onsdag 30 juni 2010

Fyra festliga sidor om nåt som alla redan skojat om.

I ett desperat försök att samla a) karmapoäng och b) ren cash skriver jag regelbundet för Aluma, de hemlösas tidning i Malmö-Lund-regionen. För det mesta lägger jag inte ut de texterna här, eftersom det rör sej om bearbetningar av blogginlägg och kapitel ur mina böcker (som ni inte får glömma att köpa!)

För sommarens specialnummer slog jag mej dock ihop med min vän, kollega, granne och [fyll i valfri förolämpande benämning] Valle "Valdemar" Westesson för att göra nåt annat, rubba mina egna cirklar, kasta mej huvudstupa ut i det okända.

Det blev ungefär som det brukar. Populärkultur, döda gubbar, tarvligheter, nonsens. En dag ska jag skriva ett stort romanepos om det svenska nittonhundratalet. Men det blir inte just idag.
P.S. Det brukar gå att se det tydligare om man dubbelklickar på bilderna.

P.P.S. Ni som bor i det aktuella området har inte i och med detta nån rätt att inte köpa tidningen.

14 kommentarer:

EricJ sa...

Charmigt! Jag gillar det, du har definitivt en blockbuster på G. :)

Spiring sa...

Det är inte så lätt att sparka in vidöppna dörrar som man kanske kan tro, så jag tycker det här är skickligt gjort. Och skojigt.

Visst är det hela lite Tage Danielssonskt? Tänker främst på filmmanuset i "Bok", men också på "Mannen som slutade röka", boken alltså.

CØME SATURDAY sa...

Såhär mycket har jag inte fnissat sedan Tyskland invaderade Polen. Bra jobbat!

Amanda Duregård sa...

Skoj.

Anonym sa...

Underbar mash-up av populärkulturella referenser - fick hicka ! Tyvärr bor jag i Staffanstorp där ju Tiffany Persson jagat bort alla Aluma-säljare. (Jag är dock inte mellan-chef..) Annars saknar jag bara Jan Björklund i manuset, fps expert på skolfrågor och terrorism kunde ju lätt matcha farfadern.

/Stefan

Urban sa...

Mycket roligt.
Har själv tänkt lite på att de uppenbara Astrid Lindgren-referenserna stör böckerna och äntligen har någon dragit det till sin spets.
(Det finns alltså ingen lustighet i ovanstående, även om referenspunkterna inte är så många så är de tydliga.)
Fanns det inte förresten någon sorts humorprogram som hade inslag om uppdaterade Lindgrenfilmer där Emil i Lönneberga var en terminator-figur och Lotta på Bråkmakargatan (eller var det Madicken? Har inte sett det själv) en bystig agent. När man sett några sekunder av en tagning kom regissören in i bild och ropade "bra, jävligt nitti. men vi måste ha mer rök. och så ska det regna".
Det kan faktiskt ha varit embryot till Millenniumserien.

U.J.

Erik sa...

Urban, Varan-TV var det som gjorde Astrid Lindgren i "jävligt mycke 90-tal....och så regnar det".
Inspirerade av Harald Hamrells promotion av de då nya Beck-filmerna med Haber/Persbrandt.

Anonym sa...

Den här filmen vill JAG se och om SF skulle visa sig vara knussliga så ska jag ta på spenderbyxorna och bidra med pengarna. Jag har dock inga nu, men om ni kan lägga ut så länge så får jag ju framtida intäkter när den blir den kassasuccé den förtjänar att bli, och jag kommer då omedelbart sätta in 250' (med ränta givetvis) på ert konto. Skynda er! /Sann Cineast

Urban sa...

Erik: stort tack. Nu har jag sett dem på riktigt. (Och om någon missat dem finns första delen av två på http://www.youtube.com/watch?v=hwg_gA8yvVo )
Som mycket annat av vad jag sett av Varan-tv och killinggänget är det egentligen roligare som legend än som genomförd sketch men det är klart sevärt. Bortsett från den där bysten stämmer i stort sett uppfattningen jag fick av dem ryktesvägen.

U.J.

Anonym sa...

Lägg gärna till att Mikael Nyqvists ansikte måste bli allt "köttigare" ju längre filmen fortgår.
Och att man kan ersätta Endre med Pernilla August lite när som helst.

Bajsugglan sa...

Finemang du Kålle!

Mange sa...

Det där var riktigt kul, och då har jag varken sett filmerna eller läst böckerna. Ja, Astrids böcker har jag läst, men så såg jag i kommentarerna att det inte var hennes böcker man refererade till utan till andras referenser till hennes böcker. Fan så konstigt! Men förstår jag rätt så pratar vi om Änglagård med Will Smith (eller Kevin?) i rollen som Michael Nykvist och istället för orgel hade Ernst Günther hade en Iphone fylld med snusk. Hoppas manuset pitchar långt!

Anonym sa...

成熟,就是有能力適應生活中的模糊。.................................................................

Monica sa...

Helt underbart. Skrattade rått och länge :-D