tisdag 4 september 2007

Apropå Lundell.

Såg förresten att Lundell debuterar som pjäsförfattare med sex nya pjäser. Sex stycken. Ulf- om du läser det här: varför inte testa att skriva en? Hamlet, till exempel, det är EN pjäs. Vad är det för fel på den? Som jag dessutom har på känn att dom flesta av pjäserna handlar om att vara en medelålders mångmiljonär på Österlen som läser Kerouac, spanar på sjuttonåringars hår och köper dyra mc-boots, är jag helt säker på att en pjäs hade varit en lagom start.

1 kommentar:

Urban sa...

Nu i dagarna är det recensionsdag. Bäst inledningsmening har nog Norrköpings Tidningar som skriver "Ulf Lundell som bara varit på teatern fem gånger i sitt liv debuterar som dramatiker och det med sex verk på en gång."

Det är lite olika åsikter om hur många pjäser som egentligen handlar om gamla författare som ser tillbaka på sitt liv men enligt samma tidning finns det åtminstone en författare eller rockstjärna i femtiosjuårsåldern i en av rollerna. Med ett undantag där det istället finns en författare/rocksångare i femtiofemårsåldern. (Kanske var det den första pjäsen Uffe skrev.) I rätt många pjäser lär de ha uppgörelser med unga älskarinnor. De håller dock delvis till på mer exotiska platser än Österlen.

Båda recensionerna jag läst (BT och NT) tycker att det nog kan bli bra teater i händerna på rätt regissör. Som NT skriver:
"Här föreligger ett material som tar upp den fullkomligt utlämnade åldrande människan, som inte är hjälpt av framgång, där hon grubblar över sitt liv och de fjantbekymmer som uppfyller henne."
Där låter det som om det vore avsiktligt. BT är inte lika övertygade.

U.J.