onsdag 23 januari 2008

Ett nästan seriöst inlägg.

16 april 1983. En upprörd Palme i riksdagens talarstol har retat upp sej på nåt Ulf Adelsohn sagt om svensk utrikespolitik (det här var i samma veva som moderaterna såg en sovjetisk u-båt i varje svenskt badkar och ibland nog såg rätt).

Att kritisera svensk utrikespolitik under Palme var att sparka Palme personligen på pungen. Att Adelsohn sen stack på valmöte i Finland och inte tog den utrikespolitiska debatten var en personlig skymf mot Palme. Karln skälver av indignation när han väser i staccato:

Efter dessa angrepp så försvinner herr Adelsohn till utlandet för att hålla valtal! (---) Hälsa honom att Sveriges utrikespolitik är inga pajaskonster. Det är inte hä hä och häpp häpp.

Att Palme och Adelsohn inte var dom såtaste vänner är känt. Personkonflikten utnyttjades också flitigt av partistrateger inom bägge leden; varje gång Olle varit taskig mot Uffe var det synd om Uffe.

Lite anmärkningsvärt var det dock när man från moderathåll ville insinuera att Palmes irritation över Adelsohn hade antisemitiska undertoner (Adelsohn har judiskt påbrå - h:t i efternamnet är alltså inte för att vara fin i kanten).

När Palme vid nåt tillfälle kallade Adelsohn för "en främmande fågel" i debatten var Gunnar Heckscher, f.d. högerledare och själv judisk, snabbt framme och förklarade för Adelsohn att det är ett per definition antisemitiskt uttryck. Adelsohn själv ryggade en smula för påståendet.

Riktigt konspirationsteoretiskt blev det dock när man ur palmecitatet ovan ville krama fram att "häpp häpp" skulle syfta på det gamla slagordet HEP - Hierusalem Est Perdita (Jerusalem är förlorat) - som var särskilt vanligt under pogromerna i 1800-talets Ryssland (dvs en kristen kritik mot judarna som tillät muslimerna att gå in i Jerusalem).

It makes no sense. Indicierna som lades fram var att Palme med sitt baltiska påbrå skulle ha uttrycket särskilt aktuellt. Men fortfarande blir ju citatet fullkomligt obegripligt. Skulle Palme EGENTLIGEN ha sagt "inte hä hä och Jerusalem är förlorat - Jerusalem är förlorat"? Vad betyder i så fall det? Och vad har det med svensk utrikespolitik och pajaskonster att göra?

Enligt Adelsohn syftade "häpp häpp" på helt andra saker. I själva verket var Palme upphängd på ett uttalande Adelsohn gjort om sossarna, där han menade att "Gunnar Nilsson (LO-ledaren) sa HIPP, Feldt sa HAPP och Palme sa HÄPP". Vilket gör det hela marginellt begripligare.

Men jag tycker det är fascinerande som exempel på när man griper efter dom tunnaste halmstrån. Moderaterna hade väl alla skäl att tycka illa om Palme ändå - han tyckte ju inte som dom - och behövde knappast läsa mellan raderna och spå i kaffesump för att hitta indicier på att Palme tyckte Adelsohn var en fjant. Det sa han så gärna i klartext.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att få ett tillskott till min samling klassiska Palmecitat. Diktaturens kreatur. Politik är att vilja. Inte hä hä och häpp häpp.

Att anklaga Palme för antisemitism är verkligen att ta i, han som gifte sig med den där flyktingkvinnan på 1940-talet. Hon var kanske inte judisk förstås?

Intressant spegling av den hätska stämningen tiden före mordet. Efter det har väl Adelsohn nästan ansträngt sig för att inte framstå som något annat än oförarglig. Bad han någonsin om ursäkt för att ha hjälpt till att trissa upp Palmehatet? (Nu när ingen kan ge Palme hela skulden för det hätska debattklimatet.) En röra som det finns mycket kvar att rensa upp i.

John Eje Thelin sa...

Det där famlandet efter halmstrån att rugga upp till stora hövolmar påminner i mångt och mycket om amerikanska högerbloggare. Dessas galna och illa underbyggda teorier fick väl mer press än någonsin under valet i höstas, men så håller de på hela tiden. Det är både roande och oroande på en gång.

Jinge sa...

Mejla mig din adress så att jag kan skicka räkningen för Palmebilden.

Du hittar en kontaktknapp på Bilderblogg.se