lördag 24 april 2010

Avdelningen Oväntade Bildtexter: Ådalen 31.

Svensk filmografi tillhörde min ungdoms favoritlektyr. Där kunde man läsa medverkandelistor, produktionsuppgifter, handlingsreferat, kritik i sammandrag och i bästa fall kuriosa om alla svenska filmer som gjorts (alltså även "Jag - en kvinna" och "Fäbodjäntan"). Jag satt dreglande och läste. Inte bara om de erotiska filmerna - här fanns ju Fakta att hämta in! Fakta om Onödigheter!

Idag finns den mesta infon samlad på SFI:s databas , dock inte böckernas faktasprängda och akademiskt skitnödiga essäer, signerade gamla kritikerhjältar som Jurgen Schildt.

Framför allt verkar inte nätet ha någon plats över för de märkliga bildtexter som acompanjerar många av bokens texter. Jag har aldrig luskat ut om de är medvetet crazy à la tidningen Pop eller bara så sakliga att de blir ofrivilligt komiska.

DN:s grand old man Mauritz Edström skriver en lång krönika om Widerbergs Ådalen 31, filmen om kampen för rättvisa, frihet och bröd som blev till fem statligt sanktionerade dråp. Edström analyserar filmen ideologiskt och konstnärligt och texten är nerlusad av begrepp som "den individuela konflikten", "det föga relevanta klassbytesmotivet", "den impressionistiska berättartekniken" och "strukturrationalisering".

Det är, sammanfattningsvis, en Mycket Seriös Text. Den ledsagas av den här bildtexten:Är inte det lite oväntat?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Namnet i bildtexten är ju onekligen lite kul just idag då prinsessan Madeleines förlovning är bruten!

Ola Berg sa...

Bilden och texten är ju Jan Stenmark, fast på riktigt!

Johan Persson sa...

Det jazzas omkring alldeles för lite i dag

john sa...

Tänkte bara lämna en kommentar ang att jag tycker du som skribent har ett trevligt språk samt skriver om lagom aktuella ämnen.
Jag köpte precis "Människor det varit synd om", är den bra köper jag överdriftsboken också.

mvh
john

Kalle Lind sa...

john: dessa ord värmer mej. "Trevligt språk" är nåt av det finaste nån har sagt till mej, och "lagom aktuella ämnen" kunde jag inte ha sagt bättre själv. Tack.

Heliotropen sa...

Ja, just det, man kanske borde köpa din nya bok. Eller också väntar jag tills min kompis köper den så att jag kan låna den också av den. Å andra sidan vill man ju alltid stödja eslöviter. I den staden tillbringade jag det bästa av min barndom.

Heliokles sa...

Jag är inte samma person som Heliotropen, vill jag påpeka.

Det är dock ett föredömligt - och mycket stofilt - alias. Wodehouses "In my heliotrope pyjamas with the old gold stripe..." ansågs ju enligt Evelyn Waugh vara den bästa mening som skrivits på engelska.

En påtaglig skillnad mellan Heliotropen och mig är dock att jag av princip är emot eslöviter. De värsta slynglarna på schackturneringarna under 80-talet kom alltid från Eslövs SK. (Möjligen var även Johan Glans med där?) Men bara för att visa att jag inte är någon principryttare tänker jag köpa Kalles bok ändå.

Isidor sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.