söndag 27 april 2008

Den enfaldige gudomen.

Gardell brukade förr i tiden - när han ännu var relevant - citera juridikprofessorn Peter Noll: "Man ska vara tolerant med allt utom när dumheten parar sig med makten". (Gardell fortsatte sen med att säja "med Ny Demokrati i riksdan är det precis vad som har hänt!", varpå han ställde sej i segerpose och inväntade publikens jubel. And no further comments.)

Jag förstod inte då, och förstår inte nu, varför man ska invänta ögonblicket då dumheten får makt. Det finns ingen anledning att tolerera dumheter från åsidosatta och halta och lytta heller.

Sommaren 2006 producerade jag ett radioprogram som hette "Meningen med allt". Programmen var tematiskt arrangerade kring Stora och Viktiga ämnen som Sex, Död och Djur. Sissela Benn som Filippa Bark och David Wiberg som Marcus Birro orerade kring ämnena, Ada Berger intervjuade experter och resonerade eftertänksamt med Maja Salomonson. Ett återkommande inslag var enkäter på stan, som Liv Strömquist och Gustav Tegby var ute och gjorde.

I det första programmet var temat Gud. Liv frågade förbipasserande vad dom skulle göra om dom vore Gud. En kvinna ur begåvningsreserven svarade: "Ja... ta bort alla invandrare från Malmö".

Jag lät detta fantastiska uttalande slinka med i programmet. En mellanchef såg bekymrad ut och ville veta varför. Enligt Sveriges radios policy ska inte sånt stå oemotsagt. Jag hade nog inget bra svar. Det har jag aldrig förrän en god stund efter att den som frågat gått. Sanningen var nog att jag tyckte det var humor. Jag fnissade hysteriskt när jag första gången hörde citatet.

Det blottar en så ohyggligt snäv världsbild. Kom igen, du kan bli Gud! GUD! Du är Allsmäktig! Du har Hela Världen i din hand! Du kan göra knäck av kottar, byta plats på Hjo och Australien, sätta horn i pannan på Jarl Alfredius och få Jan Myrdals mustasch att snurra. Du kan skapa fred, hindra växthuseffekten, lindra ischias och göra cancer till en kakbit. Du kan göra Allt! Du kan höja och sänka haven, expandera universum, smälta glaciärer, skapa nya djurarter, ja, jag vet att bollen är hemma, men jag försöker skapa en stilistisk effekt här.

Det var hennes lätt begränsade perspektiv på tillvaron som gjorde att jag fnissade. Allt hon ville i livet var att ta bort invandrarna från Malmö (jag gissar att hon menade utlandsfödda, strikt tolkat är en eslövsfödd som jag också invandrad i stan). På dag 1 som Gud skulle hon låta några bussar köra runt i miljonprogramsområdena och sen dumpa dom där 80-90 000 människorna i Vellinge och Svedala. På dag 2-7 skulle hon vila.

Samma kvinna letade f.ö. läääänge i minnet - "Lennart? Nä, vad heter han?" - innan hon kom på namnet Göran Persson, vid tillfället landets statsminister.

Jag såg inte då och ser inte nu nån anledning att vara tolerant med henne. Javisst, hennes ynkliga världsbild gör så klart att jag kan känna en viss nedlåtande sympati, hennes brist på intellektuell stimuli kan kanske göra mej beklämd, hennes torftiga liv kan eventuellt framkalla en smula medömkan. Men tolerant? Skulle inte tro det.

Dumhet är dumhet och dumhet är en käpp i hjulet på civilisationen. Den ska visas upp, skrattas ut och pissas på.

Oavsett om det är nån med riksdagsplats eller en enfaldig varelse stoppad på gatan i Malmö.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du är ju bara gör go!1 Lova o fortsätta skriva ,-) O du , italienskan som skrev bra!! hi hi ja du, kom igen nu. D va inte Edit Södergranhn el Isabelle Alliende

Erik Petersson sa...

Jag har på kort tid blivit en fan av din blog. Men när jag läser det här, tänker jag att det är tur att du inte har makt! :)

Kalle Lind sa...

Anonym: du har en förkärlek för förkortningar.

Erik Petersson: att jag inte har makt är vi för all del flera som tycker är skönt, men jag blir ändå lite betänksam. Hade det varit så farligt om jag fick bestämma en del? Min första uppgift som Gud hade varit att eliminera dumheten.

Primo Mellon sa...

Tack, tack, TACK! Det otäckaste (och förvisso även mest underhållande) som finns är just dumhet. Ju fler idioter desto större utrymme för populister som kan skaffa sig makten att förändra samhället till det sämre. Tyvärr är det av någon anledning inte helt ok att tycka så här, vilket bland annat Erik Petterssons kommentar antyder.

Erik Petersson sa...

Hej Kalle,

dumheten är ju farlig, men det är just när den hänger ihop med någon slags makt.

Vad jag reagerade mot var att du kopplade ihop den här damen och hennes dumhet med följande ord "Den ska visas upp, skrattas ut och pissas på." Sådan skall makten inte vara.

Det finns långt mer effektiva sätt att motverka populism, tex att visa på positiva berättelser och exempel. Det tror jag att du redan gör, på radio.

Kalle Lind sa...

Erik Petersson: förhoppningsvis skulle jag, om jag nu vore Gud och hade den sortens makt, hitta mer meningsfulla uppgifter än att hänga ut lågpannade människor ur periferin.

Men med den pyttelilla makt jag hade som SR-anställd hade jag inga moraliska betänkligheter i att visa upp denna stupiditet till allmänt beskådande (ska tillägga att hennes namn inte sas och att heller ingen i studion underströk hur bottenlöst dum i huvet hon var).

Det var i det här fallet frågan om ett mer implicit pissande.

Men sammanfattningsvis - det var ju inte så mycket tanten jag var ute efter, som hennes enfald.

Erik Petersson sa...

Hej Kalle,

ditt radioprogram, som du beskriver det, låter helt ok! Ser nu fram emot att läsa om Knyttet.

Erik

Heliokles sa...

Ja vadå? Gamla Testamentets gud, som enligt uppgift också var allsmäktig, ägnade enligt GT större delen av sin tid åt olika ingripanden i småstatspolitiken i det antika Mellanöstern, där det sannolikt inte bodde fler människor än i dagens Malmö. Att med övernaturliga medel ta bort alla invandrare från Malmö skulle vara en fullt logisk fortsättning på denna gudoms tidigare handlingar, som att riva Jerikos stadsmurar eller kräva massakrer på några tusen amalekiter - inklusive deras barn och boskap. Kort sagt, en inställning helt i linje med vad de flesta människor tror.

Christian sa...

Nämen... Gud Fader välsignande jordklotet av Benvenuto Tisi da Garofalo, 1481-1559. Imponerande!