måndag 24 maj 2010

En skrämmande trend inom memoarbranschen.

Jag läser i Bonnierpressens sydsvenska edition att biografier och memoarer tydligen är populärare än nånsin. I höst kommer bland annat Christina Jutterström ut med sina karriäristminnen, Per Wästberg nedkommer med del tre om sitt tydligen gräsligt intressanta liv och min nemesis Klas Gustafsson fortsätter att sno mina drömjobb genom att - efter Beppe, Cornelis, Tage Danielsson och Monica Zetterlund - skriva en biografi över Gösta Ekman.

Det är således trendigt att grotta ner sej i andras gamla försyndelser. Det gör mej glad och uppspelt. Memoarer och biografier är min favoritgenre; det är det optimala sättet att lära känna folk utan att behöva ta kontakt med dem. Just nu parallelläser jag Jokkmokk-Jokkes "Tjosan!" och stripplegenden Gunilla af Halmstads extremt fascinerande levnadssaga.

Men - jag noterar en skrämmande utveckling bland höstskördens titlar. I princip ingen är finurlig! Jag trodde det var lagstadgat att folk från artist- och nöjesvärlden måste ha memoartitlar som alluderar på nån gammal hit, nåt gammalt ordspråk eller nåt annat mossigt. Detsamma gäller faktiskt också journalister - jfr Lars-Gunnar Björklunds "Minnesluckor" - så Juttan får naturligtvis underkänt för "Uppfostrad av män". Och Käbi Lareteis "Toner och passioner" ger mej tråkslag.

Att Torgny Lindgren döper sina minnen till "Minnen" må väl passera - för akademiledamöter gäller naturligtvis andra regler (där regeln "var gärna tråkig" kanske är den viktigaste) - men nog hade väl Nils Petter Sundgren kunnat komma upp med nåt klatschigare än "Inte bara bio"?

Det ser alltså risigt ut på finurlighetsfronten. Den enda som kvalar in från hela höstens utgivning är Siw Malmkvist, som mycket finurligt och helt efter reglerna döper sina minnen till "Tunna skivor av mej". Med en tydlig koppling till egen gammal hit och tillika säkert helt sanningsenlig - den typen av artister Siwan är ger alltid ut tunna skrifter - vinner hon 2010 års finurlighetsmedalj.

12 kommentarer:

Nemo sa...

"Inte bara bio" är egentligen halvklurigt - det är en titel som får mig att tänka på både biografi och biograf, men klart är att "Från en sund gren i salongen -filmkvitter med kvalité" hade varit mer rimlig nivå för saggiga titlar.

Väntar förresten på att Leif "Loket" Olsson skall nedkomma med en volym - skulle kunna heta;

"Livet som på räls"
"Livet utan draghjälp"
"Både lottlös och snurrig

texturer sa...

Mitt namnförslag till din biografi är: "Gubben faller inte långt från linden"

Anonym sa...

Hej
Jag heter Claes-Göran Olofsson och jag erbjuder följande tjänst....
för det händer säkert att du känner dig frustrerad, besviken, orolig, ledsen eller rådlös under livets långa resa
och då behöver du någon att prata med...någon som inte behöver se ditt ansikte och någon du slipper åka till
bara för att prata med..psykologer är dyra och tidsbundna, likaså kuratorer..och om du ringer till
bris, eller någon vännlinje, svarar oftast en person du bara kommer att prata med en gång.
för nästa gång du ringer möts du av en annan person..därför erbjuder jag mig att vara ett alternativ..
du erbjuds därför att kunna ringa mig på min mobil, om vad som helst...när som helst...om du vill fråga mig personliga frågor så svarar jag ärligt på dom
vilka frågor det än är.......det är du som bestämmer vad vi ska prata om.
och det är du som lägger på luren först, bortsett från en regel längre ner på detta mail.
det kan vara t.ex om du vill ha smakråd, stöd, få ut dina aggretioner på någon, vill berätta något förtroende fullt, bikta dig helt enkelt..
sen så är det bara vanlig samtalstaxa, eftersom att du ringer till min mobil.
vem är jag då? jag heter som sagt Claes-Göran Olofsson..är 28 år och bor i holmsjö i blekinge..är ingen utbildad psykolog,
kurator, men jag känner att detta är ett kall, jag är ärlig när jag pratar med dig på ett snällt och vänligt sätt .
det som du behöver göra för att nå mig är att skicka 100 kronor till kontonummer 8169-5,914 844 158-8
skriv ditt namn där avsändarens namn ska stå, så jag vet att du betalat för tjänsten..plus att du skickar ett mail till mig så jag kan få din mailadress
där skriver du dina telefonnummer..min e-mail är Finnsiframtiden5@hotmail.com
när du gjort detta så kommer jag skicka ett e-mail tillbaka till dig eller ett sms. skriv vilket sätt du föredrar, där jag ger dig mitt mobilnummer
och när du ringer mig så uppger du ditt namn så jag vet att du betalat, sen har du tillgång till min tjänst i 30 dagar från och med det första samtalet.
därefter kan du göra om prosiduren och få tillgång till mig igen..skickar bara detta mailet till så få personer som möjligt så att du ska kunna nå mig utan
att det tutar upptaget när du ringer mig, men när jag känner att det är rimligt kontaktar jag fler personer via mail eller på annat sätt.
..jag har dock bara en regel, att ett samtal per dag som får vara max i 30 minuter, sen lägger jag på
detta är bara för att dom som ringer ska ha samma chans att prata med mig, men sen kan du ringa mig när du vill i 30 dagar efter att
du fått mitt bekräftelsemail och sms..om du inte tänker använda tjänsten så skicka gärna detta mail till EN kompis.
mitt telefonnummer står visseligen på hitta.se... men 100 kronor krävs som sagt för att använda tjänsten
pengarna går till min utbildning jag sparar till.
kram på dig och hoppas vi hörs snart // Claes-Göran Olofsson
p.s besök min blogg www.metrobloggen.se/classeslillablogg

Anonym sa...

Skriv biografi tillsammans med din son. "En Lind leder en Lind"

/Lawrence

Wulfahariaz sa...

Jag känner nog "aggretioner" mot Classe.

Lawrence sa...

Classe får stryk av sin flickvännen i "ALFAPETH"

Argh. Ta bort honom!

Vingmuttern sa...

Det borde nästan vara lagstadgat att ha en finurlig självbio-titel som offentlig person. Men men. Hittils tycker jag att 2010 har gått i toppen på tråkometern på många sätt, att boktitlarna visar det är välan bara naturligt.

ps. Har du vägarna förbi hufvudstaden den 14:e juli kan Bengt Sändh och Finn Zetterholm avnjutas (?) på kulturhustaket.

Spiring sa...

Ska Klas Gustafsson skriva om Gösta Ekman? Jag som trodde hans MO var att bara skriva om avlidna personer. Så antingen a) vet han något som inte jag vet, b) tänker han skriva om GE den äldre, eller c) var min slutsats baserad på ett alldeles för litet underlag.

Nu har väl inte Klas gjort sig känd för att skriva särskilt kontroversiella saker i sina biografier, så det ska nog gå vägen även om Gösta Ekman befinner sig vid liv när boken kommer ut.

Gustav sa...

En snygg memoartitel är Monty Pythons, som kan läsas på två olika sätt, lite som när en vas kan bli två profiler vända mot varandra:

THE PYTHONS
autobiography by
THE PYTHONS

Urban sa...

2010 års kanske.. men vi anar nog vem som ska ta det 2011 eller - om han är långsam - 2012.
Sedan ett par dagar tillbaka rapporterar kvällstidningarna att Oldsberg ska skriva sina memoarer. Våra förväntningar på titeln och andra inbakade finurligheter (varför inte en finurlighet i varje kapitelrubrik?) är skyhöga.

Gubbfest, gubbfest hela dan.

U.J.

Anonym sa...

Jag undrar också om dethär med Gösta Ekmanbion, gäller det d.y. eller d.ä.?

Jag blir iaf alltid sugen när det är en ny GE d.ä.bok på gång. Men där kommer väl Carina Burman att hinna först?

Blogger sa...

YoBit enables you to claim FREE COINS from over 100 unique crypto-currencies, you complete a captcha once and claim as much as coins you need from the available offers.

After you make about 20-30 claims, you complete the captcha and resume claiming.

You can press CLAIM as many times as 50 times per one captcha.

The coins will held in your account, and you can convert them to Bitcoins or USD.