onsdag 2 september 2009

Kristna barnböcker del 2: Bluffen och Lena.


Pastor Stanley Sjöbergs korta men koncisa skrift "Bluffen och Lena" ingår i serien Mina glada böcker, utgiven på Evangelii press (i Örebro, men det visste ni väl redan). Den är sexton sidor lång och handlar om hur lilla Lena stjäl en femma av sina föräldrar för att köpa snask.

- Ja, nu beder vi till Jesus och sedan kan du nog sova och glömma det här, sa mamma. Lenas mamma och pappa var nämligen väldigt snälla. Dom gav inte Lena något stryk utan pratade hellre med henne om det som är fel och rätt. Och när Lena såg sin mamma och pappa bli riktigt ledsna, gjorde det lika ont som om hon hade fått smisk.

Men pappa tycker inte det räcker med bedjande den här gången. Nog för att bedjande hjälper mot det mesta, men den här gången vill han också berätta något sedelärande och traumatiserande. Han förklarar för Lena vad som fick henne att göra detta onda: det var för att "Bluffen" viskat ondska i hennes öra.

Lena har, i likhet med alla andra levande, aldrig hört talas om Bluffen, men det visar sej vara en ovanligt sipp benämning på Den Onde:

- Du kanske har hört hans riktiga namn när folk svär ibland ...

Lena lyssnar storögt och skamset när pappa berättar om allt det onda Bluffen gör mot människorna:

- Det är Bluffen som får folk att tro att det inte finns någon Gud. Han lurar folk att tro att allting har blivit till av sig själv. Och så lurar han bort dem från Guds kärlek.

- Men hur kan man säga det? Inte kan väl saker och ting bara bli till, som blommorna och alla träd, bergen och sjöarna. Det är ju lika tokigt som om man skulle säga att bilar och bussar och flygmaskiner bara har blivit till utan att någon har gjort dem, sa Lena och såg riktigt förståndig ut.

- Just det. Men Bluffen han får folk att tro nästan vad som helst. Att Bibeln inte är sann och att Jesus inte älskar alla människor.


Det är en intelligent design-teoretiker som resonerar. Jag har hört den f.d. riksdagsmannen, numera "direktor" för det "vetenskapliga" Clapman-institutet, Tuve Skånberg (för dej som undrar: han är kristdemokrat), föra ett likartat resonemang i Debatt: ingen tror väl att en klocka bara blir till av sej självt, och därför kan ju inte heller ett öga bli det.

Ingen tror väl heller att en tegelsten är gjord av ebenholts, och alltså finns inte ebenholts.

Sagan om Lena och Bluffen slutar hur som haver lyckligt. Pappa hotar Lena med att hon inte får komma till himmelen om hon gör så igen, och så bedjer Lena aftonbön en extra gång:

- Jag vill följa Jesus för han gör människorna snälla och kärleksfulla mot varandra, sa Lena. Och så vill jag till himmelen förstås.

Snipp snapp snut - och så är sagan slut. Men dumheterna fortsätter förstås att spridas.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bluffen och Lena - namnen får mig att tänka på Drutten och Gena.

Anonym sa...

Ofta känns det som att man skyller ifrån sig det onda som sker på djävulen istället för att inse att det är människan det är fel på.

Arrug Slahmag sa...

Jag växte upp i ett hus byggt at ebenholztegel. Snyggt och praktiskt!

dr. No sa...

"bygg inte hus på en sandig strand,
bygg inte hus på grus"

Om man nu får vara så ful att man parafraserar sån't...

stubb-brytar´n sa...

De är tråkigt tecknade de där kristna barnböckerna.

Mathias sa...

Hej Kalle!

Jag undrar om det finns några planer på att ge ut mästerverket Hej Rymden på DVD? Det hade varit guld!

Kalle Lind sa...

Mathias: dessvärre är du nog ganska ensam i din uppfattning. Landets dvd-distributörer kunde hursomhelst inte se genialiteten.

Klas sa...

Om man får vara lite petig så heter väl den kristna tankesmedjan Clapmaninstitutet och inget annat.

/Klas

Computress sa...

Hmmm... Pastor Sjöberg undanhåller en sak:
Det är redan för sent - Lena har brutit 7:e budet och kommer att brinna i helvetet!
Pastor Sjöberg har burit FALSK VITTNESBÖRD (8:e budet) om det heliga ordet! HAN kommer att brinna i HELVETET!
HALLELUJA! HERREN FÖRBLIVER EVINNERLIGEN!

(Tsssk... Märkligt att kristna aldrig följer sina egna regler.)