fredag 15 oktober 2010

Uggel-Guggel.

Bonniers Malmö-Lund-bilaga, Sydsvenskan, rapporterar om ett gammalt Rune Andréasson-manus som först nu tecknats upp och publicerats av Bamseredaktionen. Det handlar, lika oväntat som logiskt, om en flicka som blir lapplisa för att försörja sina småsyskon och om hur popsångaren Uggel-Guggel skriver en smädespopdänga - för att strax därpå få se sina barn påkörda när trafikkaos uppstår.

Ja, vi minns väl alla den subtila, karlgerhardskt finurliga satirvisan "Pf", signerad Magnus Uggla:

Det verkar va ett krav för att
bli parkeringsvakt:
taskig feja, liten och tjock och
kroniskt människoförakt
Hon ska älska att skriva ut böter,
hålla hårt på lagen,
va' stolt för sin fina licens
Och vad det gäller hennes charmiga sätt
kan man tro att hon ständigt har mens


Inte minst refrängen är sådär utsökt fiffig, raffinerat spetsfundig i rakt nedstigande led från Jonathan Swift och Oscar Wilde:

I drömmen kör jag på
alla blåklädda pissfitter
En sur blir mör när hon hamnar bland
bensin, plåt och glassplitter
En får andningsnöd, en hjärtattack
när dom landar upp på huven
och förstör min lack


Jag kan förstå att Rune Andréasson blev indignerad när han hörde den där käcka visan för sisådär tjugoett år sen. Som den moralist han var tyckte han antagligen att lapplisorna är nödvändiga för att hålla Mercedesarna borta från invalidparkeringarna. Rune Andréasson drog sej aldrig för att behandla ämnen som upprörde honom i fabelserier. På kuppen blev han rik, älskad och bespottad - en meningsfull livsgärning om ni frågar mej.

För egen del tycker jag dock att det är trist att inte den svenske artist som oftast och mest liderligt häcklat parkeringsvakter fick sin seriemotsvarighet. Jag tänker naturligtvis på Bengt Sändh:

Fru Svensson har fått värkar och ropar på sin man
som blir nervös och galen och springer allt han kan
att hämta deras bil och få in sin lilla fru
Mot Uppsala går färden, man far som ett jehu
Han hjälper frun på BB in för tiden den är knapp
På bilen sätter lapplisan en felparkeringslapp
På frågor svarar Lisa med en förnumstig min:
"Jag gjorde blott mitt jobb och jag följer det på rutin"

("På rutinens brant")

Uti en film som TV visa
där strippade en parkeringslisa
Protester hörde man nästa dag
ifrån lapplisornas lag [...]

Dina lappar vill vi slippa
Ta ett heltidsjobb som strippa!
Lappar vill jag inte se
men en strippa gör succé!

("Visa till Lisa")

Det retar mej att den gode Rune inte retade sej på den gode Bengt. Jag hade mer än gärna sett Bamse-figurer som Bengt Sländha. Alternativt Bengt Sähl.

TILLÄGG: min vän Martin Kristenson upplyser mej - och alla andra intresserade - i ett mejl att den tevevisade film Sändh syftar på i sin låt från 1972, naturligtvis är den italienska trashdokumentären "Sweden - heaven and hell" (visad i svensk TV december 1971). Anteckna noga, barn.

16 kommentarer:

Åke Forsmark sa...

Jag tror att det var så enkelt att Bengt Sändh ändå någonstans var begriplig för Rune Andreasson, Magnus Uggla var det inte.

Ungefär för tjugo år sedan så pratade jag med en musiklärare som skröt över att hon tillsammans med sin klass analyserat Magnus Ugglas texter och påvisat hur usla de var. När jag invände och sa att Ugglas texter var bland de bättre i (den) dagens musikutbud såg hon mycket frågande på mej.

Anonym sa...

Det är för lite hets mot lapplisor i dagens samhälle, känns som om man inte pratar lika mycket om dem nuförtiden, ungefär som byråkrater och begagnade-bil-handlare.

Heliokles sa...

Extremt egendomligt att Rune själv låg på det här manuset (han samlade ju serier som skulle ges ut postumt under flera år) fram till sin död 1999. Oavsett hur långt efter 1989 han skrev det måste han ju insett att publiken inte skulle komma ihåg Magnus Ugglas låtar - och det här var inte ens en hit - i evighet. Dito för dödsboet.

Nu blir det ju närmast surrealistiskt obsolett.

Nonsensakuten sa...

Själv vill jag propagera lite för det här med P-skiva. En frihetsrevolution...
Gärna kombinerat med fler parkeringsplatser. Riv innerstadens fula 60-talsbyggen och ersätt dem med p-fickor...

Wulfahariaz sa...

"Obsolett"! Bra.

Walker sa...

Kan tipsa att Uggla tog upp "Bamsegate" i dagens "Uggla i p4".

http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/2679217.mp3

Han verkade ta det med humor och viss stolthet att få bli seriefigur.

Rune hade all rätt att förfäras över Ugglas låt. Däremot gissar jag att parkeringsproblemen skiljer sig åt mellan Ugglas Stockholm och Runes Viken på 3750 invånare. Detta kan eventuellt påverkat synen på parkeringsvakter.
Exempelvis Jan Guillou verkar inte heller ha en helt respektfull syn Stockholms P-Lisors arbete.

Simon F. sa...

Underbara, underbara Rune Andreasson! Mer behöver inte sägas.

John Eje Thelin sa...

"Uggla i P4"? Har Magnus Uggla ett eget radioprogram?? Jag borde kanske inte yvas, för jag lyssnar inte på radio, men fan...några gränser ska det väl ändå vara inom Public Service.

Hur som helst så kan jag, i egenskap av triviafantast meddela att "Svezia, inferno e paradiso” är den film där den via Mupparna världsberömda låten "Mana Mana" har sitt ursprung. Jodå, jag har soundtracket, filmen OCH den tyska affischen "Schweden - Hölle oder Paradies?".

Kalle Lind sa...

John Eje: visst har han det. Han är en av dem som ersatte Annika Lantz när hon tröttnade. Jag har för övrigt varit med i Ugglas show. Pratade proggiga barnböcker med Uggla och Bornebusch i säkert en kvart och det var på det hela taget angenämt.

Erik sa...

Magnus Uggla får mig att skämmas över att vara människa.

Unknown sa...

Att ynka om parkeringsvakter är väl ingen konst, men att skriva en hyllningsvisa till dem är förunnat endast Lennon/McCartney, som ni minns.

Gubben Far sa...

Att "Uggel-guggel" inte publicerades direkt berodde nog mest på att Rune tyckte den blev lös i köttet. Berättarmässigt är det inte så spänstigt. Det som var roligast var att Skalman klart tog ställning för den mobbade statstjänstemannens rätt att bli sjukskriven. Det har Bamse alltid gjort!

Den Bamsemusikal som går på Intiman i höst har väl inte ett spår av den här gamla, fina Bamsemoralen?

Tompa sa...

Visserligen bilburen kan jag inte annat än förvånas över detta lapplisehat som Uggla och andra ger uttryck för.
Parkeringsvakten är den stod som står mellan oss bilister och Harmageddon.

Anonym sa...

Karlgerardskt... Själv gick jag ur Karl Gerhardsällskapet när dom gav Karl Gerhardstipendiet till Herr Uggla.

Anonym sa...

Gubben Far: Heliokletes har rätt, Mård-Lisa hör till samlingen av "postuma" manus, det är därför den inte gick direkt.
Otroligt att den gick öht - och obs, egentligen dog (!) Uggel-guggels ungar i bilolyckan! Texten löd ungefär såhär (kopierade manuset ca 2000, men har det ej framför mig nu): "Och Uggel-guggels ungar kommer aldrig hem till sina föräldrar." (Eller vadå, invalidiserades så svårt att de var på sjukhus resten av sina liv??) I magstarkaste laget, redan i publicerat skick. Varför ge sig på tredje person, som någon skrev? Lågt, Rune! (som i sin tur *inte* gillade "Lycko-Lotto"-avsnittet delvis av undertecknad, vilket iofs kom ut samtidigt som han låg på operationsbordet)
Vila i frid, bäste Rune A.!
/DL
PS. En kompis gjorde låten "Lapplisa" i början av 90-talet (Barndth-'Olofs). Den hade liksom Lovely Rita en välvillig inställning till yrkets representant.

Anonym sa...

PS. "Lappelisa", skall det förstås vara. Mp3a här:
http://www.barndtholofs.se/
/DL