måndag 22 februari 2010

Benny Anderssons hobbies.

Benny Andersson började som organist i Hep Stars. Sen fick han skyhöga skatteskulder och togs om hand av Stikkan Anderssons fru Gudrun, som sanerade hans ekonomi. På Stikkans Polar hittade han en kille som spelat i det halvhippa Hootenanny Singers och haft hittar som "Omkring tiggaren i Loussa" och "Ring ring - här är Svensktoppsjuryn" (mel. Maxwell´s silver hammer).

De började skriva låtar ihop - "Hej clown", "Partaj aj aj", you name it - och ligga med ett par schlagerstjärnor och rätt vad det var så hade de bisarrt mycket pengar och var älskade av alla jordens människor, särskilt bögar och australiensare, dock ej av svenska proggmusiker.

Efter ABBA har Björn & Benny febrilt letat efter nya saker att fördriva tiden med. Först köpte de upp sej på Monark ihop med abborna, men skilsmässotrasslet gjorde det inte roligare att engagera sej i nåt så rasande osexigt som en cykelfabrik.

Så småningom tog Björn klart och tydligt ställning mot religionens inflytande på samhällsdebatten, medan Benny gav en miljon till Gudrun Schyman - och vi kan bara gissa hur häpna deras gamla antagonister inom vänstermusikrörelsen blev.

Men i övrigt verkar Björn främst ha valt det behagliga livet. Rapporter från honom handlar mest om hur han vill exploatera nån gotlandsö och undvika skatt. Då och då kallar Benny in honom för att skriva texter till de melodier Benny totat ihop medan Björn legat i solstolen.

Benny är, tror jag, den rastlöse. Likt Elvis Costello kastar han sej mellan de musikaliska genrerna: folkmusik med Orsa spelmän, nån annan sorts folkmusik med BAO, nån tredje sorts folkmusik i Kristina från Duvemåla.

Men Benny är inte nöjd där. Han vill mer än klia klaveret. För några år sen köpte han ett ruckel vid Mariatorget i Stockholm och rustade upp det till ett mondänmysigt hotell med showsalong. Det heter Rival. Jag var där i helgen och såg en show: Kvarteret Skatan. Det som gjorde mest intryck på mej var kanske det här dörrhandtaget:När det blev upptaget såg det ut så här:Det är ju hur cool som helst! Istället för att visa med en liten grej ovanför handtaget så visar man i själva handtaget huruvida det är upptaget!

Jag vill gärna föreställa mej att detta är Benny Anderssons personliga bidrag till inredningen. Jag tänker mej att han utarbetat handtagsidén tillsammans med sin fru, Mona (odödliggjord genom "Födelsedagsvals till Mona" med Kalle Moraeus birfilare). Jag föreställer mej att Benny fått en ingivelse när han stått och ryckt i mugghandtaget medan Mona suttit på insidan, eftersom åldern har gjort Benny något skumögd och han inte längre kan skilja rött från vitt ordentligt.

Det finns nåt fint med par som inte bara dricker vin och ser på teve tillsammans. Måns Herngren och Lena Ph konstruerade ett popbrädspel, Silvia gav häromsistens ut en bönbok (ja, det är lika bisarrt som det låter) som illustrerades med Hans Majestäts egna fotografier.

Jag vill gärna tänka mej att Benny och Mona har suttit tillsammans under höstkvällarna och stillsamt men engagerat resonerat sej fram till hur man kan piffa upp den där klassiska men oundvikliga toalettdörren. Jag vill tro att Mona plötsligt stannat upp i samtalet - "men vänta Benny! Så här kan man kanske göra!" - och så har hon rafsat åt sej en serviett och skissat upp - kanske inspirerat av nåt resorthotell på Madeira som hon och Benny flytt till under kulna vintermånader - ett genomskinligt plasthandtag med lampor i.

Och så har Benny sagt: "Mona! Du är ett geni! Du borde ha Nobelpriset!"

Och så har Mona sagt: "Äsch! Jag är ju bara en okänd figur som ingen riktigt känner till, men som i alla fall har fått min egen födelsedagsvals ..."

Och så har de fortsatt dricka te i stillhet medan Benny då och då har skrattat till vid tanken på en så enkel men ändå så genial konstruktion. Där och då har Benny förstått varför han dumpade Agnetha - eller om det nu var Anni-Frid - för en påfallande anonym och okänd kvinna.

Så tänker jag mej att det gick till. Jag har naturligtvis ingen som helst täckning för det resonemanget.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Detta motsäger på intet vis din tes, men den som vill pynta 2400:- kan köpa sitt egna självlysande toalettdörrhandtag hos Lås-Arne i Huddinge, http://www.las-arne.se/, dock en lite annan modell än Bennys.

Clas sa...

Bara en liten rättelse.
Det var Ulf Nejdemar som skrev Aj Aj Aj Partaj...

Kalle Lind sa...

Anonym: neeej! Paja inte mina illusioner!

Clas: nja, "Partaj-aj-aj", insjungen bland annat av Nick Borgen, är en Björn & Benny-komposition. Du tänker antagligen på "Häng me´ på party" ("... slit dej och kom loss/ Ta din gitarr, din vän och kom hem till o-o-oss"), som är en av Uffe Neidemars allra största hittar.

wonderkarin sa...

"The history of Brighthandle can be traced back to 2001 when Alexander Lervik, lead designer and co-founder of Brighthandle came up with the idea to create a door handle that communicates with colored light."

Det är herr Lervik som är designern i detta fallet, tyvärr.

:-)

Pidde sa...

Vore mitt efternamn Hegerfors, hade jag skrivit något om att Italiens motsvarighet till www.las-arne.se är www.las-agne.it.

Anonym sa...

Kul med ett dörrhandtag som "kommunicerar". Vad är det den vill säga oss?

J sa...

Världen blir bra mycket roligare om man brer ut sina tankar lite istället för att bara skriva "Undrar om det var Bennys idé" eller bara lämna observationen därhän.

Kalle Lind sa...

J: jag fattar inte. Var det kritik mot min halvtama text? I så fall ger jag dej rätt.

Nonsensakuten sa...

Texten var inte tam, snarare lysande. Inte lysande som dörrhandtagen, dock.

Själv är jag svag för rutiga discogolv som tänds när man trampar på de enskilda rutorna.
Varför görs inte trottoarer på samma sätt?

J sa...

Kalle Lind: Nej för fan, tvärtom! Jag förstår din misstänksamhet nu när jag läser mitt eget inlägg, men om detta hade ägt rum före 1993 hade du garanterat inte misstänkt nån ironi. (Tack som fan, Killinggänget.)

Trollet sa...

Strunt samma om inte alla delar i ditt resonemang stämmer. Det är textens helhet som gör det, och den här helheten är riktigt najs! :-)

Anonym sa...

Jag vill hellre har ett sånt där dusch/kranmunstycke som lyser i olika färger beroende på vattnets temperatur. De är inte så fasligt dyra heller, om man nu skulle slå till någon gång.

/Paul W

Blogger sa...

Quantum Binary Signals

Professional trading signals sent to your cell phone every day.

Start following our signals NOW and make up to 270% daily.