fredag 12 juni 2009

Nä, baske mej att de gör såna barnböcker nuförtiden! Del typ valfritt jättehögt tal.

När jag ligger bredvid min son och bläddrar i böckerna från min och min fiancés barndom känner jag plötsligt den allestädes närvarande lukten av brinnande cigaretter. Personalen hade rökrum på mitt dagis. Det var inte alltid de stängde dörren. Och varför skulle de göra det? Alla barnen var ändå redan inpyrda efter föräldrarnas morgon-Prince vid frukostbordet.

På sjuttitalet steg barnadödligheten markant i det Sverige som aldrig missade ett tillfälle att berätta om sin egen snabba väg till välfärd. Det berodde dels på att beskäftiga Anna Wahlgren-epigoner till självutnämnda barnexperter insisterade på att spädbarn ska ligga på mage fast att mycket tyder på att det är farligt, dels på att de flesta barn växte upp i en evig cancerogen Lützen-dimma.

Även hos icke-rökare luktade det rök eftersom grannen givetvis inte släckte fimpen när hon kom in och lånade batikfärg eller Timotejshampo.

"Fyra lejon äter middag" är en Pixi-bok, avsedd för de minsta. Den handlar om ganska exakt det titeln utlovar. Fyra lejon äter zebra med spenat vid köksbordet, yngsta lejondottern spiller ut mjölk på lejonpappan, som tröstar med att han som tur var bara har "den här gamla slängpälsen" på sej. En typisk sjuttitalsinteriör, med den pyttelilla skillnaden att lejon normalt inte åt just vid köksbord eller drack just mjölk heller på sjuttitalet.

Men det typiska blir extra tydligt när det dags för familjen att glida över till dessert:På sjuttitalet rökte alltså även lejon i anslutning till mat och barn.

I bokens avslutande M Night Shyamalan-aktiga tvärvändning - OBS! SPOILERVARNING! - visar det sej dock att lejonen inte är lejon. Det är en helt vanlig familj inbegripna i avancerade zoologiska rollekar. Zebran är inte zebra utan falukorv, ingenting är vad det synes vara.

Utom pipan då. För den avnjuter man fortfarande bäst i anslutning till mat och barn.

18 kommentarer:

  1. Haha, den här minns jag ju. Kanonbra underhållning, blev helt ställd över vändningen.

    SvaraRadera
  2. Och trots pekpinnementaliteten hos pixieböcker förr som nu måste man därmed konstatera: Det var bättre förr!

    SvaraRadera
  3. Vad var grejen med vändningen, egentligen? Jag fattar inte.

    SvaraRadera
  4. Feedback66: lejonen är inte lejon. Allt var bara en illusion och en tankelek. Kanske som livet självt.

    SvaraRadera
  5. EKONOMI KAN OCKSÅ VA KUL

    Nu börjar kulturen gå in i ekonomin.

    Vill ge ett kulturtips till alla grafiker och gulsmeder, silversmeder, det skapa egen valuta, görs vackra mynt med konstnärliga motiv. Som all annan konst så reflekterar man över samhället. Här är ett av samhälles problemen som syns i och med detta kulturprojekt, samt ekonomiska projkekt som är igång nu.

    Det sker motstånd emot bankerna och Federal Reserve, som exempelvis Liberty Dollar. Men grundaren blev arresterad av FBI.

    FBI Arrests Bernard, Kevin, Sarah & Rachelle The battle for a value based currency has begun!

    Detta känner nog en del läsare redan till, men nu är faktiskt något liknande på väg att hända i Sverige.

    På Piratpartiets forum så har Torgny Persson, VD för Liberty Silver gått ut med att han nu vill göra ett pirat-silvermynt/guldmynt för att uppmärksamma och bekämpa politikernas och elitens egentillskansade rätt att skapa pengar ur tomma intet!

    Detta är tydligen i nuläget mer ett informations projekt, men vem vet vart detta kan sluta om detta piratmynt säljer bra, i stöd för att bekämpa Federal Reserve?

    En annan sak värt att notera är att Piratpartiets kärnfrågor är att bekämpa Privata monopol och skadliga Monopol. Med tanke på Krisen så kan ju privata Federal Reserve anses vara både ett skadligt och privat monopol.

    Så att bekämpa privata och skadliga monopol genom att försvara rätten för konkurrerande valuta kan mycket väl ligga i linje med Partiets politik.

    Läs mer själva om detta på forumet:
    Pirat-valuta

    Kolla även in Företaget Liberty Silver och vad de sysslar med i övrigt. det här med pirat-valuta eller piratmynt kan verkligen bli intressant att se hur det utvecklas. Jag ska nog köpa lite mynt, om det dyker upp.

    LIBERTY SILVER

    http://libertysilver.se/contact_us.php

    Detta kultur ekonomiska projekt, kan nog bli något, eller varför inte starta ett eget liknande kultur ekonomiskt projekt. Låt oss skapa Pirate bay valuta!

    "Silver Piraten"

    SvaraRadera
  6. Var det inte jädrit på modet någonstans kring medelhavet för en del år sedan att referera till livet som "det stora skådespelet"?

    Den vackra propaganda sprids ovan här hade nog, som en elak liten parentes, blivit än vackrare om inte varje tillfällig sammansättning och längre sammansatt ord sär stavats. Sådant gör en ju trött rätt snart, speciellt när det är malplacerad propaganda som avhandlats...

    SvaraRadera
  7. Kalle Lind: öh, jaha. Jag förstår. Fast jag undrar fortfarande vad som var poängen.

    SvaraRadera
  8. Heh. Svenska Liberty Dollars? Sådana där amerikanska toklibertarianer håller på med? Var inte han Förintelsemuséeskjutaren involverad i något sådant?

    SvaraRadera
  9. För att återvända till ämnet: kommer mycket väl ihåg den där Pixie-boken.
    Ett kärt återseende.

    SvaraRadera
  10. Jag gillade denna pixi-bok skarpt och brukade fundera på om lejonfamiljer ibland låtsades att de var människor när de slet sönder en stackars zebra på savannen. Farsan rökte stundom pipa också, så den detaljen höjde bara bokens dokumentära vinkel!

    SvaraRadera
  11. Pixiböckerna var absolut inte bättre förr. Fast dom är inte bättre nu heller. Det här får mej att tänka på att grannarna som jag ständigt sprang hos som barn brukade lukta på mitt hår om dom ville veta vilken av mina föräldrar som var hemma. Båda rökte men mamma rökte mycket mer. Helt naturligt på sjuttiotalet.

    SvaraRadera
  12. hej. skriver till dig bara för att jag hörde dig gilla skägg. dina söner döpta efter cornelis och beppe. perfekt. mina stora favoriter och jag hade gjort desamma. fick dock 2 flickor. jag älskade män med skägg hela min barndom. hejade på de skäggiga under OS. min pappa hade sånt skägg som du och jag letade efter nån som kunde hoppa in istället för honom. han var snäll men aldrig hemma. han hade jättefint skägg. lägger strax in bild på honom på min nya blogg.(har precis kommit över det där med skägg nu i dagarna)tack för mig.tack för mig och allt gott till dig

    SvaraRadera
  13. Häromåret skrev en unge till Fantomenklubben och klagade på att det i en belgisk utfyllnadsserie förekom en ruta där en man rökte vid middagsbordet. Gammelredax försvarade sig med nåt i stil med att de är mer liberala på kontinenten.

    Igår plockade jag förresten upp nya numret av Nya Upplagan, och konstaterade att vi visst blivit kollegor. Fast var det du eller Lars Yngve som fick in Landskrona i ingressen?
    Citatet ur Weises bok läste Gert Fylking upp i ett Aschbergprogram när boken nyss kommit ut.
    Vad är väl "Våtmarker" jämfört med Arne Wises memoarer?

    SvaraRadera
  14. Pidde: just det, för utomstående är alltså Nya Upplagan en alldeles utmärkt gratistidning där bl.a. Pidde Andersson, Olle Ljungström och nu även jag skriver. I ingressen till min krönika står:

    "Överallt och hela tiden hamnar folk i klister, knipa, fel sällskap och Landskrona. Då är det lätt att tycka synd om dem. Det är många gånger också en smula oförskämt. Särskilt om man samtidigt skrattar åt deras ryggar. Under rubriken "Människor det varit synd om" utforskar kulturarbetaren Kalle Lind den fina gråzonen mellan empati och skadeglädje."

    Det är min formulering är jag rädd. Kommer man från Eslöv är Landskrona det enda man kan spotta på.

    SvaraRadera
  15. Jag minns att jag hade denna bok som barn, däremot inte piprökningen (vilket jag antagligen inte hade reagerat på, då som idag). Fursten bland tobaksskildringar i svensk barnkultur är dock fortfarande trollkarlens "Jag tycker det är gott att röka lite efter maten" i Tårtan.

    SvaraRadera
  16. Apropå Anna Wahlgren: Blev minst sagt förvånad idag när jag satt och softade med "Barnaboken" och såg att hon - helt utan fotnoter - slår fast att det finns "tre olika personligheter" . Dessa är då 1)den starke, 2)den känslige, och 3) "den lilla ålen"! Naturligtvis. Om lilla ålen sägs bland annat att han "sällan skrattar så han kiknar" och annan fakta.

    Vet ej om psykologin vet om att Wahlgren redan löst frågan om personligheten hos människan, och att dom kan sluta forska på ämnet.

    Liv S

    SvaraRadera
  17. Verkligen nostalgi.
    Tänk att dom äter persika... hade en författare verkligen satt persikor i en familjs händer idag? Känns som att äpplen och bananer är vanligare idag.

    SvaraRadera
  18. Haha, jag läste precis boken Fyra lejon äter middag (eller vad har lejonpappa i sin pipa egentligen?) för min yngsta, men klarar inte av det som vanligt utan får panikskratt (så där tyst andnödsgarv som barn inte gillar).

    OMG! Allt är hysteriskt, för det första - den förtydligande bilden av hur en Zebra ser ut, så att barnet ska förstå att det är ett DJUR de äter, sedan ryter pappa "RRRRRR" när ungen inte vill äta. Sedan ryter han han en gång till för säkerhetsskull.

    Ja, sammanfattningsvis; en så komprimerad bok med så mycket innehåll - något för alla, utom möjligtvis barn mellan 0-13 år.

    Ps. Du gjorde en bra Lützen-analys!

    SvaraRadera