söndag 28 november 2010

Proggiga barnböcker del 43: Svenska Barn.

I min bok "Proggiga barnböcker - därför blev vi som vi blev" tar jag upp en herrans massa böcker från det politiskt-kulturella sjuttitalet. Jag fick dock bara plats med hälften av alla böcker jag hittade (vilket säkert bara är en del av vad som finns - mörkertalet kan vara stort här).

Ett fenomen jag t.ex. bara hann snudda vid i en bildtext är bokförlaget Svenska Barn. Det initierades alltså av samma tandem som gav oss produktionsbolaget Svenska Ord, skivbolaget Svenska Ljud och filmen "Svenska Bilder" (och som övervägde att ge filmen "Äppelkriget" titeln "Svenska jord"): Hans Folke Alfredson och Tage Ivar Roland Danielsson.

1969, med egna barn i skolbörjaråldern, drar de igång förlaget. De har så klart ganska mycket annat att göra också, eftersom de driver Sveriges mest framgångsrika nöjesbolag och skriver varje ord i sina föreställningar, som de också medverkar i. Just 1969 har de också fullt upp att täcka alla förluster från den spektakulära fiaskorevyn "Spader, Madame!"

Förlaget blir mycket inte riktigt särskilt långlivat. Sista boken, Lars Forssells vissamling "Solen lyser på havet blå", ges ut 1971. Mästerbiografen Klas Gustafson påstår i sin Tage Danielsson-bok att Svenska Barn utkom med nio titlar, och det är med oförlåtligt stor glädje jag hittar mitt första sakfel i någon av hans biografier: jag har nämligen funnit hela tretton böcker med Svenska Barn-loggan på omslaget.

Utgivningen är ambitiös men ganska spretig. Två saker präglar den: 1) kompisar, 2) en påfallande proggighet. Hasseåtage var för all del högst närvarande i det politiska uppvaknandet kring 1968, samtidigt var de nåt decennium för gamla för att ryckas med av de revolutionsivrigaste tongångarna. Som genuina humorister såg de också på världen med en distans som rimmar illa med trosviss övertygelse, marxistisk eller marknadsekonomisk kvittar.

Men när det kom till barnboksutgivning (som de inom parentes sagt nog ägnade förströdd uppmärksamhet) verkar de ha skrivit under på kulturvänsterns åsikt att tidens barnböcker saknade verklighetsanknytning. Man får ett intryck av att Svenska Barn försökte fylla i vissa luckor i den barnlitteratur som fanns utgiven.

Låt oss lite rapsodiskt titta närmare på de titlar som Svenska Barn hann ge ut så att mina teser kan understrykas:* Margareta Strömstedt (gift med Bo, mamma till Niklas, väninna till Astrid Lingren) gav ut två fotoböcker (proggpoäng: 7 av 10) om Johan och Lotten. Den ena utspelar sej i en matbutik, den andra på en bensinmack.

Det är lite roligare än vad de låter: tonen är poetisk-humoristisk när Johan och Lotten plötsligt kan kompensera glappet mellan sin samlade förmögenhet och varornas pris genom att bli extrajobbare i affären.

En viss förnumstighet (proggpoäng: 8 av 10) finner vi också när Lotten lovat en liten flicka att få plocka med sej den chokladkaka hon nappar åt sej från en låg varuhylla (proggpoäng: 10 av 10):

(Om du undrar hur det här slutade, så kan jag berätta att mamman fick betala för chokladen, för man får ju inte lov att ta nånting i en affär utan att betala. Inte ens om man är väldigt liten och inte förstår så bra.

- Men nog är det konstigt att affärer får lov att fresta barn med godis hur mycket som helst, tyckte Lotten.)
Två kuriosakommentarer: 1) Lotten är troligen synonym med Lotten Strömstedt, Niklas syster, idag poet. 2) 1969 skyltade uppenbarligen butiker med "välhängt bakdelskött".* Beppe Wolgers "Förtrollningar" är en tydlig förlaga till filmen Dunderklumpen. Vi hittar samma grundstory (eller motsvarande), flera av figurerna och inte minst kärleken till det jämtska landskapet. Här är det åter foton (proggpoäng: 7 av 10) av sneda hemmagjorda dockor (proggpoäng: 5 av 10), gjorda av Bernt Franckie som också gjorde Bepoes kända kompisar Hungran och Busan och Sigrid.

Tonen i "Förtrollningar" är lika poetisk som i filmen men ännu mörkare. Där filmens figurer präglas av ensamhet, har bokens figurer dessutom än tyngre själsliga sår. Värst drabbad är figuren Pappan (ej med i filmen), som inte får kärlek från sitt dockbarn sen dockans mamma dött (ja, det är precis så tragiskt som det låter). Den magiska stämningen bryts lite grann mot slutet i en appell mot svensk fångvård (proggpoäng: 11 av 10):

- Vet du vad ett fängelse är?

- Ja, sa Mats, där man låser in tjuvar.

- Ja, sa Elvira. Nu har du ju sett Dunderklumpen och du har hört berättelsen om hans liv och du tycker om honom och du förstår honom - inte tycker du väl att han är en tjuv och vill ha honom i fängelse?

- Nä, sa Mats, det skulle inte vara rättvist, han hade ju så svårt som barn - jag förstår honom.
* de fyra böckerna om Per Stigmans äventyr är en intressant historia. Det är de enda icke originalproducerade böcker Svenska Barn gav ut. Vi pratar historiska äventyrsberättelser med ett tydligt klassperspektiv - troligen inspirationskällor till Sven Wernströms "Trälarna"-svit som gjorde succé från 1974 och framåt.

Författaren A.M. Marksman (Marx-man) är en pseudonym för Nils Holmberg, som skrev böckerna under brinnande världskrig och utifrån ett väl så glödande klasshat. Sedermera översatte han en inte alldeles obekant bok, Maos lilla röda, och var med och grundade KFML, utbrytarpartiet ur SKP (som sen blev vpk) som sen blev SKP (och fick en avknoppning i KFML(r)).* "Det kan hända!" är skriven och illustrerad av Fam Ekman, Gösta Ekmans halvsyster (nepotismpoäng: 7 av 10). Det är en inspirerad, men sjukt ordrik, lek med en berättelse som blir till medan den skrivs och berättas. Proggpoäng: 1 av 10.* "Herkules Jonsson och de makalösa mellandagarna" är bokuppföljaren till 1969 års julkalendrar i radio och teve, "Herkules Jonssons storverk". Samma cast och samme bisarrt produktive manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare - Tage Danielsson (nepotismpoäng: 12 av 10) - utförde parallella äventyr i etermedierna. Lagom till julafton kunde man sen börja läsa om den fantastiska familjen Jonssons mellandagsäventyr.

Liksom kalendrarna präglas boken av lika delar fantasi och realism (Herkules och pappa Olle byter plats när mamma An-Sofi svingar sin magiska sekreterarpenna, ordföranden i Kungliga Vetenskapsakademin vill stoppa jordens rotation och anordnar en manipulerad folkomröstning i Hylands hörna). Somliga skulle kanske kalla Danielssons allmänt troskyldiga underfundigheter för proggiga, men dessa somliga har i så fall en annan definition än jag. Proggpoäng: 2 av 10 (här finns trots allt vissa ansatser att förklara samhället).* Frances Vestins och Horst Tuuloskorpis "Mummel - en ny människa" tar jag upp i "Proggiga barnböcker". Jag behöver väl inte argumentera för varför. * "Kalle går ut" är en pekbok. Den är skriven av Birgitta Gedin, gift med Per I Gedin, förlagschef på Wahlström & Widstrand som gav ut Tage Danielsson och där dennes hustru Märta-Stina arbetade. Per Gedin var också förläggare på Svenska Barn. (Nepotismpoäng: 13 av 10.) Illustratören heter Per Åhlin och är inte bara ett geni utan var också Svenska Ords hovleverantör av allsköns bilder (nepotismpoäng: 10 av 10).Storyn - Kalle klär på sej bl.a. pappas mössa, mammas kofta, ett par stövlar och ett paraply - rymmer inte riktigt några utflykter i proggighet. Däremot har den dammtorra baksidestexten ett pedagogiskt anslag som luktar vagt av tidens högt ställda barnpedagogiska ambitioner:

Barn i denna ålder (1½-3 år) tycker om klara, tydliga bilder och är förtjusta i färg. Dom är mycket intresserade av kläder och börjar omkring tvåårsåldern uppfatta att olika saker tillhör olika personer och pratar gärna om det.

Sammanfattningsvis: Hasseåtage drev sålunda ett barnboksförlag som gav ut svartvita fotoböcker om snabbköp och förlossningar, äventyrsromaner om hur fogdar stal folkets mat och dockböcker som propagerar mot fängelser. Och den där Forssell-boken som nämndes inledningsvis innehåller bl.a. en lång visa om Salvador Dalís kommersialism.

Så en inte alldeles obetydlig roll spelade nöjeskungarna i den barnlitterära proggutvecklingen.

34 kommentarer:

 1. Per Stigman gick som följetong, eller kanske rättare sagt som en serie avslutade berättelser, i Rekord-Magasinet. Tror att i stort sett allt som tryckts i bokform kommer därifrån.

  Jag minns de här små böckerna som tydligen gavs ut av Svenska Barn, har för mig det var en fyra-fem berättelser i varje bok. Senare gjorde Oktoberförlaget en mer ambitiös återutgivning med ett stort antal volymer.

  Robin Hood är självklart den stora inspirationskällan, men likt Moberg med "Rid i natt" hade Per Stigman också det antityska temat - tyska fogdar under svenskt 1300-tal. Som du skrev har berättelserna ett tydligt klassperspektiv, men jag minns dem ändå inte som tillrättalagda utan rätt spännande.

  SvaraRadera
 2. Hur mycket Herkules Jonsson finns det? Jag minns att jag såg det som TV-serie i början av åttiotalet. Jag har idag mycket vaga minnesbilder av vad den serien handlade om, men vad jag minns var det inte någon julkalender.

  SvaraRadera
 3. Spiring: det lilla jag har hunnit läsa är inte det minsta plakatpolitiskt, även om där finns lite förklaringar om hur onda fogdar var (efter vad jag förstår helt historiskt korrekt). Det är renodlade äventyrsberättelser.

  Mårten: det du såg var med stor sannolikhet just julkalendern från 1969, inspelad under sommaren och helt renons på snö och julstämning sånär som på sista avsnittet. Förutom tevekalendern, radiokalendern och den här boken, som TD alltså skrev parallellt, finns inget.

  SvaraRadera
 4. TV-serien om Herkules Jonsson har säkert gått i repris flera gånger. När den gick som julkalender var jag för ung för att det ska ha satt några spår i minnet, men jag tror den gick i repris nån gång på 70-talet också. Det enda jag minns på rak arm, förutom lite allmänt vad det handlade om, är att pappan fick heta "Jonsson" efter förvandligen, och att mamman sade en nonsensramsa som byggde på hur motorn på en viss bil var beskaffad (en rad jag kommer ihåg var "bubbla förknasare", en förvanskning av "dubbla förgasare"). Kanske var pappan motorfixerad, eller nåt? Nån som sett den på DVD kan säkert rätta mitt fläckvisa minne på dessa punkter.

  SvaraRadera
 5. Spiring: upplägget för serien är att lille Herman Jonsson och pappa Olle Jonsson (bilmek) byter plats med varann när mamma Ann-Sofi svingar sin magiska sekreterarpenna och säger "Överliggande kramaxel och kalasvev och bubbla förknasare" (snabbstenograferat "överliggande kamaxel och kardandrev och dubbla förgasare"). Då blir Herman Herkules och pappa Olle Bara Jonsson. Det innebär att de har varandras kläder och att Herkules är smart och handlingskraftig, medan Jonsson är dum och feg (en roll bokstavligt talat självskriven åt Tage Danielsson).

  SvaraRadera
 6. Herkulesboken är inte något av Tages mästerverk, men den är förstås skriven för barn och julkalendern var säkert mycket spännande. Jag minns att bovarna stjäl alla klockor i Sverige med en jättelik magnet, utom klockorna i domkyrkotornet i Lund, som satt för hårt fast. (Det var som sagt Hasse som läste i Lund, Tage i Uppsala. Han hade kanske aldrig sett domkyrkan, som har två torn men inga klockor.)

  Intressant förlag, visste inte alls om det. Men Hasse hade tydligen inte förtroende nog att ge ut några av sina barnböcker på det.

  SvaraRadera
 7. Heliokles: Hasse Alfredson skrev ingen barnbok under de ynka år förlaget fanns. På sextitalet skrev han den banbrytande Blommig falukorv, bokpendangen till skivan "Hasse Alfredson nästan sjunger för barn" som sedermera fick den klämmigare titeln "Blommig falukorv" (1965) och den mäkta festliga "Varför är det så ont om Q?", från början en pjäs för Dramaten (1968). Han hade säkert för avsikt att skriva nån bok för Svenska Barn han också, och han medverkade i den första antologin gav ut (mer om den i ett kommande inlägg), "Hej, vi skriver för dej". Dock lades förlaget ner innan det blev tid över.

  SvaraRadera
 8. Mina föräldrar har upplyst mig om att jag dyrkade "Kalle går ut" som liten grabbhalva.

  SvaraRadera
 9. Paul W H: just den boken fick större spridning än de andra, eftersom den nyutgavs några år senare av Rabén & Sjögren. Gedin och Åhlin tog också upp karaktären Kalle i ett par uppföljare: "Kalles nya vän" och "Kalle, sov gott!" (1980-tal).

  SvaraRadera
 10. Historierna om Per Stigman vore väl värda ett eget kapitel. Förutom de fyra små böckerna från Svenska Barn gav Oktoberförlaget senare (mitten-slutet av 70-talet??)ut en serie med åtminstone 9 volymer. Jag lånade alla på Västerås stadsbibliotek kring sekelskiftet men upptäckte förra året till min bestörtning att de flesta gallrats ut.

  Nivån av plakatpolitik varierar en del, men för det mesta håller de sig till att vara äventyrsberättelser. Stundtals blir det en del utbrott av explicit marxistisk teori (i en av novellerna, där stigmännen kidnappar en girig domprost, förs en närmast textboksartad diskussion och det talas t o m om "produktionsmedel") men den mer detaljerade ideologiska överbyggnaden hålls för det mesta implicit. Det märks också att novellerna är skrivna under en ganska lång tid då de skiftar ganska mycket i ton. En del (som jag gissar är de tidigare, men jag kan ha fel) är mer lättsamma äventyrsberättelser medan andra är påtagligt våldsamma och rentav har en lätt sadistisk ton. Paradoxalt nog känns också ibland framställningen av de osympatiska tyskarna i kontrast med det rent svenska närmast, om inte rasistisk så i alla fall något xenofob. (Det är för all del en invändning jag också skulle rikta mot Äppelkriget, men det är en annan historia...)

  SvaraRadera
 11. Theo: De har nog gallrats ut lite varstans. Själv har jag del 1 och 2 (tryckta 1976 respektive 1977), av Oktoberförlagets utgåvor, som en gång tillhört Kista bibliotek.

  När inte biblioteken tar sitt ansvar som kulturbevarare får man ju rycka in själv. Fast det börjar bli fasligt trångt i hyllorna.

  SvaraRadera
 12. En bok som utspelar sig "på en bensintank"?

  SvaraRadera
 13. PellE: tack. Ändrat. Jag är glad att du påpekade det. Besserwisser.

  SvaraRadera
 14. Själv tyckte jag "på en bensintank" såg kul ut, det manade i alla fall fram en rolig bild, och ville inte riskera att framstå som en gnällig felfinnare mer än vad jag redan gör...

  SvaraRadera
 15. On those days you might just cave into your undeniable cravings and go crazy at your local all you can eat artery clogging buffet. But hey,that's OK. You're human. Sometimes you have to go a little nuts to get back on track.
  Keto Gedeon

  SvaraRadera
 16. variety of male enhancement options there are equally diverse opinions on whether male enhancement is useful. Regardless of opinion it is indisputable that society is increasingly consuming products that enhance sexual experiences for men and women. It is important to
  Bionatrol Pro Enhance

  SvaraRadera
 17. The best thing which one can get from natural enhancement products is that they are entirely free of injurious side effects. On the other hand chemical product have their own side effects such as increase in blood pressure, skin irritations and can even cause insomnia in certain cases. Natural male enhancers are made completely of natural and herbal materials, thus

  Ryzex Male Enhancement

  SvaraRadera
 18. important vitamins and minerals. Diet pills that work as appetite suppressants can raise your heart rate and blood pressure. Even herbal weight loss supplements can have unpleasant side effects, especially in people who are allergic to some of their ingredients.
  Keto Trim 800

  SvaraRadera
 19. to look at your activity level and the nutritional content of your diet. Work on making fresh vegetables at least half of your diet and take up moderate exercise at about a half hour per day. That's what the U.S. government recommends for optimum health.
  Rapid Fast Keto Boost

  SvaraRadera
 20. While going for a treatment it is quite important to choose the appropriate enhancer as some of them have harmful side effects if not chosen rightly. It is always recommended by the experts to use the natural enhancements. There are always some obvious advantages of using natural enhancer, which other enhancer doesn't provide.
  Celaxryn RX

  SvaraRadera
 21. ingredients contained in the product is crucial as they are the essential factors that creates the potency of the product, and could be also be crucial as they could bring negative effects to the user.
  Zydenafil

  SvaraRadera
 22. Failure of a crash sensor (or the wires connecting a crash sensor to the electronic control unit) often cause the air bag to not deploy. Sometimes air bags don't deploy because the car company did not conduct adequate crash tests when designing the air bags.
  Electric Back Massager Reviews

  SvaraRadera
 23. Strange "water hack" burns 2lbs overnight

  More than 160k women and men are using a simple and secret "liquid hack" to burn 1-2lbs each and every night as they sleep.

  It is effective and works on anybody.

  Here's how you can do it yourself:

  1) Get a clear glass and fill it with water half full

  2) Proceed to do this strange HACK

  so you'll become 1-2lbs thinner when you wake up!

  SvaraRadera
 24. Customer Helpline Australia potential to study claims earlier than they may be paid). Do your rates continue to upward push? Insurers make a ton of cash, and below the cloak of fraud-fighting, are now maintaining greater of it by way of alleging fraud in claims to avoid paying legitimate claims, as well as going after monies paid on claims for services executed a few years prior from providers too petrified to combat-lower back. Additionally, many insurers, believing a lack of responsiveness by using
  https://customerhelplineaustralia.com/

  SvaraRadera
 25. For the next 90 to 120 days eat 12 scrambled egg whites, one whole grapefruit, and a gallon of water twice a a day. You will lose plenty of weight. Will it be healthy? Nope. Will the weight stay off once you are done with this diet and are then forced to go back to your "normal" way of eating? Not a chance. Will the weight you lose come from fat or will it be muscle, water,

  Number One Keto

  SvaraRadera
 26. Begin Phase I of your healthy weight loss and quick weight loss journey today, and you will soon lead yourself to the results that you desire.
  I must pursue after you have adopted a complete and healthy diet and a regular workout routine? What is the last and final path towards your healthy weight loss and quick weight loss?
  Keto Shred Biotic Immunity Booster

  SvaraRadera
 27. The ability to remain committed to suggested dietary guidelines, exercise regimens and any follow-up care recommended by the bariatric outpatient facility is important for both short-term weight loss and long-term weight management.
  Keto Shred Biotic Immunity Booster

  SvaraRadera
 28. L-Arginine - Which is also found in male enhancement pills causes diarrhea and possibly gout.
  They will not make your penis bigger.
  The only way to increase your manhood naturally is by making the three fluid chambers which line the wall of your penis bigger.
  Empowered x Energy

  SvaraRadera
 29. What makes exercise a much preferred choice to make your penis bigger? Well for one, there is virtually no risk of harm by exercising your organ, apart from a slight sore if you do not do it properly. Plus, after a few weeks of practice, your penis will end up larger and stronger PERMANENTLY for life.
  Formax Lean Male Enhancement

  SvaraRadera
 30. long-term diet and exercise. Also, resolution or improvement in obesity-related diseases can occur with even moderate amounts of weight. Often many diseases can become closer to cured than improved with earlier intervention at a lower weight.
  Vaso Prime RX

  SvaraRadera
 31. Start slow. Take it one day at a time. You may not reach your ideal weight in one week, one month or even one year but stick with it and reach it you will. By following the 3 steps above you too can become a success story like so many other before you.
  Reliant Keto

  SvaraRadera
 32. requires to operate, reduce you calorie consumption to 500-700 calories less than that without going under 1200 calories. More than a 700 calorie deficit may lead to muscle loss which is the next cause of a weight loss plateau.
  Nature Clarity Keto

  SvaraRadera
 33. programs do not contain an exercise component, which means they are losers for long term weight loss from the very start. Any program that has its focus on weight loss but does not include a comprehensive exercise plan is like buying a car without tires, or a plane without wings. People who have successfully kept the weight off overwhelmingly have incorporated
  Viadine Male Enhancement

  SvaraRadera
 34. There is really no doubt about it. If you want to lose weight you have to start eating less. You have to create a calorie deficiency in order for you body to start shedding pounds.
  Virtus Strong Testo Boost Pro

  SvaraRadera