torsdag 21 januari 2010

Gläns över Himmelstrand.

Idag pratar ingen om Peter Himmelstrand längre. Jag vet inte om det ska betecknas som "tragiskt", men han var trots allt en fascinerande figur. En renässansmänniska om man så vill.

Han skrev - jämte Stikkan Anderson, Beppe Wolgers och några till - merparten av sexti- och sjuttitalets schlagertexter. Parallellt med det jobbade han som musikrecensent på Expressen, vilket inte kan ha missgynnat hans andra karriär.

Som kompositör, musiker och producent var han bred: han gjorde både "Tjejernas fula visor", ett projekt i kölvattnet från Johnny Bodes "Bordellmammans visor"-succéer och Bengt Sändhs och Finn Zetterholms folkloristiska/ snuskiga LP-projekt "Folklår". Himmelstrand sammanställde skivan och bidrog själv med texter som "Kuken blåser tuba", "Å musen å ja" och "Snoppen e toppen".

Några år tidigare sammanställde han - tillsammans med Ingela "Pling" Forsman och sin fru Kerstin Aulén - insjungningen av Alice Tegnérs hysteriskt präktiga "Nu ska vi sjunga"-bok.'

Som sagt: en renässansmänniska.

Som textförfattare utmärks han framför allt av sina prosaiska ämnes- och ordval. Hör man ett ord som låter udda i en schlager - "dang-dang" (onomatopoesi, troligen syftande på popmusik), "om jag hostar till nån gång så gör hon toddy", "spela squash", "överfrallor", "mister Medelsvensson" - är det med stor sannolikhet en himmelstrandare. Titlar som "Gå och göm dej, Åke Tråk" eller "Det sa prästen ingenting om" är typiska.

Hans lyrik utmärks också av en viss krasshet och konservatism i synen på könen. Mållbergarnas gamla hit "Lita inte på tjejer" (med fortsättningen "Det är farliga grejer") är ett Himmelstrand-opus, liksom Paul Dennis "Jasså du man ska bli farsa" (med raderna "Gråter du? Det är ju ball!/ Det är klart - visst blir man snopen/ men rätt glad i alla fall"). Och så "Pang sock swish":

Brudar gör så lätt en kille krisig
så jag har jämt tagit dom rätt easy


Och så klart Svenne & Lottas fantastiska version av "Little green apples":

Svenne:
Blir jag törstig mitt i natten
Går hon upp och hämtar cola utan knyst
Och hon lägger socker i mitt kaffe
Brer alltid mackan åt mej ömt och tyst


Lotta:
Och han säjer jämt att jag är söt
När jag känner mej så trött och ful
Och han frågar aldrig vad den klänning kostat
Säjer bara ”den är kul”


Och visst är schlagervinnaren med den alldeles för långa titeln "Det börjar verka kärlek, banne mej" också ett verk av en man som verkade sky pretentioner som pest.

ch de välbekanta "En man i byrån" (som inte handlar om en massagestav) och "Håll dej till höger, Svensson" (som handlar om högertrafikomläggningen). Liksom låtarna "Trodde du att en annan skulle sörja ihjäl sig", "Aja baja Annamaja" och "Det är bara min kropp du vill åt".

Och - inte helt oväntat - "Blaj bla bla blaj" och "Jag är knäpp".

15 kommentarer:

Kringlan sa...

Vad fint du photoshopat in André Wickström på bilden!

Kalle Lind sa...

Kringlan: jag vet. Jag är ju en rackare på både Photoshop, QuarkXpress och Paint.

Klas sa...

Glöm inte 'Alla har glömt' Towa Carsson från börja här i strålande version av Freddie Wadling http://www.youtube.com/watch?v=ShyIyyrgIAg

Anonym sa...

Börjar det inte bli dags för en genomgång av Åke Sandin snart? En annan populärmusikkompositör från 60-talet som lade ner orimligt mycket tid på att sjunga om högertrafikomläggning, sömn och vattenmeloner.

Burberry Fields Forever sa...

ja det var ju som att titta i en spegel.

Clas Kristiansson sa...

Du har glömt hans stört succé; Drömmen om Elin.
Popsångaren Tommy Körberg (med bl.a. Somebodys taken Maria away i bagaget) spelar in Kalle Julabos monsterhit och blir halvt ihjälälskad av Sveriges pensionärer.

Spelar numer för de som är 80+ är detta en obligatorisk sång. Och de minns mycket väl Peter Himmelstrand.

Kenneth sa...

Hallå! I senaste På Spåret diskuterade man Peter Himmelstrand, och speciellt texten till den låt du plockat fram. Hmmmm... nåväl. Mannen är inte glömd. Tänker på Peter nästan varje dag.

Greger Forssblad sa...

Vadå "som inte handlar om en massagestav"?
Vad handlar "En man i byrån" om då, om man får fråga?

Kalle Lind sa...

Greger Forssblad: om att ha en man i byrån.

Anonym sa...

Du har en enorm förmåga att
koppla ihop personer i ditt
galleri.
Peter Himmelstrand hade en svåger
som på 60-talet arbetade som tandläkare hos Alice T.

Jens sa...

Intressant figur den där Peter Himmelstrand. Han arbetade tydligen med Umeåorkestern Rolf Lennartz under 70-talet. Förutom att han är titulerad under några sånger på deras album "Med en sång" från 1975 står denne även med som musiker under den väldigt kuriösa instrumentbenämningen "Mellotronstråkar" (han kanske satt och spelade stråkar inuti en mellotron, vad vet jag).

Johan Johansson sa...

Peter Himmelstrand var ett geni och unikum. En lysande hantvekare såväl när det gäller melodi som text.
Snarare skall man kanske betrakta Peter Himmelstrand som ett exempel på att humor och glimt i ögat aldrig görs obestraffat här.
Trots detta har karlfan gjort låtar som alla kan. Imponerande.

Kalle Lind sa...

Johan J: unikum ja, geni vetefan, i övrigt håller vi nog med varann. Eller så här: Himmelstrand verkade aldrig ha renons på idéer, sen var kanske inte alla idéer geniala. "Alla har glömt", där Towa räknar upp hur spegeln och dörren och gitarren har glömt hennes älskare, är ett vansinnesgrepp som funkar. "Håll dej till höger, Svensson" - skriven inför högertrafikomläggningen, där Svensson uppmanas att inte vänsterprassla, vänsterknäcka eller vänsterrösta - känns mer sökt. Och "dang-dang" ÄR inget bra rim på "pang-pang".

Björne sa...

Är släkt med himmelstrand (morsans kusin) och undrar om någon vet om han har barn ?, är lite svårt o få tag i informationen.. har iofs inte ringt skatteverket o kollat och morsan säger inte så mkt om han mer än att han rökte för jävla mkt

Camilla sa...

Jag släktforskar och det visar sig att han fick två barn, Kajsa Eva och Mats Peter, med sin första fru. Den frun är/var halvsyster till min farfar.