onsdag 1 september 2010

En uppmaning att rösta!

Det ska tydligen delas ut ett designpris. Jag vet nada om design och känner mej som en barbar i esteters sällskap, men det glädjer mej ändå att bägge de tidningar jag skriver för - hemlösas tidning Aluma och uddakulturtidskriften Nya Upplagan - är nominerade. Ni uppmanas härmed att rösta på någon av sagda publikationer. Själv kan jag inte deltaga enär jag inte vill vara ilojal mot någondera.

11 kommentarer:

henkus sa...

Bägge är ju helt chanslösa. Tidningen Betong är ju nominerad!!! Solklar etta. Äntligen revansch för alla gånger du har smädat denna tidning under din radio-tid!

Kalle Lind sa...

Henkus: har jag? Jag har ett tämligen gott minne men förtränger uppenbarligen när jag hånar smala tidningar oförtjänt. Må Betong vinna så mitt samvete kan vila i frid.

Anonym sa...

Læste igår, nær jag var sjuk, "Mænniskor det varit synd om" Den var hur rolig som helst, særskilt kapitlet om Røda fjædern och Kjell Lønnå. Jag tror næmligen jag såg programmet med min fd sværmor , vilken mardrøm det var, men nu fick jag skratta desto mer. Tack før det

Tommy H sa...

Gick rätt in och röstade på Nya Upplagan. En fröjd att kunna hämta en välgjord och tokbra tidning varje månad i ett ställ utanför Ica. Gratis!
Härute har vi annars bara Österlen Magasinet varje torsdag. Och den är fan inte kul, det kan jag lova.
Aluma köper jag alltid de sällsynta gånger jag måste till Malmö. Den är också bra.

Nuke sa...

Såg dig i "Vågmästarna" idag. Får du betalt för det du gör där? Grattis i så fall. Än värre såg jag Armand Kranjc i samma program, tävlandes mot 4st 10-åringar. När Armand inte kunde svara på vad en solkatt var efter 3 väldigt hjälpsamma ledtrådar började jag förstå vartåt det barkade. Jag genomled mig ytterligare några minuter men var tvungen att stänga av TV:n efter att Armand svarat "Darth Vader" på ämnet "Pistolskyttar" och frågan - "låter som en Skywalker med tur".

Värre förnedrings-TV får man leta efter.

Kalle Lind sa...

Nuke: jag fick betalt så jag tackar för gratulationerna. Jag vet inte om det hade känts mindre förnedrande för dej att höra att jag gjort det gratis. Jag skrev alltså frågorna till programmet och brottades ganska mycket med problemet att göra dem relevanta, begripliga och lagom svåra för både barn och vuxna. Uppenbarligen lyckades jag bara till hälften eftersom somliga vuxna inte riktigt var med på noterna.

Men ärligt talat: så länge behöver man väl inte leta för att hitta värre förnedrings-TV? Eller har det begreppet helt devalverats?

Nuke sa...

Det finns en typ av förnedrings-TV som är värre än "förnedrings-TV" och det är förnedrings-TV där deltagarna själva inte är med på noterna, eller rentav inte ens vet vad noter är för något, att vara med på...

Jag menar, super du skallen av dig och visar könet i rutan så har du förvisso gjort bort dig, men du har ialla fall gjort det med vilje (och med ursäkten att du var aprak).

Ställer du upp i ett lekprogram i TV och blir varse att du inte vet mer om världen nu än vad du gjorde i klass 4:a (då boxningskarriären inleddes?), och blir varse d ä r - i s ä n d n i n g - att "oj fan, detta är ett lekprogram som kräver allmänbildning - typ det enda Gud glömde att begåva mig med, eller möjligen tog ifrån mig i klass 4:a", då kommer nödropet till Houston alldeles för sent...

Såg du inte att han sjönk en decimeter genom golvet för varje felsvar, att han i slutet av sändningen hade samma längd som tjejen med de invecklade svaren (hon med asperger, inte hon längst till vänster alltså)

Och visst har det väl skett en oerhörd devalvering på visa-könet-valutan. Jag tror jag såg Reinfelt flasha sin televinken så sent som nyss i partiledarutfrågningen...

Kalle Lind sa...

Nuke: fast här blir jag nyfiken - vems är felet och vem blir förnedrad? Är det redaktionens fel om de tävlande inte känner sina begränsningar? Hade det varit mindre förnedrande om vi vid inspelning hade bytt ut till lättare frågor? När Ranelid eller Guillou eller Hans Rosling visar sej ha skriande dålig allmänkoll inne i dressinen - är det På Spåret-gängets fel? Och tror vi ärligt talat att det är särskilt viktigt för den gode boxarens egen del om han kan knäcka Lucky Luke-frågan? Känner han sej förnedrad när han joggar tillbaka till sitt träningscentrum?

Jag inbillar mej att du nånstans bland finurligheterna om Reinfeldt (som han väl heter) riktar en anklagelse mot mej som jag inte riktigt ställer upp på. Jag förutsätter att du också får betalt för det arbete du gör enligt instruktioner från dina uppdragsgivare.

Nuke sa...

Om SVT:s intentioner är att, på riktigt, få till en ojämn intellektuell match mellan några mellanstadieelever och vuxna kändisar så är ju Armand Kranjc ett naturligt val (lite handikapp ska ju ungarna ha). Framöver kan man tänka sig att kalla in Mats och Tobbe från "En annan del av Köping", Johnny "Bråttom (obs. i benen)" Ekström eller möjligen Carola Häggkvist för att höja ribban gentemot Vågmästareleverna.

Om nu inte detta är fallet så tycker jag att man kan ifrågasätta om redaktionen i detta fall i tillräcklig omfattning underrättat Armand om att han i detta lekprogram inte ska bygga med tegelklossar och klättra i lianer, utan e n b a r t använda sin alltför nötta päronboll till skalle i en hjärngympa som kan ställa hans heder på spel (och bevisligen tog knäcken på honom).

Kanske hade man från redaktionshåll kunnat reka lite bättre på Armands förutsättningar på dett plan, och därefter helt enkelt ringt nån annan som faktiskt har gått ur svenska grundskolan med godkänt i något mer ämne än idrott och slöjd.

Ingen kritik mot dina frågor och din insats i programmet. Att du får betalt för det du gör där var inte riktat som kritik, tyckte bara det såg ut som ett oerhört glassigt och avundsvärt extraknäck. Men vilken vuxen människa skulle inte tycka att det vore fönedrande att bli tillplattad av en skara barn i en frågesport för barn, i statliga televisionen?! Ja, kanske är Armand Kranjc en sådan människa. Vi får åtminstone hoppas på det.

Kalle Lind sa...

Nuke: jag hör vad du säjer och förstår vad du menar. Jag kan dock intyga att Armand dels fått veta alla förutsättningar, dels inte såg särskilt tilltufsad ut efteråt. Vinner man allting annat så kan man bjuda några tioåringar på en intellektuell seger. I kommande program tävlar för övrigt professorer, rektorer, veterinärer, läkare och Elisabeth Höglund. Samt Dogge.

Gällande glassigt så var det för all del ett stimulerande arbete, men helt ärligt också ett av de mest krävande jag haft. Hur roligt det än var att hitta på frågor så var det lika jobbigt på varenda testrunda att se hur svårt det var att lägga dem på någorlunda nivå.

henkus sa...

Kalle-> Nu blev jag osäker. Kanske var det en annan tidning, kanske ett annat program. Sketchen var iaf ungefär i stil med att någon från P3 ringde upp prenumerationsavdelningen och skulle ge bort en prenumeration av tidsskriften till en vän. Genom att ställa spelat intresserade frågor ironiserade man om hur sjukt tråkig tidningen är. Ringer ingen klocka? Kanske var Jeppe eller nån?