fredag 4 december 2009

Ztaël von Holztein.

Det tidiga ZTV var som bekant en experimentverkstad, en plantskola, ett drivhus m.fl. manegement-klyschor. Peter Siepen och andra människor utan skönjbara talanger gjorde vad de kunde för att på noll budget och med noll tittare få maximal uppmärksamhet. Alla sätt var bra utom de bra. Gör vad du vill så länge det inte är besudlat med sånt som förknippas med public service, typ kvalitet.

Jag pratar nu om tiden strax innan kanalen, med Schyffert som konsult och Luuk som maskot, fick lite koll på sitt utbud och började göra nyskapande formsmart generationsmarkerande teveunderhållning. Jag pratar om tiden innan Letterman, Simpsons och TV für alle. Jag pratar om en tid då ett gäng människor plötsligt står med en tevekanal men ingen uppfattning om vad man fyller en sån med.

Håkan Lagher och Love Svensson beskriver tiden - pionjärtiden! - i sin bok "Blåsningen" (2003). Det är en lång skara namn från skilda verksamheter och med skild status som dansar förbi: Hasse Aro, Cia Berg, Anders S. Nilsson, Billy Butt och så såna där som är hur kända som helst i Branschen (Casten Almqvist, Anna Bråkenhielm, Pelle Törnberg).

Givetvis dyker också Entreprenörernas Entreprenör, den ikoniske medialabbaren, den forne IT-gurun, numera entreprenörs-gurun, hela tiden floskelgurun Johan Staël von Holstëin upp på ett hörn. Nånstans innan han blåste upp IT-bubblan var han tydligen marknadschef för ZTV, och som sådan kläckte han den lysande om än inte helt originella idén att låta folk nuppa i teve. Det borde väl ge de kvällstidningsrubriker en marknadschef med höga tankar om entreprenörskap och sej själv längtar efter.

Ett problem utkristalliserade sej snart: det fanns ingen som ville. Åtminstone ingen i Stäël von Hölsteins bekantskapskrets. Ständigt i entreprenörtagen fann Staël vön Hölsteïn snart på råd: han kunde för bövelen stå för fläskboogien själv! "Hurra", ropade väl ingen direkt, men nu var man i alla fall snäppet närmare lite äkta samlagsteve och några liter trycksvärta.

Ganska snart uppdagades nästa problem: det fanns ingen som ville ligga med Stäël vön Hölstëïn. Åtminstone inte offentligt. Projekt Tevegöka Med Flottig Entreprenör fick läggas ner en gång för alla.

Men en sån liten nesa fick inte vår vän från Riddarhuset på fall. Dessvärre.

12 kommentarer:

Arrug Slahmag sa...

Marknaden ville inte se Staël vön Hölsteïn fläska i TV.

Marknaden vann!

Evil Elvis sa...

Jag skulle kunna starta en blog som enbart handlar om hur illa jag tycker om Stael von Holstein. Floskler och noll självisikt. Fyfan.

Lukas sa...

Skulle det bli mer eller? Den här posten känns väldigt rumphuggen. Jag vill höra hur det gick!

gustav sa...

Det tidiga ZTV hade även TV für Alle, samt senare Kalender für Alle! Kanske det bästa som någonsin sänts i svensk television och Peter Wahlbecks största skapelse... :)

Tuc sa...

Hittade hit genom www.whackipedia.tk - en till synes ännu väldigt tunn ordbok på internet. Men denna sida däremot är ju fläskig och svullstig och innehåller mängder av kunnskap o.s.v. Uppmanar innehavaren att likt en gasell skriva mängder av klokskap på den tidigast nämnda sisan för att sprida lärdom i universum.

Clas Kristiansson sa...

En kommentar bara
Han är ingift SvH alltså inte född adel och därmed inte medlem av riddarhuset.

Det är däremot många andra det är synd om.

Urban sa...

Såvitt jag vet är han adopterad. Tror källan var svenska wikipedia.

U.J.

En man med ett rövskägg sa...

Ingen talang någonstans, bara en massa misslyckanden, och ändå blev det roligare än statstv. Tänk så det kan bli.

(Statliga media kan som bäst beskrivas som "fängslande".)

Anonym sa...

TV für Alle, Knesset, The Simpsons - det var i princip allt jag kollade på på tv som tonåring, och det gick på ZTV.

/Paul W

Anders sa...

Glöm inte de underbara Tommy-programmen som gick på ZTV i mitten på 90-talet. Bland det roligaste som gick på ZTV!
Det var ju i princip en förlaga till Pentagon som gick på fyran några år tidigare.
Dessutom sändes ju The Young Ones, Kids in the hall och andra underbara komediserier!

Kalle Lind sa...

Gustav, Paul W, Anders: jag hade inte ork att lägga till att ZTV på ganska kort tid utvecklades till den absolut intressantaste kanalen som kom att bli ett anthem och sätta namn på en generation. Förutom egenproducerade saker som Knesset och Cumbaya (bra på riktigt) och Tommy på duken och TV für alle (experimenthumor) köpte de in Letterman och Simpsons och lärde oss att se på samma teveprogram flera gånger i veckan. Det jag lite hastigt ville beskriva var ett mycket stökigt inledningsskede. Och egentligen handlar nog min beskrivning lika mycket om TV3 som om ZTV.

Clas, Urban: må så vara. Sen 2003 finns ju inte adeln längre. Icke desto mindre är det tacksamt tarvligt att hålla emot folk.

Anonym sa...

Stael von Holstein har ännu ingen artikel om sig i den äkta ordboken www.whackipedia.tk

Någon bör skriva en sådan