julen bär minnen
om kärlek och tro
Här måste man ju skylla på den begränsade tiden för korrläsning. Det här är ju i princip sammanhangslöst. Det är bara ord på måfå utströdda över ett papper. Min teori är att Dan och Py översatte versen på varsitt håll och sen drog lott om vilka rader som skulle ingå. Slumpen är inte alltid den bästa regissören.
Låt julen förkunna
Här måste man ju skylla på den begränsade tiden för korrläsning. Det här är ju i princip sammanhangslöst. Det är bara ord på måfå utströdda över ett papper. Min teori är att Dan och Py översatte versen på varsitt håll och sen drog lott om vilka rader som skulle ingå. Slumpen är inte alltid den bästa regissören.
Låt julen förkunna
att striden är slut
och att frihet har funnits
åt varje kvinna och man
Är ni familjära med melodin kan ni sjunga den sista raden och snabbt konstatera att den inte fungerar. Alltså inte ens rytmiskt.
Att mänskor är mänskor
Är ni familjära med melodin kan ni sjunga den sista raden och snabbt konstatera att den inte fungerar. Alltså inte ens rytmiskt.
Att mänskor är mänskor
med samma behov
Över stråk, över färger
blir kunskap en broNi märker säkert själva att det fortfarande inte finns nåt fungerande sammanhang åt fraserna. Först berättar dom lite att mänskor är mänskor (på samma vis som skalbaggar är skalbaggar) med samma behov (som vem då?), och sen börjar dom opåkallat förklara att kunskap blir en bro över "stråk" (antagligen syftande på vägar, mindre troligt på vinddrag) och färger (som inte riktigt hänger ihop med stråken i frasen innan).
Okej, jag fattar ju vad dom menar, men känner verkligen att dom hade vunnit på att låta texten vila några dagar och sen skriva om den, alternativt låta någon annan skriva om den, alternativt glömma bort den och ägna sej åt nåt annat (i Pys fall gissningsvis kristaller och heliga pyramider).
Jaja. Det är lätt att vara raljant. Om tjugo år sitter väl nån f.d. aspberger-unge och gör sej rolig över mina gamla bloggformuleringar. Men just nu är det i alla fall intressant att konstatera att det fanns en tid när ingen reagerade på en total avsaknad av rim och sammanhang. En avsaknad som med facit i hand inte kompenserades av foliekavajer.
Har för ovana att leta efter billiga lp-skivor i rea-backar och dylikt, och stöter därför jämt och ständigt på denne Dan Hylanders alster. Har alltid tyckt han verkar äcklig och därför aldrig köpt någon av hans skivor. Jag verkar inte ha missat något. Så han var alltså stor en gång för länge sedan? Känns obehagligt att veta.
SvaraRaderaI min värld är Dan Hylander alltid ganska stor. Pretentiös förvisso, men både Farväl till Katalonien och Svart kaffe är svängiga.
SvaraRaderaVill du ha sång till din skönhet
då får du söka en annan man
Jag ljuger gärna och bra
men alltid spontant
Usch, nej, tycker fortfarande han verkar obehaglig. Har du hört Johan Lindell förresten? Han är väl också en figur som brukar dyka upp i lp-backarna, men honom gillar jag väldigt mycket. Man skulle nog kunna kalla honom för pretentiös också antar jag. Var han också stor nån gång i tiden? Har aldrig pratat med någon som gillar honom eller hört talas om honom.
SvaraRaderaJohan Lindell är skådisen som bl.a. är med i tv-versionen av VD med Ernst-Hugo? Har aldrig hört honom. Är det typ chanson? Skådisar som ger ut plattor närmar sej gärna chanson (Sven Wollter, Rikard Wolff, Helen Bergström). Det bakomliggande - om än inte tillfredsställande - resonemanget är väl att chanson inte kräver tonsäkerhet utan bara engagemang.
SvaraRaderaJag har nog aldrig sett honom som skådespelare, har bara hört hans skivor.
SvaraRaderaHans musik är inte chanson direkt, på Sunkits hemsida beskrivs han som dramaten-skådisen som "förenade Simple Minds med Curt Jalmo". Minns att jag läste någon intervju med Lindell i gamla musiktidningen Schlager där han nämnde Peter Gabriel som en av sina förebilder. Jag vet inte riktigt vad man ska kalla hans musik faktiskt, har hört någon kalla det för postpunk, och det kanske stämmer. Det är extremt preteniöst och bra iallafall. Diskografi finns på hans hemsida, http://gimmikk.se/johan/discografi/ , tror man kan lyssna på musiken där också.
Nu tar vi det lilla lugna här. Den i inlägget refererade översättningen är förvisso ingen av Hylanders finaste stunder - men han har ju åstadkommit åtskilliga betydligt mer välformulerade låttexter genom åren. Karln är en så integrerad del av mitt åttiotal att jag inte kan göra mig av med de gamla vinylplattorna hur jag än försöker.
SvaraRaderaEn annan sak: Om man kollar upp Dan Hylander på MySpace upptäcker man följande:
1. Dan bor numera i Bolivia.
2. Han är kompis med Terry Riley, Elvis Costello och Philip Glass, vilket är coolt.
3. Ett sjunkt antal döda författare som Dostojevskij, Kafka och Proust, är aktiva på MySpace. Nästan som ett underjordiskt nätverk. Märkligt.
Anc galan var 1985 i slutet av året inte 1986 de ddet gjord var ren fortsättning på Anc fast ner frontstatern till Sydafrika
SvaraRaderaJag tycker alls inte att den översättningen var så jättdålig. "Att frihet har funnits" syftar förstås på att frihet har hittats, inte att den en gång existerat.
SvaraRaderaTja, direkt lysande är den nog inte men jag har nog invändningar.
SvaraRaderaJag har den faktiskt på ett kassettband utan fodral där jag får intrycket att det är Sissel Kyrkebö (hur hon nu stavar) och Tommy Körberg som sjunger. Jag antar att den kan ha slunkit in på deras julen-är-här-skiva.
Men de sjunger inte riktigt likadant. Antingen textar orginalsättningen dåligt eller så har Tommy och Sissel sett över texten (att de sjunger "templens" och inte "templenas" tyder på det sista).
Där sjungs att "RÖSTER har sjungit" och att "friheten VUNNITS" - dvs erövrats i någon sorts förlösningsakt som nog egentligen är kristen men som textförfattaren försöker mörka lite.
Om "mänskor är mänskor"-raden är jag lite osäker men jag har nog lite artigt viljat tolka det som "över SPRÅK" - dvs över språkgränser. och att alla människor har samma behov är väl någon sorts anknytning till mänskliga rättigheter.
Jag tror de sjunger att ett nytt år ska "bli till" också. Nej, de måste nog ha sett över texten. Övervägande till det bättre får man väl tycka.
U.J.
Tack så mycket för en bra blogg föresten.
SvaraRaderaU.J.