tisdag 17 mars 2009

Lösryckta citat ur Henning Sjöströms böcker del 1.

Yes! Han är tillbaka! The man, the myth, the stjärnjurist! För minnesgoda bloggläsare känd som En Av Världens Galnaste Människor! Mannen som känner sej naken utan monokel! Buddhisten, operasångaren, kvinnotjusaren, mannen som släppte väder under älskog, mannen som gangbangade i Paris, mannen som försökte pruta på en hora i Paris, mannen som förväxlade en klitoris, mannen som älskade offentligt, mannen som drev en prinsessa till självmordstankar, mannen som nästan fylledödade sin kompis, mannen som hatar bögar, mannen som plötsligt blev för fin för att ligga med horor, mannen som slutade runka vid åsynen av en älg - Henning Sjöström!

För övrigt också känd som Mannen Med Lite För Stor Hatt:När han inte varit inblandad i spektakulära rättsfall, åkt dyra bilar, mediterat eller knullat, har han skrivit över fyrti böcker. Många av dem har titelsuffixet "- i byn" och kretsar kring väderstinna norrlänningar på trettitalet. Det verkar självbiografiskt, men allt är lite diffust och man förstår aldrig riktigt hur böckerna ska genrebetecknas. Roman? Kanske. Skröna? Kanske. Vanvett? Absolut!

I den här serien kommer citaten att presenteras utan sammanhang. Inte för att göra Henning orättvisa, utan tvärtom. Ingen är rörigare än författaren Sjöström.

Medan Olov talade tog han fram en linjal och knäppte upp sina byxor.

- Tänk först på en kvinna, den du längtar efter och inte får på normalt sätt, klä av henne i tankarna och gör henne villig. Se, vad hon skrevar och flödar. Som en slåttermaskin.

Hans organ reste sig som en kobra ur byxöppningen. Som på inspiration av en flöjtton. Han mätte med sin linjal.

- Från roten till huvet 14 centimeter. Bravo, men det är inte bara längden som räknas, det är uthålligheten som är viktigare och små är ofta ettrigare, varnade han.

Plötsligt satt vi alla i samma löjliga ställning. Jag hade kopplat tankarna till min nakna lärarinna, och då fanns inget som kunde hejda. Linjalen gick runt.

- Gör så här, sa Olov och drog fram och åter.

Det ojades och drogs några tiotal minuter.

Alla såg slaka och skamsna ut. Vågade knappt titta på varandra.

- Visst är det bäst att få pröp när han rinn till, men när har dom i våra år, och bonnpojkar dessutom, någon villig i närheten. Om så är fallet, när vet man det? Men det tränger på och ut ska det. Tänk påna och görä. Då får man ro att arbet.


("Kvinnorna i byn", Sjöström & Sjöström 1973).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Henning Sjöström framstår allt tydligare som inspirationskälla till Niknanor Teratologen.

Anonym sa...

http://experienceno1.blogspot.com/

Henning Sjöström framstår allt tydligare som inspirationskälla till Niknanor Teratologen.

Anonym sa...

Äntligen! Min flickvän hittade mästerverket Det glatta livet hos ett e-antikvariat för den facila summan av 18 kronor när hon jagade julklappar. Den efterföljande högläsningen tog nästan död på oss, men vad mera är så upptäckte vi två "dolda" Henning-kapitel mot slutet av boken, som, antar jag, på något sätt ska knyta ihop de två historierna. Tyvärr är hela storyn så rörig att man inte kan vara riktigt säker...

Hursomhelst - jag ser pirrigt fram emot denna nya Henning-följetång.

dr. No sa...

Här har du äntligen en författartalang värd att ta upp tävlan med!

Marcus Sköld sa...

Tack vare den här bloggen har jag tagit mig an ... i byn serien. Läser just nu Vägen från byn (1966). Faktiskt riktigt underhållande, även om det är lite svårt att greppa det övergripande syftet. Antar att Sjöström vill berätta om och beskriva sin barndom och de hårdnackade Burträskare som kantade hans uppväxtmiljö.