torsdag 21 februari 2008

Fler fräcka frikyrkofigurer!


Bilderna ger oss en lätt fingervisning om det udda liv duon Swante Bengtsson och BirGitta Edström lever: den röda klänningen är från en konsert i Royal Albert Hall, det tacksamma barnet är från en missionsresa till Indien.

Swante och BirGitta är på två sätt typiska för den frikyrkliga genren: dom är en duo och dom har wacko namn. Eller rättare sagt: "Svante" och "Birgitta" är ju inga knasiga namn. "Swante" är lite halvskumt (ska det uttalas typ "Soante"?) och "BirGitta" är ju ett ännu desperatare försök att göra sej intressant än när Lena Philipsson försökte ge konstgjord andning åt sin karriär genom att stava sej "Philipssson" runt 93.

Vadå BirGitta? Är det ett dubbelnamn av Bir och Gitta? Det är ju inga namn? Hur tänkte människan?

Och vad gäller den grasserande duosjukan inom frikyrkorörelsen: man anar ju att både Swante och BirGitta respektive Mia-Marianne och Per-Filip lever ihop som man lever med kvinna, men hur ställer sej Åke Green och hans muntra homofober egentligen till Curt & Roland?

Är det inte jävligt suspekt med två killar som ha spelat in plattor, startat skivbolag, byggt tidsmaskin och gett upphov till en musikgenre ända sen sextitalet? Har nån kollat upp att dom verkligen är gifta på varsitt håll?

Swante och BirGitta är för den stora allmänheten mest känd för sin utlandsmission. Dom valde bl.a. att missionera i apartheid-Sydafrika ett antal vändor på åttitalet. Missionen, ska vi snabbt tillägga, bestod i att åka runt och uppträda för pengar med sitt sångprogram - på tvärs mot FN:s kulturbojkott av rasiststaten. Det var Queen, Eric Clapton och Swante och BirGitta som valde att bryta den bojkotten. Jag tror t.o.m. Ulf Brunnberg var beredd att bojkotta Sydafrika på åttitalet. Om någon nu hade bett honom komma och köra Vanheden i Soweto.

För tillfället verkar dock Swante och BirGitta ligga lågt. Missionerandet har tärt på BirGitta så till den milda att hon verkar ha legat utbränd sen januari 07 (för förbön klicka här).

Men gissningsvis hade Gud en tanke också med det.

1 kommentar:

Repoman sa...

Jäklar amalia vilken undersökande journalistik!
Och vilka NAMN! Underbart är bara förnamnet.