onsdag 10 juni 2009

Expressen genom tarmsystemet.

Det här inlägget kan låta okänsligt och snaskigt. Jag utfärdar därför redan här en varning. Låt bli att läsa om ni ogillar a) fekalier, b) integritetskränkningar gentemot medelålders kvinnor i mediavärlden och framför allt c) kombinationen av desamma.I senaste numret av tidskriften Vi intervjuas bl.a. Christina Jutterström i egenskap av pionjär som kvinnlig chef. Hon berättar om sin tid på Expressen, då hon gjorde misstaget att försöka föra in begreppet "kvalitet" ("kvaloid" är en legendarisk jutterströmmare) hos alfahannarna som varit med och gjort tidningen till landets mest pålitliga när det gällde styckmord och tevebilagor.

Mycket kunde de tåla, de förhärdade gamla murvlarna, men att nån skulle tala om för dem att de skulle tänka i så medelklasspuritanska banor som att kolla källor och handskas varsamt med anhöriga var så klart för mycket. Och särskilt inte nån järnlady från DN, Fina Morgontidningen, Sveriges malligaste tidning.

Jutterström berättar ... hur ska jag uttrycka mej ...? "Öppenhjärtligt" är nog ordet:

Min kropp gick sönder. Jag låg till sängs för att jag inte kunde gå. Jag hade världens diarré och klarade inte ens av att gå till toaletten.

Hon sammanfattar det i en mening som jag inte tänker argumentera mot: "Det var hemskt".

Samtidigt kan jag inte riktigt sudda bort bilderna som dyker upp i huvet. Om hon inte kunde gå på muggen samtidigt som magen krånglade ... då fick hon alltså låta det gå i ...? För att tala klarspråk: låg alltså Christina Jutterström, chefen för Rapport, Expressen, DN, SVT och numera Statens museer för världskultur, i sin egen ... avföring? Hur länge gjorde hon i så fall det? Eller kom hennes make, f.d. Rapport-chefen Ingemar Odlander, med bäcken? Eller införskaffade han drag och fuktavstötande madrasser?

Inte för att jag egentligen vill veta, men har hon sagt A tycker jag liksom att hon bör säja B.

8 kommentarer:

Tessan sa...

Alltså för fan vi måste lösa det här på nåt sätt. Antingen slutar du skriva hysteriskt roliga saker på nätterna när jag garvar så högt så jag väcker grannskapet eller så måste jag helt enkelt sluta läsa sent på nätterna. Men det är ju då det är som mysigast.
Risken finns dock att jag drömmer om avföring, gamla tanter och...avföring, vilket kanske inte kan anses vara det "mysigaste" att sysselsätta hjärnan med under sömn men det får det väl vara värt.
/T

Oskar Forsgren sa...

Tyvärr är nog inte svaret roligare än att hon använde potta/bäcken. Men det kan ju lätt bli suggestivt när man utelämnar information.

dr. No sa...

Jag gråter av glädje och skräck!

Nonsensakuten sa...

Hon har sagt A som i avföring. Vi väntar nu på B som i bajs...

Åke Forsmark sa...

Jag tycker att det är fint att hon lämnat resten till vår fantasi. Inom serieteckningen så uppstår ofta det roliga i att vi inser att något hänt mellan två rutor och läsaren får själv föreställa sej vad det är.

Medelklassman sa...

Citat från Språknämnden

Det heter öppenhjärtig. Till enkla adjektiv kan både ändelserna -ig och -lig förekomma, t.ex. flitig, rostig och hjärtlig, språklig. Men vid förbindelser mellan adjektiv och substantiv är ändelsen -ig det normala.

Öppenhjärtig är bildat till uttrycket (med) öppet hjärta (urspr. av ty. offenherzig), och därför är ändelsen -ig. På samma sätt är ett adjektiv som mångårig (jfr årlig) bildat. Observera också att hjärtig här inte har samma betydelse som hjärtlig. Öppenhjärtiga uttalanden är ofta allt annat än hjärtliga.

Anonym sa...

Det är synd om människorna, sa Strindberg.

Anonym sa...

Expressen avslöjar
Jutterström låg i
SIN EGEN AVFÖRING
- Maken fick bistå
med bäcken & saltlösning