lördag 16 oktober 2010

Varning! Ett inlägg med väldigt mycket hud!

Det här är ett klassiskt skivomslag. Någon tyckte någon gång att det var en utmärkt idé att illustrera Cornelis varsamma uppdatering av Taube-katalogen med en naken trubadur i fören på Vispråmen Storken. Kanske syftar bilden på insjungningen av Taubes "Nudistpolka". Kanske ska det signalera skärgård och natur och sånt där som Taube gillade. Kanske var det bara ett sätt att säja "hej! Det är 1969 och vi är så satans frigjorda!"

På den tiden skrämde det hursomhelst inte bort några skivköpare. Plattan sålde som penicillin efter Bokmässan. Taube tackade en gång Vreeswijk "för vänligheten" på gemensamma stamkrogen Den Gyldene Freden. Tio år senare hade herr C dock en malande känsla i kroppen att Mäster Taube faktiskt aldrig lyssnade på skivan och att det i så fall kanske berodde på den där hudmassan. Herr C sa sej till och med ångra bildvalet.

Själv sitter jag i detta nu och korrläser ett bokmanus om den där holländaren som jag engagerat mej osunt mycket i. På omslagets framsida sitter, som sej bör, en bild av holländaren himself. På omslagets baksida tyckte jag, i all ödmjukhet, att det skulle passa utmärkt med en bild av bokens författare. Följaktligen lurade jag min fotograferande förläggare längst ut i Sibbarps småbåtshamn för att göra en parafras.

Detta, vill jag understryka, har inget med exhibitionism eller narcissism att göra. Det är en allusion och det är något mycket fint.

13 kommentarer:

Måns sa...

Två stiliga karlar det där.

Erik Haking sa...

Högklassiska omslag. Båda två.
Ser fram fram emot boken.

Anna sa...

Han hade en snyggare båt, men annars var det väldigt likt.

ksth sa...

Åh, den skivan minns jag väl från min barndom! Och det underliga är att jag inte på minsta vis tyckte att det var konstigt att han var näck på omslaget, jag tror aldrig att jag ens noterade det. Till skillnad från Best of Abba-omslaget där Benny och Frida pussas - det tyckte jag var mycket upprörande (eftersom min bästis alltid vann striden om att få vara Agnetha, förstås).

Anonym sa...

hihi

denna är oxå rolig http://www.youtube.com/watch?v=aP0qLZ6BOiQ

Marianne Johansson sa...

'allusion' - det var ngt nytt - jag vet inte riktigt vad det betyder - har inte slagit upp det ordet än - men hur som helst är det roligt med nya ord som man inte vet så mycket om - mer än kanske en svag aning eller hur man nu ska uttrycka det...

Johan#173281 sa...

Våra kroppar tycks ha vissa likheter. Jag kan inte för mitt liv förstå poängen med att vissa övriga delar av min lekamen har oförskämt mycket okynnesbehåring medan skalpen sakta men säkert kastar av sig mitt ungdomliga ludd. Ve dig ålderdom!!!

Anonym sa...

fantastiskt

Ozjeppe sa...

Mycket klädsamt! Kan du spela något då, Kalle?

tompa sa...

Anar man ett A-moll i vänsterhanden?

Kalle Lind sa...

Ozjeppe/ tompa: jag kan dessvärre inte ta ett enda sketet ackord på gitarr. Sen jag lärde mej läsa har jag inte tillskansat mej några som helst talanger. Kan inte dansa, kan inte sjunga, kan inga främmande språk, kan inte skejta, kan inget. Jo, busvissla.

Marianne Johansson: allusion är detsamma som referens, hänvisning, anspelning.

Anonym sa...

Hmm... är det verkligen så oskyldigt? Vem sprang naken i halva Hej Rymden?

Klas K sa...

Fan vad fin bild! Jag skriver dock för att be dig att recensera Martin Malmstedts debutroman Ebba. En poetisk och musikalisk indieroman i sann generationsromananda. Finns på de flesta bibliotek eller direkt från demand-förlaget. tack för en trevlig blogg!