fredag 18 september 2009

Hippie ay och hippie ey.

”Hair” är som bekant en musikal med bra låtar (Nina Simones version av "I got life" är by the way betydligt bättre än den Björn Skifs framförde i 24 karat).

Somliga har också fått för sej att "Hair" har nåt att säja. Det har den inte. En låt handlar om att vi närmar oss vattumannens tidsålder. En annan handlar om att ha väldigt mycket hår.

För länge sen – ca fyrtitvå år sen – i en galax långt långt borta – Sverige – satte man upp ”Hår” på Scala i Stockholm. Den innehöll fräcka melodier som ”Utvandrare från Polen” och ”Svårt att spela hård” och rader som "white boys gör mej helknas".

I ensemblen ingick Bill Öhrström, senare känd som Lisa Ekdahls pojkvän/ faderssubstitut, Bruno Wintzell, senare känd från Tutti Frutti, Kisa Magnusson, senare känd från Melodifestivalen och Ulf Brunnberg, senare känd som Vanheden.

Brunnberg var för övrigt den ende i ensemblen som spelade i peruk. Och som inte framträdde med sitt privata namn. Istället hade han det helballa tilltalsnamnet ”Våfflan”.

För scenografin stod Sören Brunes, senare känd som scenografen bakom varenda pjäs om arbetarrörelsens förestående seger över bourgesien som nån fri teatergrupp gjort sen dess. Producent för LP:n som kom efteråt var Clabbe af Geijerstam, senare känd som DJ. För översättning och arrangemang stod Bengt-Arne Wallin, jazztrumpetare som bl.a. gjort filmmusiken till halvknäppa ”Eva – den utstötta” och helknäppa ”Sound of näverlur” (en av ganska få filmer som innehåller en strippscen med Eva Rydberg i folkdräkt).

Det är svårt att föreställa sej, men det hela var nog hippt. Lennart Swahn lär enligt legenden ha premiärminglat i afghanpäls.

Jag vill inte smolka ner nån glädjebägare så här fyra decennier senare, men när jag lyssnar på plattan från musikalen idag framhärdar jag i att melodierna är bättre än texterna. Redan originaltexten till ”Sodomy” känns lätt gymnasial:

Sodomy
Fellatio
Cunnilingus
Pederasty
Father, why do these words sound so nasty?

Masturbation
Can be fun
Join the holy orgy
Kama Sutra
Everyone!


Det blir inte bättre när det direktöversätts och läggs i munnen på Ulf Brunnberg:

Sodomi
Fellatio
Cunnilingus
Homofili
Fader, varför låter det så snuskigt?

Masturbera
kan va kul
Kom till helig ormgrop
Kama Sutra
allihop!


Jag inser att det här var viktigare att säja i en tid när knulla var skamligt och barn kom med storkar. Men man kan fortfarande anstränga sej att rimma.

6 kommentarer:

Gubben Far sa...

För att inte tala om killen i pjäsen som fick sjunga "Jag har liv-moder".

Anonym sa...

Det känns som ett väldigt typiskt namn på en Ulf Brunnberg-karaktär. "Våfflan". Haha.

OT - är det inte lite märkligt att filmatiseringarna av Stig Claessons romaner, de där filmerna med Loffe, inte finns utgivna på dvd? Såvitt jag vet finns de inte det. Men nån här kanske vet bättre?

Claes Gustavsson sa...

Jag såg Bruno Wintzell som Jesus på premiären av hans uppsättning av "Jesus Christ Superstar" 1985.
Kungen och drottningen närvarade. Alla var där.
Jag kommer aldrig att glömma den kollektiva genansen som man liksom kunde ta på där i salongen.
Det slutade med personlig konkurs för Bruno.

Erik sa...

Hej Kalle.
Får man fråga hur lång "En man med ett skägg" kommer vara?
Jag ska pallra min röv fram och tillbaka från Stockhom för detta och behöver planera transportmedel. Hittade inte denna info på Victoriateaterns sida.

P.s. I detta läge verkar det dock något problematiskt då tjänsten för att beställa biljetter först inte accepterade visakortet och sedan bestämde sig för att utreda köpet med backup kortet då de misstänker bedrägeri.

Kalle Lind sa...

Erik: eftersom inte allt är riktigt färdigt (manus och sånt väntar fortfarande på att skrivas) är det en svår fråga att ge ett exakt svar på. Men två akter ska det bli. Så drygt en och en halv timme festligheter och mänsklig tragik ska det väl bli.

Blogger sa...

QUANTUM BINARY SIGNALS

Get professional trading signals delivered to your cell phone daily.

Start following our trades NOW & earn up to 270% per day.