lördag 4 oktober 2008

Var ligger Knohult?

På Bokmässan kom jag över Anders Nordqvists volym "Var ligger Knohult?" i Kapten Stofils monter (där bl.a. David Nessle huserade). Den innehåller i princip allt som finns att veta om dom tjugo Åsa-Nisse-filmer som en gång fick Harry Schein att göra en radionämndsanmälan enligt paragrafen om "god smak".

Man får veta exakt vilka märken Åsa-Nisses bil Eulalia II var i dom olika filmerna (begrepp som "konsekvens" var inte särskilt viktiga för regissören Ragnar Frisk) och exakt var i Täby (för givetvis spelades bara några ynka procent in i Småland) olika sekvenser är skjutna.

För egen del aktualiserar boken två saker:

1) den kanske roligaste text jag nånsin läst (åtminstone i genren "en smal referens möter en annan smal referens och tycke uppstår"): "Knohults värmedöd" av Martin Kristenson, ytterligare en i Kapten Stofil-kretsen.

2) en replik som jag ogenerat tänker planka rakt av i den bok jag snart ämnar att skriva:

Det bästa med den häringa uppfinningen, det är att gasen går igenom karburatormellanväggen till persipukatorn och mellanmembranratifikatorerna och sen över till dom hydropilomatiska sekritärerna... på den här sidan.

Nu gäller det bara att skapa ett sammanhang där den kan tänkas fungera.

6 kommentarer:

dr. No sa...

Har du fått in den meningen i ett sammanhang utan att skriva en roman (minst) får man uppvärdera ditt geni en gång till.

Feedback66 sa...

"Knohults värmedöd" är bland det bästa jag någonsin har läst, helt seriöst.

Fred sa...

Jag vet vart Knohult och Ylen ligger :P

http://lae.blogg.se/2008/september/hep-stars-inbound-knohult.html

Lisbet sa...

Hej!

Slumpade in på din sida och har läst din blog.
Keep up the good work

Lisbet
http://car-b-q.blogspot.com

Gubben Far sa...

Ingmar Bergman i all ära, men Åsa-Nissefilmerna var väl i alla fall svensk films genom tiderna oslagbart största succé? Och visst var det i (norrlänningen) John Elfströms småländska talklinik som alla skådespelarna i 1970-talets Utvandrarna, Emil i Lönneberga och Raskens gick? Sedan kom Det finns inga smålänningar på tv och så var Smålandsromantiken död.

Mårten N sa...

Den där meningen låter verkligen som något Stanislaw Lem skulle ha spotta ur sig i ett av sina mer inspirerade ögonblick, kanske i det förlorade kapitlet av Cyberiaden som handlar om båttävlingar...