måndag 8 februari 2010

Tjo bönder! Nu bara rasslar det till av finurligheter här! Sitt ner och håll i hatten!

Sigvard Bernadotte var känd för a) sin underbara industridesign och b) att han fråntogs sin prinstitel sen han gick och gängade sej med ofrälse.

Jag gissar att det är den här kampen mellan kunglighet och populas som titeln på ett mycket kvickt sätt vill - hepp! - slå mynt av.

7 kommentarer:

Wulfahariaz sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gubben Far sa...

"Jag vill dö som prins" var Sigvards sista ord, enligt Expressens löpsedel. Så det var väl sant att han kände sig slagen till slant.

Wulfahariaz sa...

"Gubbe eller pil" hade fungerat aningen sämre.

Anonym sa...

Det får mig osökt att tänka på det här pressmeddelandet som skickades ut i samband med Sigvards bortgång:

PRESSMEDDELANDE FRÅN HOVET
2002-02-05

Med anledning av Sigvard Bernadottes tragiska bortgång har hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg bestämt sig för att utlysa en stor manifestation för Sigvards rätt att kallas prins. En sista kraftansträngning ska göras i syfte att få kungafamiljen att krypa till korset och återbörda den prinstitel som så orättmätigt fråntogs Sigvard i hans ungdom. Allmänheten uppmanas att under Sigvard Bernadottes begravning spela den gamla Prince-låten "My name is Prince (and I am funky)" på så hög volym som möjligt. Elisabeth Tarras-Wahlberg hoppas att på detta sätt kunna återupprätta Sigvards rykte och ge honom tillbaka en smula av den kungliga glans som lyste med sin frånvaro under Sigvards sista levnadsår.

Noterbart i sammanhanget är även att Sigvard på eget bevåg valde att kalla sig prins från 1983, dvs samma år som Prince fick sitt stora genombrott med albumet 1999.

/Nils

Gubben Far sa...

Så då var han Artisten På Senare Tid Känd Som Prins. När han var ung var han väl känd för vad han faktiskt gjorde.

Linus sa...

Om Kungen Carl Gustaf, enligt Karl Gerhard:
Sigvard och Lennart Beradotte sa som så:
Nu är det bara honom vi vänta på
om han sen går och gifter sig under sin ätt
då är vår lilla skara komplett.

Gubben Far sa...

Karl Gerhard, ja!

"Min pojke, Sigvard, av Jensen
lärt att ta silverskeden uti
den vackra handen, men
hos Bertil sitter den
nog lite lösare. Än sen?"

Jensen, Georg Jensen i Köpenhamn som Sigvard designa åt, är ett jättebra rim på "Den förste amanuensen". Och prins Bertil med alla sina utomäktenskapliga lösa förbindelser, som pressen höll tyst om, att Karl Gerhard visste det!