tisdag 9 mars 2010

Malmö 2.

Den här såg mina söner och jag när vi idag var ute och fingick i den koldioxidmättade luften vid Värnhemstorget, Malmös ansikte/ändtarmsöppning mot världen.

Jag gissar att mer än en patrullbyling har kört förbi den och sagt till sin kollega: "Den där ska vi kanske hålla korpgluggarna på".

I Eslöv såg jag för några decennier sen en sämre begagnad Taunus som det stod "PÅLLIS" på. Det tyckte jag var roligt. Inspirerad av det skrev jag in en bil med just "TJUV"-texten i manuset till teveserien "Häktet". Det kom aldrig med i slutresultatet. Troligen tyckte nån på rekvisitaavdelningen att det tangerade det överdrivna. Tokiga saker händer ju aldrig i verkligheten och särskilt inte inom den kriminella världen.

12 kommentarer:

tobias sa...

Hittade inte (eller ja, orkade inte leta) din mailaddress, så tipsar här:
Åsa Sandells biografi - har du spanat in titeln på den?

Tack för bloggen också, mycket, mycket roligt. Sitter och håller andan och väntar på nästa boksläpp.

/Tobias

Lukas sa...

Tjuvbilen! En klassiker, blir alltid glad när jag ser den rulla förbi på gatan.

Jimmy Wallin sa...

Ja, tjuvbilen är fin. Får mig att tänka på Den elake Polisen och dennes bil med texten PÅLIS.

Heliokles sa...

Haha! Jaha, då har man en anledning att hålla ögonen öppna nästa gång man passerar Värnhem. Där har inte funnits mycket att titta på sedan Jukebox (skivhandel) lades ner. Folklivet vid Värnhem är rått men inte särskilt hjärtligt, blir väl mer av det nu när snön är borta.

Anonym sa...

I Oxelösund fanns för många år sedan en svart- och vitmålad Volvo Amazon med texten Potatis.

Ägaren hävdade att han sålde potatis från bagageluckan.

Kalle Lind sa...

Jimmy Wallin: aha! Jag mindes faktiskt inte Dubois-bilen! Då var det rimligen nån skön eslövsprofil som sett för mycket på Den elake polisen som gjorde sin personliga hommage. Bilden klarnar!

John sa...

På 70-talet fanns det (enlig min mor, i alla fall) i Stockholm en svartvit Folkabuss med POLISH på sidan. Huruvida det skulle uttydas som "polsk", en uppmaning att polera eller bara reklam för polermedel framgick aldrig. Men tydligen var ägaren tvungen att ta bort texten, då den var för lik den officella POLIS-looken.

Lasse Nilsen sa...

På det glada nittiotalet såg jag en fin gammal svart/vit Folkabubbla åka omkring i Stockholm med ordet BOV i blockskrift på alla ställen där polisen brukar ha sitt namn skrivet. Bov är ett kul ord.

attentionkid sa...

Egentligen är detta inget nytt skämt. Kalle, som har koll på gubbar, borde känna till George Beverloo. Han ritade en gång en seriestrip där en polisbil mötte en maffiabil, på vilken det självklart stod "MAFFIA".
Och med tanke på att Beverloo dog 1982, så visar väl detta på att det är ett långlivat skämt, om inget annat.

Monica sa...

TJUV-bilen - den eller en äldre kusin till den - har fått Malmöbor att dra på smilbanden i flera år. Allt som får folk att le är bra. Även om det är gammalt. :-)

Ulf Börgesson sa...

Vi hade en tjuvbil i Göteborg på (ähum) 70-talet. Dock var själva dekor utförd med betydligt större finess.

JJ sa...

Har i slutet av 90-talet i Borås sett en motsvarande målad volvo 140-modell med texten "PENIS" på. En arbetskamrat då hävdade att bilen kom från Trollhättan och att det tidigare stått "Polack" på den men att de varit tvungna att byta. Låter dock som en sammanbladning med bussen i stockholm...