tisdag 22 januari 2008

Fantastiska fakta om Snoddas!

Visste ni att...

...Gösta "Snoddas" Nordgren var den förste svenske artist som fick en diamantskiva (300 000 sålda exemplar)? Skivan var förstås hans enda hit "Flottarkärlek" med den famösa refrängen "Haderian hadera". Baksidan var "Charlie Truck" med refrängen "Yippie ay/ Yippie ey/ Charlie Truck han är okej/ Yippie ey/ Yippie yim/ Det betyder tjo och tjim".

...Snoddas var helnykterist och inte ville spela in Dan Anderssons Helgdagskväll i timmerkojan för raden "vi har brännvin till tröst"?

...man lanserade godis med följande tagline: "Snoddas mjölkchoklad - med den underbara smaken"? Produkten kallades även "Snoddas-kola" och "Karusellen-choklad" (Karusellen var det Hyland-program där bandyspelaren lite otippat blev stjärna över en natt).

...Snoddas kontroversielle manager Torsten Adenby stämde en korvmoj i Linköping som lite out of the blue kallade sej Snoddas-kiosken? (Dom hade två produkter: kokt Snoddas-korv för tre kronor och stekt Snoddas-korv för tre kronor.)

...man också lanserade Snoddas-skjortan och Snoddas-statyetter i keramik?

...det gick många historier om hur Snoddas räddat människor mirakulöst (jfr Jesus Kristus)? En handlade om en alkoholiserad familjefar som brände motboken sen han hört Snoddas sjunga Haderian i radio. En annan handlade om hur Snoddas, på väg till ett folkparksgig, stannade vid en pojke som stod och väntade på att doktorn skulle ta hand om hans sjuka mor. Snoddas skjutsade pojken hem, gav pengar till doktorn och sjöng för den sjuka tills hon vaknade. Under tiden fick publiken stå och vänta.

...Snoddas under sin första folkparkssommar 1952 besökte 474 festplatser och höll lika många konserter?

...Snoddas passioner i livet var fiske, bandy, kaffe och att köra bil fort? Faktum var att han i princip drack ihjäl sej på kaffe, när han gick bort i kärlkramp vid 52 års ålder. Han menade också att det inte var några problem att han körde så snabbt som han gjorde, eftersom han kört bil sen han var åtta år.

...Snoddas hade enorma skatteskulder, vilket enligt många berodde på att hans manager blåste honom, enligt många andra på att han gav bort sina pengar till vänner och lodisar?

...Snoddas satte folkparksrekord som inte slogs förrän 1983 av Carola och 1984 av Herreys?

...Snoddas familj (fru, tre barn) bodde i Ljusne, medan Snoddas själv tillbringade sin mesta lediga tid i ett torp några mil därifrån? Familjen hade mycket sällan nån aning om var han var. Dom hade heller inga hushållspengar.

...detta kan ha ett direkt samband med att Snoddas hade minst två utomäktenskapliga barn?

...Snoddas var väldigt slarvig med intimhygienen och ofta inte ens hade tandborste med sej på turnéer? En av hans dragspelare kommenterade lakoniskt: "han kunde ha hållit sig renare".

...Snoddas då och då mellan utsålda turnéer (700 kr/gig) hoppade in lite på tegelbruket i Norrborn (60 kr/dag)?

...den apolitiske Snoddas på förekommen fråga brukade svara att "jag röstar på stenpartiet"?

...när man faktiskt noterade att en röst registrerats på Snoddas i valet 1952, kommenterades detta på ledarplats: "Det var ju bra det, för han hade ingen förut"?

...man på en turné drog med sej Snoddas eka, som folk fick plocka bitar som reliker ifrån? På en sommar omsattes tre ekor.

...Snoddas i ett Hyland-program på sjuttitalet antog utmaningen att leva på 17 kr i veckan? Han köpte fläsk och kaffe och rodde ut till en kobbe och klarade utmaningen med 50 öres marginal. Till sin fördel.

...Snoddas sista offentliga framträdande var hos Janne "Loffe" Carlsson i hans Cirkus-show? Det sista offentiga replikskiftet såg ut så här:

Loffe: Fiskar du torsk nån gång?
Snoddas: Ja, det har hänt.
Loffe: Hähä. Det är bra till kålpudding har jag hört.

...efter Snoddas död blev det auktion där folk slogs om att ropa in Snoddas uppstoppade fiskar?

...Snoddas vid ett framträdande på Frasses tivoli tog ett stort tivolitåg som gage sen tivoliägaren hävdat att han inte hade pengar? Snoddas körde sen hela vägen hem med tåget.

...Snoddas så gott som efter varje gig succésommaren 1952 fick finna sej i att folk tagit med sej hans backspeglar som souvenirer?

...Snoddas fick sitt namn för att hans far krängde knullgummin? Pappan gick själv under namnet Gummi-Kalle.

5 kommentarer:

Repoman sa...

Härlig info såhär på morgonkvisten!
Det här blir nåt att briljera med till eftermiddagsfikat.

alexisbruno sa...

Obekräftade rykten om Snoddas:
Han var oskuld när han slog igenom i Karusellen i radion, lett av Lennart Hyland. Men berömmelsen gav många chanser att åtgärda det. Ett kom under en turné med managern Adenby. Det var när de ännu var vänner. Senare kallade Snoddas en gås för Adenby. De körde i en folkabubbla mellan folkparkerna och fick på ett ställe ta vägfärja. Det blir en flört mellan Snoddas och en kvinna följt av en herdestund i VW:ns baksäte innan färjan når fram - långt före den sexuella revolutionen och innan ordet "groupie" fanns, när idrottsmän var det närmsta någon kunde komma rockstjärnestatus...

Kalle Lind sa...

Oskuldsryktet lär vara bekräftat. Adenby och Snoddas blev ovänner om jävligt mycket pengar. Snoddas bjöd honom inte på sitt bröllop. Adenby skickade ett telegram:

”Haderian! Hadera!
Har man blivit äkta man i da´
Fast bjudningkortet ´kommit bort´
Önskar vi lycka av stora mått”

Helena sa...

Intressant att läsa, finns många roliga historier om denne man. En del mer obekräftade än andra. Fast så värst många utomäktenskapliga barn hade han förstås inte, för kännedom finns det bara två.

DIF PA sa...

En " Moje " Elekriker född i Särna skall ha skrivit låten men, sålt den för en Flaska brännvin till Snoddas.