onsdag 28 juli 2010

Istället för inspiration: stöld.

Jag försvinner iväg för att gräva i SVT-arkiv ett par-tre dagar. På en post-it-lapp bredvid mej har jag skrivit "Alf Svensson - liknelser", "reportage om Wibbles Två cigg-bok?", "Jan-Erik Wikström - rolig röst (för billigt?)", "halmhattskampanjen", "Schlaug läser ur sina memoarer?" och "Sahlin pratar om att älska grejer - många klipp", så tydligen ska det på nåt vis handla om valet.

Är det förresten nån som kommer ihåg den där bilden från en moderatdemo där en tjock mustaschman stod i fokus, och som jag vill minnas ledde till irritation inom partiet eftersom man inte ville att den gubben skulle representera partiet, så skriv en kommentar eller mejla lagomtjock@yahoo.se. Tack.

Därefter drar jag till Gotland, dit ju Internet inte har kommit (ett av skälen att Lasse Åberg trivs så bra där). Med detta sagt: det kommer att bli ännu glesare mellan inläggen här veckorna framöver. Vill ni roa er med obskyra gubbar i Nöjessverige under tiden, så skickade min fellow nerd Fredrik af Trampe en länk till Bengt Sändhs postorderfirma (TILLÄGG: länken borttagen eftersom den infekterats).

11 kommentarer:

Arrug Slahmag sa...

Jag kommer ihåg bilden på Moderatmannen! Han var tjock och hade pilotsolglasögon och rökte cigarr. Såg ut ungefär som en sydamerikansk Tintinskurk.

Om jag minns rätt så var det en semestervikarie som använde bilden i ett reportage från en 4:e Oktoberdemonstration eller nåt liknande och att de var i en borgerlig tidning som den publicerades. Var det SvD?

Anonym sa...

Kan det vara så att det är ett radioprogram på gång? *hoppas*

Anonym sa...

Om jag minns rätt så var moderatmannen en oskyldig förbipasserande som inte alls stödde moderaterna.
Ifall moderaterna tyckte att det var surt att just den mannen skulle utses att representera dem, var det inget emot vad han tyckte...

Anonym sa...

Hej! Jag är såpass gammal (49) att jag kommer ihåg detta. Det var Svenska Dagbladet som publicerade en bild på en tjock mustaschprydd man vid en demonstration till stöd för försvaret. Det där ledde till ett stort bråk, inte inom Moderaterna men på SvD:s redaktion.

SvD:s dåvarande chefredaktör Hans Zetterberg blev rasande när han såg bilden och skickade ut ett personalmeddelande där han skällde ut den redigerare (journalist som utformar sidor) som valt att använda bilden. Redigeraren hade "förskingrat tidningens förtroendekapital" genom att ta in en bild som påminde om "baggbölare, Pinochet och blodsugare", dundrade Zetterberg.

Det där ledde i sin tur till att personalen på SvD blev rasande på Zetterberg, som redan tidigare ansågs vara en svag chef. De påpekade att flera avdelningschefer hade godkänt bilden och att HZ som chefredaktör hade ett ansvar för att hålla koll på tidningen - att komma och skälla i efterhand var ju inte något bra ledarskap.

Jo, och sedan blev mannen på bilden förstås väldigt sårad när diskussionen blev allmänt känd.

Allt detta bidrog starkt till att Zetterberg slutade som chefredaktör. Om jag minns rätt var detta i slutet av 80-talet.

Anonym sa...

En intervju med Hans Zetterberg där man tar upp händelsen:

http://zetterberg.org/Intviews/int97arn.htm

Tyvärr har jag inte lyckats hitta bilden, men om jag inte minns fel så var det en välfödd medelålders man med pomaderat, bakåtkammat hår iklädd paletå.

/PHM

Peter sa...

Mannen var ingen förbipasserande. Han höll i ett plakat med texten "Stärk försvaret". Dessutom var det ingen cigarr utan en tandpetare mannen hade i mungipan.

Wulfahariaz sa...

Nog var det en bit in på 90-talet detta hände?

mar sa...

Jag gillar din blogg, den ar nyfunnen (av mig).. och jag uppskattar den skaggforsedd filur som kan inleda ett inlagg helt utan varning med att diskutera Nangialas Quisslingar.

Jag skall dra inspiration, da jga engang var ett sadandart studentikost krak som fikade upp studiemedel och bodde pa Nation. Jag alskade det, och vardar minnet av det livet. Nu ar det andra bullar...

Mikael sa...

Läser man artikeln som PHM tipsar om får man veta att bilden publicerades i SvD den 24 april. Året torde vara 1988.

Anonym sa...

Du, länken till Bengt Sändhs postorderfirma ska du nog ta ner...

P Lundkvist sa...

Hej, det här var det mest matnyttiga jag hittade när jag sökte på "'stärk försvaret' gubbe plakat moderaterna".
Mitt bidrag till diskussionen är att han faktiskt inte alls höll i det där plakatet utan bara stod bredvid det.