tisdag 28 april 2009

Sverigedemokratiskt sverigekratimode.

Ett rykte jag snappat upp från flera håll är att Mercedes för ett antal år sen arbetade aktivt på att tvätta bort märkets blatte-stämpel. I reklamfilmer visades blonda människor utan tjocka halslänkar med hederliga jobb långt bort från indrivning som inte rökte i bilarna. Allt för att skapa en alternativ verklighet och andra föredömen.

Stämmer ryktet är det naturligtvis intressant och moraliskt tvetydigt. Går Mercedes ut öppet med att de är rasistiska får jag väl genast se till att skrota hela mitt Mercedes-stall och köpa BMW istället.

Fram till dess nöjer jag mej med en stilla uppmaning till Brothers att kolla upp om det är nånting i deras koftor och lammullströjor som attraherar halvunga sverigedemokrater. Är deras kläder särskilt heterosexuella och hemvävda och folkhemstrygga? Går de extra bra ihop med sidbena? Känns de särskilt bekväma när man surfar porr?Partiordförande Jimmie Åkesson.Partisekreterare Björn Söder (som visserligen har Fred Perry, men nog är gråskalan densamma?).Jens Leandersson, ordförande för SD:s Syddistrikt. Richard Jomshof, chefredaktör för SD-Kuriren.

Det är naturligtvis inte Brothers fel att deras kläder går hem hos den unga städade generationen falukorvsfascister. Och givetvis finns det andra kedjor som saluför väl så färglösa kläder. Jag kanske är helt ute och snurrar här - det glada uppsluppna gänget på bilderna här ovanför kanske tjackar sina kläder hos Gudrun Sjödén? Vad vet väl jag om mode?

Men hade jag varit ansvarig för Brothers så hade jag nog sett till att ha några mörkhyade människor, inte bara kraftigt solbrända gråsprängda gentlemen, med i nästa annonskampanj. Bara för att markera liksom.

TILLÄGG. Apropå ingenting särskilt mejlar bloggläsaren Daniel:

36 kommentarer:

Pseudonaja sa...

De ser ut som små farbröder...

Lotten Bergman sa...

Lysande iakttagelse. Nu inväntar vi bara Brothers analyserande svar.

Nonsensakuten sa...

Underbart inlägg.

petter sa...

Björn Söder har en Fred Perry-cardigan på sig, vilket ger massor (nåja) av reflektioner. FP är ju ett klassiskt skinhead-märke, men det har blivit mainstream på senare år. Är Söder medveten om detta eller ej? Oavsett svaret är det intressant. Plagget är förmodligen dyrare än de andras koftor tillsammans. Fred Perry var inte svensk, men det kanske inte Söder känner till...

För övrigt tycker jag SD är mer Dressmann än Brothers.

Urban sa...

Shit, gråkoftan är alltså den nya brunskjortan?! Men nu vet man åtminstone hur de ser ut.

Som utbildad bibliotekarie är jag givetvis extra förbannad. Det där var vår grej!

U.J.

Kalle Lind sa...

Petter: Fred Perry är väl också förknippat med den brittiska casual-kulturen? Dvs unga och halvunga män som medvetet klär sej så icke-uppseendeväckande och prydligt som möjligt för att sen gå ut och spöa skiten av folk som håller på ett annat fotbollslag?

Det ger ju också associationer. Jag är helt övertygad om att Björn Söder vet alldeles utmärkt vilka signaler han skickar.

Daniel sa...

Äsch. Fred Perry har varit ett svennemärke sen det började säljas på Intersport typ 1995. Annat var det när jag var skinnhuve och pikéerna bara fanns hos Nitty Gritty och i London. Då kunde man räkna med att den som bar en hade nåt slags anknytning till mod/skin/scooteristmiljön. Och sen fick man fundera ett extra varv om personen var vettig eller fascist.

Men det är ju uppenbart varifrån SD:s egen homohatande mysfarbror verkligen tagit inspiration till sin stil:

http://cdon.se/media-dynamic/images/product/000/472/472098.jpg

Kalle Lind sa...

Daniel: jo, men att Fred Perry är lättillgängligt hindrar ju inte att Söder känner dess historia och försiktigt refererar till den.

Bilden var rolig. Hoppas du inte misstycker att jag lägger upp den i inlägget.

petter sa...

Kalle: Casual-kulturen, oh ja.

Daniel: Mainstream, exakt. :)

Glöm inte att Claes Erikssons karaktär här heter Allan Preussen...mystiken tätnar om de små stormaktstidsfetischistiska herrarnas signalsystem.

Anders Sparring sa...

Jag tycker att det ser ut som ett rätt genomskinligt försök att kringå uniformsförbudet för politiska partier. Om det nu fortfarande finns ett sånt.

Urban sa...

Jag har även uppfattat namnformen Allan Preussler. Men uppgiften om att han heter Allan Preussen är mest spridd och därmed troligen den auktoriserade.

Det kanske dock borde påpekas att han såvitt jag vet inte kandiderar till EU-parlamentet för Sverigedemokraternas räkning.

Själv tvivlar jag på att han överhuvudtaget är partianknuten. Skulle jag ställa diagnos skulle jag dra till med att han är nostalgi-sosse eller folkpartist av den "snällistiska" sorten (ja,vadå? Han är ju en fiktiv figur).

Åklagarsidan kan peka på att han visserligen vurmar för en hel del gamla fina svenska saker på ett sätt som vi andra inte riktigt kan ta på allvar (jfr sd) men jag tycker inte riktigt att det räcker som bevis.

Figuren är f ö baserad på Arne Wiese. Jag vet inte så mycket om Arne Weises politiska ställningstaganden genom åren men det räknar jag med att Kalle Lind gör...


U.J.

dr. No sa...

Ja, varför ligger inte det här inlägget under rubriken "Arne Weise"? Där är ju plågsamt tomt som det är utan att den ska förvägras såhär klockrena referenser!

Emil sa...

haha, underbar iaktagelse.
kan det vara SDs försök att ändå komma in bland tv4-reklamen, månne?

Anonym sa...

Heja SD!
Töntar ni är som klagar på andras kläder!

petter sa...

Anonym: SD bör klagas på i alla aspekter, så varför inte kläderna också. Man måste vara konsekvent, vi är ju inte sverigedemokrater som godtyckligt definierar (=leker ihop) en falsk svenskhet.

Urban: Syftade på att efternamnet Preussen kanske tilltalar de rädda typerna i grå koftor.

Anonym sa...

Snälla, inget parti är felfritt, men varför "förtjänar" SD detta mer än andra partier!

NEJ TILL EU!

Jag har själv invandrare i släkten och jag röstar på SD!

Albin sa...

Hm... Jag förstår inte varför ni klagar? Det här ser mycket bättre ut än påskkärringen Sahlin och Alfons Åberg. Uttrycket Kostymklädda Sverigedemokrater är uppenbarligen grovt felaktigt. För klädseln ger jag Åkesson: 8/10 blåsippor, Söder: 10/10 blåsippor. Nu har jag beakat grenarna klädsel, retorisk färdighet och politiskt sakinnehåll och kommit fram till att SD är vinnaren av en ung röst i EU-valet.

crille sa...

Man blir lite nyfiken på hur mycket av ett liv denna bloggare har med tanke på att den inte har något bättre att skriva om.

Jag tror att du är en riktigt patetisk person :)

Lukas sa...

Nämen ser man på, en plötslig influx av SD:are. Om ni ska försöka ge intryck av att ha ramlat in spontant allihop får ni anstränga er lite mer och inte posta samtidigt.

Chris sa...

Så otroligt tramsigt.
Brothers ska markera, ett stycke efter att du kritiserade Mercedes för att göra detsamma?!

Jag är SD:are och köper mina kostymer på Savile Row och Armani (helst i Milano då Gianluigi alltid är så trevlig).
Förstördes din världsbild nu?

Anonym sa...

Undrar om Kalle är något på spåren här. Bär själv ofta tröjor i gråskalor, dessutom är jag i någon mån SD-sympatisör!! Hjääälp!
/ Svenne Banan

Kalle Lind sa...

crille: du har rätt.

Chris: nej.

Och i anslutning till detta infinner sej Gardells gamla fundering: varför klär sej inte sverigedemokraterna i folkdräkt?

Daniel sa...

"men varför "förtjänar" SD detta mer än andra partier"

För att ni är ett postfascistiskt nationalistiskt parti med rötterna i svensk nationalsocialism som hetsar mot muslimer och rent allmänt verkar vilja vrida klockan tillbaka rejält.

Jag är inte intresserad av starkare ställning för kyrkan, straffarbete, inskränkta rättigheter för homosexuella, inskränkt aborträtt, ökat stöd till Israel, uppluckring av arbetsrätten och uppvärdering av nationalismen.

Ja, och så var det det där med att ge invandringen skulden för allt ont i Sverige.

John Eje Thelin sa...

De tror att det är sådär vuxna klär sig. Det är enda förklaringen.

Fredrik sa...

Lukas, vad spelar det för roll om vi är här spontant allihop eller inte? Lite mothugg klarar du väl utan att behöva hävda konspiration via bredbanden?

Kalle Lind sa...

Fredrik: hade ert mothugg inskränkt sej till infantila kommentarer på en harmlös spaning så hade det inte varit hela världen.

Nu är det inte så. Ni vittrar morgondag. Ni andas självförtroende. Det gör mej ont.

Mike Andersen sa...

Syftet med detta inlägg kan man fundera länge över.
Jag är själv Sd-sympatisör och vill inte påstå att detta inlägg förändrat mitt ställningstagande..inte ens lite faktiskt. Känns ganska lågmält att tala såhär om människor och deras klädstil.

Anonym sa...

Seriöst så ser ju alla SD:arna på bilderna ut som halvlyckade svenska komiker på standupgalan.
/sanningen

Anonym sa...

Alltså jag bara MÅSTE dra en historia apropå Mercedes. Håll i er, för den är lång:

Från mitt köksfönster kan jag överblicka parkeringsplatsen till en kyrkogård i närheten.

En dag när jag i godan ro står och kokar pasta börjar den ena Mercedesen dyka upp efter den andra. Årsmodellerna blir nyare, modellerna blir flådigare, och fälgdiametrarna antar löjligt stora dimensioner. Tillslut är parkeringsplatsen fullknökad och folk tar till trottoarerna. Uppskattningsvis 8 av 10 bilar är av tidigare nämnda märke. I ingen bil färdas fler än två personer.

Ut ur bilarna kliver rollbesättningen från Gudfadern-trilogin: Damerna är korta och tjocka med blonderat hår, klädda i päls och små, högklackade skor (trots att det är vinter) och har enorma solglasögon som täcker hela ansiktet.

Herrarna, också de korta och tjocka, är klädda i kostym, fast de flesta har ersatt den ordinarie kavajen med en kortare variant i skinn, och bär långa guldkedjor ovanpå skjortan och slipsen. Majoriteten har mustasch.

De tillbringar lång tid med att ingående studera varandras bilar och fälgar, innan hela gänget försvinner iväg i riktning mot kyrkogården med enorma blomsterarrangemang. Knappt en kvar senare är samtliga tillbaks igen. De hoppar in i sina bilar och åker därifrån i hög fart.

Det är inte varje dag ens mest fördomsfulla stereotyper dyker upp framför ens ögon.

Hur någon är villig att köpa en Mercedes med tanke på dess kundkrets (bilarna är säkert bekväma i sig) är för mig obegripligt.

/Paul W

Majki sa...

@Paul, Chris, Mike & Anonym(a);

-Varför?! (Läs; Fuck You!)

Anonym sa...

Majki: Varför buntar du ihop mig med sd-sympatisörer/medlemmar bara för att jag drar en liten anekdot om vardagen utanför mitt fönster (och slänger in en sur karamell om ett tyskt bilmärke)?

För övrigt kan jag meddela att i min utopi är alla gränser öppna och folk kan flytta vart de vill i världen.

/Paul W

Anonym sa...

Jag är själv invandrare och planerar att rösta på SD. Jag känner att jag nu behöver en sådan grå kofta. Tack för tipset.

Anonym sa...

Ett litet komplement till din samling:

http://bayimg.com/oaPlJAABJ

Thomas Tvivlaren sa...

Manuell trackback:

Pirataktivism - No. 1: Varumärkesattack

Beelzebjörn sa...

Till den anonyme kommentatorn som planerar att rösta SD, ett tack för två saker:

Att du visar på att det finns Sverigedemokrater som stavar hyggligt.

Att du visar på att vem som helst kan falla i en idiotfälla - man behöver inte alls vara svenskfödd, eftersom fördomar och trångsynthet är allmänmänskligt.

Tack ^^


(För övrigt undrar jag varför både Åkesson och Hägglund kör Clark Kent-stilen. Bär de trikåer under myskoftorna?)

Stefan sa...

@Daniel 13.23 - Hahaha! Kunde inte sagt det bättre själv!

@Beezelbjörn - Enfaldighet känner inte av några gränser.