söndag 15 juni 2008

Det inte fullt lika tekniskt raffinerade Jurassic Park i nordvästskåne.

Barnföräldrar! Se hit! Har ni tröttnat på karuseller och Pippi Långstrump och vilda djur? Då är detta ett erbjudande för er!Kör så långt ni kan ut i obygden och ta sen av till höger. Där ligger numera Dinoland. Som alla vet låg det tidigare vid Röstånga - i en annan lagom utvecklad del av Skåne - men sen snart ett decennium är det till Åstorp man ska ta sej om man vill njuta av 32 skräcködlor i tvättäkta skumplast, alla målade i samma neongröna nyanser.

Tyvärr är cirkusskolan inställd i år. Och tyvärr hann dom göra affischerna innan clownerna lämnade slutgiltigt återbud.Tisdagar är familjedag. Till skillnad från veckans övriga dagar, då föräldrar och barn rimligen får gå på varsitt håll.Som liten besökte jag Dinoland där det låg från början, på nåt som hette Konga ö i mitten av ingenstans. Dom hade en attraktion som förbryllade mej redan i prepuberteten. Efter att man tittat på dom 32 lagom välgjorda dinosaurierna och lyssnat till deras vrål från i träden upphängda högtalare, fanns ytterligare en sak att beskåda.

I slutet av den snitslade banan stod två störar. 2 meter och 42 centimeter upp låg en tvärslå. På en skylt stod: "Så här högt hoppade Patrik Sjöberg i friidrotts-VM 1987".

Det händer fortfarande att jag vaknar kallsvettig om natten och undrar vad fan Sjöberg har med triceratopser att göra.

10 kommentarer:

Mårten sa...

I Röstånga ligger det ungefär lika spännande Äventyrslandet (f.d. Röstånga Sommarland) som praktiskt taget inte innehåller någonting, och som numera ägs av politik- och affärsstråtrövaren Harry Franzén. För några år sedan figurerade han i Sydnytt sedan han inhyst några uteliggare i baracker på området och lät dem arbeta utan lön som något slags "välgörenhet".

Kalle Lind sa...

Under en period (åtminstone år 1998, då jag var där) satt Äventyrslandet (från början Röstånga sommarland - Sveriges första!) ihop med Dinoland.

Harry Franzén har förekommit tidigare på den här bloggen under rubriken "Harry varit med nån gång?"

zappa sa...

Hade man inte känt dig bättre hade man kanske frågat sig vad du år 1998, alltså i runda slängar 23 år gammal, hade på Röstånga sommarland/Äventyrsland/Dinoland att göra.

Kalle Lind sa...

Zappa: nåt skulle man ju fördriva sin tid med även i den åldern. Så snart jag införskaffat en scanner ska jag lägga upp bilder på när jag poserar vid en kusligt porträttlik stegoasaurus anno 1998.

Håkan sa...

Skylten är dessutom felaktig. Sjöberg hoppade 2.38 när han vann i Rom. 2.42-hoppet gjorde han på DN-galan på Stockholms Stadion.

Kalle Lind sa...

Håkan: i så fall ingen skugga över Dinoland-gänget. Det är jag som minns och citerar fel. Att dom byggt en primitiv höjdhoppsställning och satt en plakett om Patrik Sjöberg minns jag tydligt. Den exakta ordalydelsen var en (felaktig) gissning.

Ber om ursäkt om detta orsakat nåt lidande.

Anonym sa...

haha vi var på dinoland förra året, så hemskt det var med alla dessa plastdinosar, som dessutom var väldigt slitna och sönder, fast barnen tyckte det var skoj

Peter Santesson-Wilson sa...

Besökte också Dinoland förra året. Samma visa här: småbarnssällskapet älskade det, medan vi vuxna tyckte att stället var så genomuselt att det bitvis blev rätt festligt. Dinoland vänder sig till barn som ännu är kvar i åldern då man är beredd att äta upp okända tuggummin som man hittar på marken - perioden då man accepterar vad skit som helst, innan något slags embryo till kvalitetskänsla vaknar i 7-8-årsåldern. Värt ett besök: garanterat minnesvärt och något att prata om...

ALL sa...

Ett alternativt och nästan lika corny utflyktsmål för barnfamiljer är väl ändå "det lilla lilla lilla landet" strax intill Astrid Lindgrens värld. Pyttesmå rätt fula hus från olika delar av Sverige och håglösa vuxna utklädda till bävrar och liknande som går runt och skrämmer barnen. En individs galna projekt som ingen riktigt orkar förvalta. Vi var i stort sett de enda besökarna när vi var där för några år sedan.

Håkan sa...

Kalle: Förstod nästan det fast det hade varit roligare om skylten var fel.