onsdag 8 april 2009

Kulturskandal!

Kungliga svenska avundsjukan! Jantelagen! Luther och motboken! Här har nu Jonas Gardell ägnat tolv år åt att skriva en bok om Jesus - nåja, inte varje minut av de tolv åren eftersom han också skrivit några hyllmeter böcker, pjäser, shower och teveserier - och så får han knappt nån airtime alls för att berätta om de fantastiska fakta han grävt fram.

Jag har inte sett fler än högst fem program där Gardell fått berätta att Jesus var tandlös. Jag har inte läst mer än tio artiklar där Gardell presenterat den hisnande tankegången att om Jesus vore svensk idag hade han kommit från Västergötland. Jag har ibland till och med varit tvungen att leta bland kanalerna för att få höra Gardell berätta att Jesus inte ens hette Jesus.

Det är lätt att ana en konspiration här. Svenskt kulturliv av idag tål inte att höra dessa tvåtusenåriga sanningar. Bara hälften av SVT:s programledare har suttit med huvet på sned och gapande fågelmunnar och storögt tagit till sej Gardells forskningsrön.

Och då lär det, enligt färsk statistik från SCB, ändå sitta en dövstum same i en jordhåla i Korpilombolo som inte snappat upp att Gardell skrivit en Jesus-bok. Det är skandal att ingen upplyser honom! Medierna måste ta sitt ansvar!

10 kommentarer:

dr. No sa...

...och, och jag har ännu inte haft nöjet att läsa denna Jesusbok, utan utgår från Gudsboken som kom för ett tag sedan istället, det bästa är ju att det finns precis hur många sådana böcker som helst; även i det här landet dyker de upp med alarmerande frekvens (en kollega till dig på Sveriges Radio, Sören Widbeck eller något åt det hållet, skrev exempelvis alldeles nyligen "Jesus; Jude, Rebell, Gud?" där han ger luft åt ideer liknande de som Gardell spottat ur sig i varenda TV-soffa de senaste dagarna).

Men det är klart, är man homosexuell pingstvän är man av förklarliga själ en i sanning udda fågel bland Jesusskribenter, även om man inte släpar runt på Mumintrollet vart man går.

Thomas E sa...

Gardell blev ju hedersdoktor i Teologi efter att han skrev en bok om gud, tror ni att han blir ärkebiskop nu? Eller blir han Dr. Dr. Gardell?

dr. No sa...

Han blir nog docent.

Mårten sa...

Jag har faktiskt bara hört ett indirekt omnämnande av Jesusboken i TV. Jag tar det som en intäkt för att jag inte tittar tillräckligt mycket på TV.

Nonsensakuten sa...

Snygg bild. Fast jag tycker inte att man känner igen honom...Jonas, alltså..den här killen har betydligt längre hår...

Anonym sa...

Återigen vänder jag mig emot dina rasistiska och genomkorkade inlägg.Emellanåt!dock du pendlar mellan lysande inlägg och enstaka magplask.
Skägglurken

Torgny sa...

Ironi är svårt för somliga förstår jag av kommentarerna.

Dock, den i särklass bästa boken om Jesus på svenska är skriven av privatforskaren Roger Wiklund som, trots avsaknad av akademiska meriter, ligger nära den internationella forskningsfronten och har förstått att sätta in kristendomen i det samtida gnostiska sammanhanget (Paulus var med stor sannolikhet gnostiker). Jämfört med honom är Gardell en dilletant. Att Wiklund skulle "hedras" med ett hedersdoktorat är förstås ren utopi, istället har han förtalats och förnedrats av det fortfarande (50 år efter Hedenius) av kristna dominerade religionsforskarkollektivet.

Kalle Lind sa...

Anonym: "genomkorkad" är ett värdeomdöme och får stå på dej. Påstår du att jag har skrivit nåt rasistiskt är det du som är magplasket.

Goran van Den Buske sa...

Enligt en senare, ganska tandlös forskningsrapport har "Joshua/Jesus" inte med säkerhet funnits överhuvudtaget.

Kantarellkungen sa...

Jag har missat hela grejen. Vem är den där Jesus?