fredag 15 februari 2008

Landbys visdomsord.

Sixten Landby och hans bror Kurt är ytterst välbekanta för alla som antingen kommer från Västerbotten eller brukade hänga på marknader förr i världen.

Där visades Sixten upp som atlet med paradtricket att räta ut hästskor eller balansera en cykel på pekfingret. Kurt var manager, men också den som gick fram när snorpackade dränghalvor i publiken utmanades i brottning mot en stor summa pengar.

Men egentligen var bröderna mest kända för att de levde i smuts i ett litet pörte i Håkmark, några hundra mil norr om civilisationen. Enligt folk i närheten hade de stampat jordgolv, men bröderna intygade att det skulle ligga en korkmatta några meter under röran och smutsen.

Sixten Landby framhävde dessutom att inte heller Kungliga slottet hade det så modernt: "Visst har de erbjudit oss hus, men då har det alltid varit hus utan spis och skorsten och då är det inte ett hus. Det är hundkojor för hundar som husse inte bryr sig om."

Jag minns dom här bröderna främst från ett reportage Stina Lundberg (som då hette Dabrowski, därefter Lundberg, därefter Dabrowski-Lundberg) gjorde hos dem nån gång på det åttital alla mina teveminnen härstammar från. Sixten läste då en dikt han själv skrivit. Två rader minns jag fortfarande:

Kuken står så den kan skära glas
och sätta kvinnor i extas


Det fanns en viss kontrast mellan de orden och gubben som läste dem.Nu när jag googlar på Landbys hittar jag inget ur Sixtens mer bondska/ekivoka/burleska produktion (men får veta att hans mest berömda epos heter "Killa mig på Kilimanjaro"). Däremot hittar jag några av hans teser, som han á la Montesqiue eller Oscar Wilde eller Horace Engdahl gärna formulerade sej i. Dom finns utgivna i två samlingsvolymer. Några av dom finns här.

Mina egna favoriter ser ut som följer:

Varför får sjömän, ofta en
lanterna på klyvarbommen?

Hon var så vindögd, att hon kunde stå mitt i veckan och se bägge Söndagarna.

Måttliga Korvar är bäst och de stora är gjorda av Häst.

Köpt Erotik är falsk Erotik.
Ty att älska med horor är att elda med aska.


Det finns naturligtvis mer Landby att ta del av.

5 kommentarer:

Nihonshu sa...

Rolf Lassgårds och Lasse Brandebys hemlige far enligt många rykten. Sågs på begravningen enligt ännu mer obskyra nätrykten.

Anonym sa...

Pungen, är ju full av saft,
Hårt och stadigt är dess skaft,
med spetsen kan man skära glas
och sätta kvinnir i extas.

Minns det som igår, när han levererade dikten med all sin gammelmanspatos. Fantastiskt. Om man ändå haft lukt-TV...

Anonym sa...

Men om man verkligen tittar efter på bilden av Sixten som ung tagen strax under ifrån så ser det ju exakt ut som Rolf Lassgård! Det måste ni bara hålla med om!!

Anonym sa...

Min mor född -40 varnades av hennes systrar när hon under 50-talet skulle åka buss från Storuman till Umeå att bröderna Landby kunde dyka upp(sic!.
Sixten hade ett ego större än de flestas och det tråkiga är att jag inte hann besöka dessa legendarer. Må de vila i frid, dessa Hökmarks hjältar.
Det finns även en lustig TV-inspelning med bröderna från Kiviks marknad-de åkte ju land och rike runt, Sixten som kraftkarl och Kurt som manager.Dessa herrar är en del av den västerbottniska kulturen som frambringat PO Enqvist,biskop Lönnebo,Sara Lidman,Henning Sjöström, Torgny Lindgren, Stig Larsson, Stieg Larsson,Nikanor Tetralogen,mfl ja som du ser Herr Lind är de många som inom en litet område, ofta släkt med varandra, blivit rikskända, var och en på sitt eget vis.Finns det något område i Sverige som drivit upp så många underbara män,kvinnor och rikstokar.Jag bara frågar!

Västerbottning, javisst!

Powderpuff sa...

Nej det var bara vi i familjen där