torsdag 9 september 2010

Info för kalenderbitare/aspergare.

Någon iakttagsam läsare har kanske noterat att jag finns med på ett hörn i det närmast sönderkramade Elfte timmen (alla program som jag alls petar på blir succéer, senast Grillad). Under några bråda dagar i augusti satt jag och rotade bland gamla bilder på Ullsten och Adelsohn och kände mej som en fisk i ett perfekt ljummet vatten.

Det visade sej att fem dagar för att göra nio inslag var knappt tilltagen tid och jag hann inte riktigt vara med vid the final cut. På grund av vanlig enkel kommunikationsbrist smög sej därför ett sakfel in i gårdagens inslag om socialdemokratin: Enn Kokk har aldrig haft nåt sommarhus på Fårö. Bilden på Kokk skulle ligga i sjoket om baltiska såssar. Istället skulle Ove Rainer ligga jämte Lennart Bodström bland Fårö-bilderna.

Jag vill särskilt be om ursäkt till Enn Kokk som oförskyllt hängts ut som sommargotlänning (alla vet ju att han och Birgitta Dahl har sitt sommarresidens i Öregrund).

I tisdagens program gick mitt inslag om Kristdemokraterna, som stuvats om sen jag sist såg det och på det hela taget till det bättre. Jag vill dock gärna bevara till eftervärlden en bortklippt harang:

1987 bytte KDS namn till Kristdemokratiska samhällspartiet för att betona att man inte längre var kristna och demokratiska utan kristdemokratiska. 1996 bytte man sen namn till Kristdemokraterna, antagligen för att understryka att man inte längre var ett samhällsparti.

Partiets rötter i kristenheten har alltid varit ett problem för partiet, som å ena sidan vill betona kristna värderingar och kristen etik, men paradoxalt nog också framstå som moderna. Men här är det viktigt att komma ihåg: ”krist” i ”kristdemokratisk” har inget med kristendom att göra. Bara för att partiet består av pingstvänner är de naturligtvis inga pingstvänner.


Det är här alltså frågan om så kallad intellektuell satir, dvs skämt med svåra ord i, dvs humor som går hem hos fyrtitalister. Mycket riktigt har både mina föräldrar och svärföräldrar hört av sej och komplimenterat inslagen.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Rätta rubriken. Syndromet är Aspergers, inte Aspbergers. Det är förstås möjligt att rubriken inte alls är felskriven, utan innehåller någon lustighet som går mig förbi. Om så är fallet får ni skratta åt mig.

Kalle Lind sa...

Anonym: nej, ingen medveten lustighet. Man kan visserligen skoja om både Aschbergers och Jesper Aspenbergers syndrom, men det var ju inte det jag gjorde.

Anonym sa...

Jag tycker också inslagen är bra!!! Spec. "såssarna" tyckte jag var roligt!!

Liv "nästan 80-talist" Strömquist

Nonsensakuten sa...

Utan att fjäska vill jag ärligt tillstå att avsnitten med partihistorik är de enda som fått mig att fnissa under den där soppan kallad Elfte timmen...kanske för att humorn är just intellektuell och inte bara handlar om på vllket sätt Ohly torkar sig i röven.
Ser fram emot FP. Halmhattarna är väl med..

Anonym sa...

Såsom varande en av Fyrtiotalisterna borde han ju kvala in dubbelt och gilla detta...
Werner ASPEnström.

Häpp!

(Förlåt...)

Johan#173281 sa...

Word Nonsensakuten! Fast Intellektuellt? Jag tycker det mesta bara är halvbred tråkig underhållning...Om Per Automatik tycker att jag inte kvalar in som intellektuell pga det nyss sagda så fine!

Nonsensakuten sa...

Johan #173281:
Det tilltalar åtminstone tänkandet mer än mycket av det andra i programmet. Tornvings "liverapporter" är ju inte direkt nyskapande humor eller något innehållande den där speciella knorren som riktigt vass, politisk satir skall ha.
Stefan Grundin var en bra satiriker. Han borde vara med. Byt ut Lantz mot honom...

Anonym sa...

Dina inslag är lysande. I övrigt är programmet enbart pinsamt.

Anders E sa...

Kalle, enda gången det blixtrar till på allvar i Elfte Timmen är när du håller låda. Vad övrigt är, är dessvärre mörker. Att jämföra detta med The Daily Show är som att jämföra Medskogsbrons BK med Inter; det är samma sak, men ändå väldigt, väldigt långt ifrån.

http://www.aftonbladet.se/kultur/filmtv/article7746279.ab

Anonym sa...

Hette inte KD "Kristdemokratiska samlingspartiet" under en period också? Eller är det jag (och många med mig) som har fått det hela om bakfoten?

http://bit.ly/9M8qIx

Anonym sa...

Radiomagma:
Partiet har haft tre namn: Kristen demokratisk samling, Kristdemokratiska samhällspartiet och Kristdemokraterna. Kristdemokratiska samlingspartiet är något slags hybrid av variant 1 och 2. Skaka bort den från din bakfot.

Hälsningar
Kristdemokraten (jo, det finns visst sådana bland den här bloggens läsare)

Anonym sa...

Hej, har precis kollat igenom alla dina inslag i elfte timmen, och skrattat högt ... allt var otroligt bra, men x-tra kul var "reportaget" om moderaterna, hysteriskt! :-)

Ser fram mot nästa del.

/Kim

David sa...

Ok... Vet inte vad som hände. Blev jag censurerad? Eller var det nån automatisk spärr som slog till? Jag försökte kommentera inlägget om Steffo i augusti, men det blev tydligen inget med det...

Spelar nu inte så stor roll. Jag funderar på att sluta på mitt (heltids-)jobb som lärare för att ha tid att botanisera igenom alla underbara inlägg på denna blogg.

(Och var inte orolig: om tio år är det du som är Steffo och sitter och missförstår unga kvinnliga seriekonstnärer i morgonsoffor, Kalle.)

Kalle Lind sa...

David: nej, censurerad har du åtminstone inte blivit av mej. Jag är av åsikten att har man ett kommentarfält så måste det gå att kommentera.

Det är en fascinerande tanke att jag en dag skulle transmuteras till Steffo. Kanske har du rätt, men det är som du säjer: det kommer att krävas tio år (med regelbunden terapi).

Malte sa...

Ett litet, litet fl i inslaget om Vänsterpartiet: KPML(r) bytte namn till Kommunistiska Partiet.

Dagens Socialistiska Partiet är ett trotskistiskt parti. De har också en väldigt brokig historia, men är ett annat parti.

Heliotropen sa...

Jaha, jag får väl framstå som ointellektuell och tramsig då som tycker att HELA Elfte timmen är rätt kul. Dessutom är det det enda program om valet som jag lyckats få min tolvåring att titta på (delar av).