måndag 13 april 2009

Tillägg gällande finurliga memoartitlar del 8.

Jag är aktivt ointresserad av idrott. De enda idrottsmän jag bryr mej om är Ricky Bruch och Snoddas, och det har tammefanken inget med diskus och bandy att göra. Därför skulle jag hellre sitta vid kyrkans skampåle iförd dumstrut och puffbyxor än läsa Börje Salmings strövisa hågkomster från 17 år i NHL.Men icke desto mindre tar jag så klart den här titeln till mitt hjärta. Den är så fantastiskt kass. Det är den allra första idén som kommer upp vid en osedvanligt bakfull brainstorm. Salming - och han som skrev själva boken - vägrade fundera ett varv till. De kastade sej upp i stående ställning vid det där brainstormmötet - "där satt den! nu drar vi till sportbaren!" - och dansade hem, nöjda med dagens värv.

De tog alltså ett av världens mest kända citat och bytte ordet "tårar" mot "hockey". Det finns ingen fonetisk eller semantisk likhet, inga bottnar, ingen dubbeltydighet. De hade i princip kunnat grabba tag i vilket känt citat som helst och fått en lika töntig titel:

Det är rätt att spela hockey!
Att spela hockey är nödvändigt
Hockeyklubban är kastad!
Guld och grön hockey
Saliga äro de som spela hockey
Små hockeyspelare har också öron
På hockeyplanen kan ingen höra dig skrika ...
Hockeyspelare i alla länder - förenen eder!
Tjo vad det var livat i hockeyn i lördags!


De ska ha credd för att de trots allt inte funderade så länge. Men samtidigt är det nog just vad de borde ha gjort.

19 kommentarer:

Åsa, Stockholm sa...

asså på omslaget står det 17 år i NHL...
men det kanske kanske skulle väntat med att räkna också?

Mårten sa...

Åsa: Det är du som ännu inte helt insett vidden av Kalles ointresse för idrott.

Kalle Lind sa...

Åsa, Mårten: hjärnsläpp. Ändrat.

Linda sa...

Talande också att de valde att just ersätta tårar, det minst alfahanne ordet i uttrycket. De skulle ju annars kunnat döpt boken till "Hockey, svett och tårar" alternativt "Blod, hockey och tårar". Båda bättre än det de valde tycker jag.

Kanske känns tåraralternativen intressantare just för att ordet hockey då förlorar lite av sin huvudroll (och att man då får intrycket att boken kanske också innehåller någonting annat än just bara hockey - "människan" Börje Salming. Den som gråter).

Blod, hockey och tårar skulle för övrigt också kunna vara titeln på en bok om en kirurg som spelar hockey på fritiden, och gråter ibland.

Kantarellkungen sa...

Ett annat Churchill-citat som kunde passa är: "sällan har så många haft så få att tacka för så lite, 17 år i NHL".

Petmoster sa...

Själv vurmar jag för:
"Du ska inte tro det blir hockey,
ifall inte nån sätter fart"

Goran van Den Buske sa...

Jag brukar chilla (för att använda ett svårt ord) ner med: Puck (en pappasdrake) Jan Malmsjö

Anonym sa...

Som van Den Buske är jag inne på något med puck; "Salming - Raka puckar!" eller "Salming - helt puckad", men de kanske är för uppenbara. "Salming - från klubba till kalsong" är käck.

Till slut fastnade jag för "Börje Salming - Ty hockeyn är din och makten och härligheten i 17 år i NHL".

/Paul W

Anonym sa...

Som van Den Buske är jag inne på något med puck; "Salming - Raka puckar!" eller "Salming - helt puckad", men de kanske är för uppenbara. "Salming - från klubba till kalsong" är käck.

Till slut fastnade jag för "Börje Salming - Ty hockeyn är din och makten och härligheten i 17 år i NHL".

/Paul W

dr. No sa...

Ni är dumma i huvudet allihop. Börje Salming är Gud.

Vissa saker skojar man faktiskt inte om.

Anonym sa...

Dr No - skojar man om honom?

Anonym sa...

"Bara för att jag är av gott virke betyder inte det att jag är en träskalle - Börje Salming och hockeyn"

Wise sa...

Land ska med hockeylag byggas under 17 år i NHL.

Bastismannen sa...

Nu har du gått över gränsen. Nog för att du brukar sitta i ditt postmodernistiska medelklass-chica elfenbenstorn och raljera över allt å alla i skenet av vår nutids ljus som någon annan raljant sate kommer raljera över om femtio år. Men Börje ger man sig inte på ostraffat. Han kunde prestera. Du kan raljera. "En kritiker är som en eunuck i ett harem. Han ser det varje dag och vet precis hur det skall gå till....."

Kalle Lind sa...

Bastismannen: men även om den gode Börje var en rackare i rinken behöver han väl inte vara en lysande formulerare av boktitlar?

Bastismannen sa...

Förstår uppriktigt sagt inte vad som är så löjeväckande med boktiteln. Högst funktionell titel även om den inte är så där hipp med nån avancerad kulturell referens som stockhomska kulturkukar bryr sig om men hockeyälskare ger tusan i. Jag tycker du skriver fantastiskt bra och finurligt men blir ibland så trött på hur du tycks greppa efter halmstrån i jakten på att håna och ironisera över saker. Jag saknar ofta det allvarliga och uppriktiga i vår sönderironiserande och profaniserande tillvaro...

dr. No sa...

Bastismannen: Precis! Kom tillbaka när dom sytt igen strupen med 200 stygn så får vi se om ni är lika talträngda då...

Kalle Lind sa...

Bastismannen: 1) Det löjeväckande i titeln ägnar jag ju kopiöst mycket text åt att utreda. Håll med eller låt bli.

2) Absolut, jag griper ibland efter halmstrån. I mitt huvud uppstår humor när man hugger på småsaker, trivialiteter, saker som de flesta är med på inte är särskilt viktiga. Och därmed inte heller särskilt stötande. Börje Salming spelade hockey. Det finns kanske tre saker på jorden som är mindre viktiga än hockey (skidskytte, whiskyföredrag, den här bloggen).

3) Jag saknar inte allvaret. Allvar är tråkigt. Humor och ironi är missförstådda begrepp. De behöver inte alls flytta fokus från Viktiga Ting om man inte vill. Folk slentrianföraktar ironi för att framhäva sej själva som Bekymrade och Uppriktiga när de i själva verket är Hämningslöst Självupptagna. Hellre Alex Schulman än Marcus Birro.

dr. No sa...

...men hellre Börje Salming än Alex Schulman!

Ingen tvekan om var den bästa skäggväxten finnes...