onsdag 14 januari 2009

Jesus lever (om man frågar ett gäng glada tjommar i typ Jönköping).

För oss som rör oss i den icke-frikyrkliga (a.k.a. vanliga) världen är väckelserörelsens musik ett outforskat landskap.

Somliga av de riktigt stora hittarna (”Ovan där”, ”Han har öppnat pärleporten”, ”Barnatro”) har kanske trängt sej in i ett hörn av mainstreamkulturen, men den som har lust och obegränsat med tid och kanske för lite att göra rent allmänt, kan leta sej fram i en större, levande och bitvis bisarr musikkultur.

Det första man då måste ha klart för sej är att för den frikyrklige är Jesus levande. Han är ingen historisk person, ingen Mel Gibson-stjärna, ingen bumperstickerdekal, inget sammetsaffischsmotiv i otäckt grälla färger.

Eller rättare sagt, han är allt det där också, men först och främst är han Guds son som finns mitt ibland oss, här och nu, och som dagligen håller oss i handen när vi spelar kubb och sniffar tändargas.

Det här påverkar i ganska hög grad bildspråket i frikyrkliga hits. För många av oss icke-frikyrkliga är väl det kristna bildspråket samma som det bibliska. Det är sånt som fanns på jesustiden: sandaler, mantlar, dadlar, kameler, myrra och åsnor.

Men för den som verkligen tror att Jesus finns nu, är det ju inte särskilt sannolikt att Jesus skulle komma skrittande på en gammal åsna. Därför sjöng man på 1800-talet om Jesu järnväg till himmelen, en visa om ett rörande samtal mellan en tågkonduktör och en liten flicka som uppenbarligen vill dö:

- Var är biljetten? Vart skall du resa?
- Jo, jag ska resa till himmelen!
Nertecknad redan 1877 kan denna visa hittas även i åtskilliga moderna inspelningar, där kanske särskilt Ny-Davids LP ”Himlatåget” (1978) är värd att nämnas (Ny-David är han i mitten på himlen, strax under kobojsarhatten). Det är faktiskt en hel LP med tema Jesus och tåg, givetvis avhandlad tidigare på en blogg som inte räds det ointressanta.

Ny-David – som är en f.d. bilmekaniker från Falun som ägnat en stor del av sitt liv åt att sjunga missionsvisor och bära konstiga kläder – skaldar:

Mitt tåg är outsägligt tryggt
Det går med kraft från Gud
Dess bana Mästaren själv har byggt
och grunden är hans bud
Vidare kan nämnas att Frälsningsarméns stora fixstjärna under 1900-talet, gitarrhjältinnan Lapp-Lisa, hade ”Himmelsk telefon” på sin repertoar, en sång om hur hon samtalar med Herran via ett jack i väggen:

Jag har en härlig telefon
och linjen den är stor
Den sträcker sej till nådens tron
där Herren Gud själv bor

Och varje gång jag ringer på
Jag alltid får ett svar
Ett välbekant ”hallå hallå”
för linjen den är klar

För åskan aldrig avstängd är
min kära telefon
Den alltid för mej brukbar är
Jag höjer blott min ton

Och talar med min gud och vän
Han hör att det är jag
Och mej han känner väl igen
Och honom även jag


En låt som även sjungits in av Torkel Selin.

På sjuttitalet lyckades två farbröder som heter Curt respektive Roland, som duo kallad Curt & Roland, övertala sin församling att köpa en synthesizer (vilket redan det var ohyggligt modernt) för att göra en hel barn-LP om en tidsmaskin (samt om hur Curt eller Roland smaskar korv). Och nåt mer modernt än en tidsmaskin, en uppfinning som inte ens är uppfunnen än, är ju svår att föreställa sej.

Frikyrkorörelsen har alltså ständigt moderniserat sej och varit med sin tid. Ett antagande är att vi inom en snar framtid också kan hitta frikyrkliga låtar som ”Nu tar Jesus sig en foccaccia”, ”Himmelska inlines”, ”Kristi CD-rom” och ”Elbil till Getsemane”.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ang Lapp-Lisa så gav min salig fader ut en diktsamling med undertiteln -Gud använder inte telefonsvarare :))

Hedvig Skirgård sa...

Bra inlägg, jag gillade det verkligen.
Jag vet inte riktigt vad jag är ute efter här men jag har en känsla av att jag skulle vilja veta vad du tycker om att Reinfeldt och Blondinbella just uttalat sig om att de gillar Ebba Grön. Den kan vara fel.
Ha de.

Joplin sa...

Haha, det här var då det roligaste jag har läst på länge! Tack för skrattet!

John Eje Thelin sa...

Glöm inte "Jesu fax" och "Herrens bakmaskin".

Sen förundras jag över dels "rimmet" telefon/ton och dels det modiga jag/jag i sista strofen.

Anonym sa...

Ny-David har dessutom en innovativ approach till det där med att fylla ut textrader som är lite för korta för att de ska passa med metern: "Frälsningen är bra hmmm hmmm hmmm för andra", som det sjungs i hans "Ingenjör Svensson". En sång som för övrigt Peter LeMarc spelade i högtalarna medan publiken gick in och satte sig på hans konserturné 2007.

Anonym sa...

hehe jag var ju klart tvungen att kolla in curt och rolands hemsida. Jag hade skivan som barn,men minns inte så mycket från den förutom omslaget. Men iallfall kolla in den här bilden på curt och Roland. texten till bilden är "Curt och Roland på samma gitarr, ett uppskattat inslag i konserten."
http://www.curolmusic.se/galleri/jubileum/30/30_6.jpg

tror att de uppskattade det minst lika mycket själva =)

Anonym sa...

"Kristi CD-rom" :DDD
Underbart inlägg!

Anonym sa...

Det var längesedan jag skrattade så mycket åt ett blogginlägg. Som uppvuxen i pingstkyrkans ömma famn var det mycket skön vandring i minnenas allé:-D

Anonym sa...

OM Jesus finns ibland oss blir jag lite mörkrädd men också nyfiken på hur Jesus skulle klara sig i Tv-programmet Plus. Sverker skulle kasta honom i soptunnan för tsunamin och estoniaktastrofen.

Balloonfighter sa...

Jag har en ganska stor samling av skivor från det kristna bolaget Hemmets Härold. Det är fantastiska grejer. Förvånande hur illa de ofta sjunger också. Min senaste favorit är en bild på en inklippt man på månen med kristet budskap, of course.

Ola Berg sa...

Det är något med tåg till himlen

Curtis Mayfield:

People, get ready
there's a train a-coming
picking up passengers
from coast to coast

Bob Marley:

Zion train is coming our way
Don't gain the world
and lose your soul
Wisdom is better
than silver and gold

Maria sa...

Hej. Jag måste lämna en kommentar och min hemsideadress för att du ska få veta mer om Jesus och varför vi tror och vet att han lever idag.
Han är den som räddar människan från död till evigt liv. Skulle du inte vilja bli räddad av honom? Jag blev det och det ångrar jag aldrig. Att älska Jesus är det finaste man kan få göra.
/Maria

Unknown sa...

Hej, halkade ju in på detta inlägg visa google. Men apropå detta måsta jag försäkra mig om att du inte missat detta:

http://himlataget.se/

Tack också för den kanske bästa bloggen jag läst.