måndag 16 mars 2009

Proggblogg.

1996 återförenades Hoola Bandoola Band för en sommar och Malmö-TV gjorde en dokumentär. Dokumentären finns nu på dvd under namnet "Progg på väg". Jag såg den när den gick - liksom jag såg två Hoola-konserter - och märker när jag ser om den att jag minns det mesta som säjs i den. Ingen självgodhet gör större intryck än fyrtitalistens.

Noteringar värda att göra:

1) det är uppenbarligen väldigt viktigt att man alltid säjer hela bandnamnet: "Hoola Bandoola Band". Inte Hoola Bandoola, inte Hoola - Hoola Bandoola Band. Dessutom med tonvikt på det andra o-paret: "Hoola Bandoola Band". Alltid.

2) det är uppenbarligen väldigt viktigt när man pratar att man låter allt ljud gå ut genom näsan. Samtliga Hoola Bandoola (Band!)-medlemmar var malmöiter av den gammaldags nasala skolan, där man tydligen inte lämnade hemmet utan att trycka upp en tampong i varje näsborre.

3) tjugo år efter att bandet lades ner erkänner även Mikael Wiehe vad de andra nog märkte lite tidigare: Mikael Wiehe var en ganska dominant bandledare (tillfällige medlemmen Bernt Andersson säjer att Wiehe är rektor och Björn Afzelius studierektor - Afzelius rättar och kallar sej själv "politisk kommissarie").

Afzelius berättar också att han gjorde femti försök att skriva egna låtar innan han begärde audiens hos Den Store Wiehe för att spela upp sitt förstlingsverk "Bläckfisken" (som givetvis handlade om de multinationella oljebolagen). Wiehe tittade på sin vän och kollega och gav honom sin välsignelse: "Björn - du har gjort en komplett låt". Afzelius blottar den promille ödmjukhet han besatt när han bekänner: "Det var som att vinna på Lotto."

En komisk kuriositet i sammanhanget är att "Bläckfisken" ändå aldrig hamnade på nån Hoola*-platta. Den fick Afzelius snällt lägga på sin första solo-lp.

4) redan 1996 hade fyrtitalistgänget i bandet lite problem att hantera att de inte längre var unga och virila. För Wiehe - som ju föddes med mustasch och Lennon-brillor - var det kanske inget problem, men gitarristen Peter Clemmedson går närmast upp i näsfalsett när han beklagar sej över att en recensent gjort sej lustig över medlemmarnas åldrar: "Det är omänsklet!" (översättning för uppsvenskar: "omänskligt").

Det finns så klart en liten humor i att den generation som formulerade sentenser som "lita inte på någon över tretti" en dag skulle märka att nya generationer inte gärna kunde lita på en generation som formulerat så enfaldiga sentenser.

5) Björn Afzelius pratar i dokumentären nästan uteslutande om sin rökning, som uppenbarligen var en större issue för honom än befrielsekampen i Latinamerika. Han gnäller mellan tänderna på att han inte får röka bland de andra i bussen utan måste sitta framme hos chauffören, han lägger ut texten om hur förtvivlat gott det är att suga i sej tjärblandat gift, han minns nostalgiskt den tid när alla kedjerökte och alla barn var astmatiska.

Tre år senare dog han i lungcancer. So it goes.

6) Hoola Bandoola** hade sin egen Bez - dvs. en fast anställd dansare à la knarkkollektivet Happy Mondays - i Håkan Skytte. Allting tyder på att Håkan Skytte är en skön farbror i osedvanligt skrynklig linnekostym och ovårdat skägg, som verkade trivas utmärkt med att gå fram och tillbaka över scenen och slå på olika pinnar. Man kan så klart fundera på vad karln gjorde under de tjugo åren 1976-96 då Wiehe inte behövde en skäggig karl som slog på pinnar - och vad han gjort under tiden därefter.

Men så länge han inte åkt land och rike runt för att propagera för sin nyfunna högerkristenhet, i likhet med brodern Göran, ska man väl inte ha några synpunkter.

* Bandoola Band!
** Band for God´s sake!!!

12 kommentarer:

dr. No sa...

Även en blind Björn hittar ett korn ibland.

Anonym sa...

Så svårt var det inte att hitta info om Håkan http://www.hoolabandoolaband.se/hakan_story.htm . Han verkar helt klart vara den mest sympatiska av bröderna, han kan skriva flera hundra ord i rad utan att nämna vilken viril och manlig man han är tex.

Pseudonaja sa...

Är det ändå inte ganska rart när bassisten Arne Franck får frågan efter premiären om han spelade fel något?
"Många gånger" kommer svaret med ett blygt leende.

Anonym sa...

Kalle, finns det någon möjlighet att köpa ett exemplar av "Människor det varit synd om" innan 28/3? Jag anser det vara en perfekt present nämligen till en kamrat som firar födelsedag då.

MVH
Erik

Anonym sa...

Kalle Lind! jag försöker hitta gamla avsnitt av hej domstol överallt...men jag hittar bara cirka 80 avsnitt på nätet. Det räcker fan inte för mig. jag måste ha mer..hur får jag det?

Kalle Lind sa...

Anonym 1 (Erik): mejla micke@roostegner.se. Han kan behöva lite merarbete.

Anonym 2: har du hittat ÅTTIO AVSNITT på nätet? Och VILL HA MER? Du behöver nog tyngre hjälp än den jag kan ge dej.

Ärligt talat: det som finns på nätet är det som vi en gång tyckte kunde vara värt att bevara till eftervärlden, undantaget att vi började podda först efter något år så kanske att det fattas en och annan lustighet från de första åren. Jag kan inte riktigt hjälpa dej, eftersom SR insisterar på att de har rätten till allt råmaterial och därför har valt att ställa det på en hylla där ingen hittar det.

Men i sommar kommer det faktiskt att gå ett reprisprogram som bl.a. kommer att köra Hej domstol!-inslag. Börjar typ i slutet av maj. Söndag och måndag 16-18.

Anonym sa...

Jag ser inte DN:s musikkritiker Nils Hansson på bilden, var han sjuk den dagen....
Ja, jag vet att Nils Hansson är mycket yngre än de andra farbröderna i Hoola Bandoola band.

Anonym sa...

Vad har mannen näst längst till höger i handen och vad symboliserar den? En barnvagn (=progg), en vagn man får till backarna på fyllefärjan (=arbetarklass) eller en rullator (=gubbigt alt. progg)?

Anonym sa...

Var inte Broder Göran också med ibland och blåste flöjt? (..och då syftar jag förstås på musikinstrumentet..)

I all ödmjukhet: Kalle, med dina två senaste inlägg (Proggrogg och HenningPenningcitat) har du överträffat dig själv. Båda var hysteriskt roliga, men.. ..hur ska du kunna toppa detta?

Anonym sa...

Om Håkan Skytte kan jag berätta att han under de nämnda åren arbetade som tekniker på scenskolan i Malmö. Där gjorde han ungefär samma nytta som i Hoola Bandoola: gick runt och var mysig. Inget mer. Inget mindre.

Bubben sa...

Jag har länge letat efter ett inslag av Hej Domstol där ni läste upp en proggig barnbok som handlade om en liten flicka som protesterade mot sitt dagis eller något liknande. Under uppläsningen var det inlagt ett progg-ljud vid flertalet tillfällen. Hur hittar jag detta inslag, det var för roligt för att bara ha försvunnit!

Kalle Lind sa...

Bubben: boken du syftar på finns omskrivet här: http://www.djungeltrumman.se/kulturarbete/post/30746

Inslaget vet jag inte riktigt hur man hittar, men jag gissar att det finns på nån av de många Hej domstol!-poddar som cirkulerar på nätet. Enligt mina anteckningar bör det ha sänts 051120.