fredag 16 maj 2008

Språkröret a.k.a. Schlaugborren.

Även Birger Schlaug, f.d. språkrör för miljöpartiet, ligger gärna med yngre kvinnor. I boken "Svarta oliver och gröna drömmar", riksdagspolitikens svar på Peter Lundblads "Ta mej till havet", berättar Schlaug om en underbar natts älskog med en ung kvinna:

Hon påstår att hon är ung. Det är hon väl också. [---]

Jag känner ingen åldersskillnad. Jag trivs bättre med unga människor än med jämnåriga. [---]

Hon tog av sina kläder. Som vore det självklart. Vi blev ett. Som vore vi huvudpersoner i en vacker roman. Vi fyllde varann. Och blev för några minuter hela. [---]

Vi älskade på stranden som människor väl aldrig älskat förr. Som om någon utanför gav oss sin urkraft för att få bli född.
Hon är vattuman.
- Tvillingsjälar, sa hon.
- Två eldar, sa jag.
- Vi kan bränna varandra, sa hon.
- Vi kan föröda vår omvärld, sa jag.
Så skildes vi. Hon reste till sitt bröllop med en ung man i en ljus kyrka, belägen vid en strand. Som vore det Skagen. Jag undrar om hon hade sand kvar på sin rygg under bröllopsnatten. Om hon låtsades att det var mina händer som smekte hennes bröst den där första natten.


Kapitlet heter "Skagen" och har underrubriken "Om vikten av att älska i sanden". För er som inte hänger med i Schlaugs poetiska omskrivningar, handlar det om hur Birger spänner på en yngre kvinna på en strand natten innan hennes bröllop.

Jag förstår inte riktigt medelålders mäns behov av att delge mej detaljer ur sitt sexualliv. Vad är det dom vill säja mej? Att dom vet hur man gör? Att dom är stolta innehavare av genitalier? Att dom en gång haft en viss attraktionskraft på somliga representanter av motsatta könet?

Inget av detta kommer som överraskningar för mej.

Jag tror Schlaug ville sudda bort sin egen präktighetsstämpel. Han var inte bara en skäggig skogsmus som älskade grön skatteväxling - han var också en sån som pirrar på stränder. Och sen skriver en bok om det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem är det som säger att Schlaug var medelålders när berättelsen utspann sig? Boken kom ut för mer än tio år sedan och handlade om något som skett långt tidigare, om jag minns den tidens debatt rätt.
Gidder

Kalle Lind sa...

Gidder: med så kritiskt tänkande närläsande läsare som du behöver den här bloggen inga recensenter. Du har naturligtvis rätt. Till mitt försvar: jag skriver inte uttryckligen att just Schlaug är medelålders. Och medelålders är ett flytande begrepp.

Anonym sa...

Finns det någonting annat som är värt att skryta om? Det kanske är så väl att både den ene och den andre vinner en liten smula vett alltsom åren rinner iväg (tillsammans med satserna, som det verkar), så att de lyckas bättre avgöra det relativa värdet mellan, säg, att ligga med en söt ung kvinna och att vara språkrör för ett marginalparti som hävdar sig stå utanför höger-vänsterskalan...

Anonym sa...

För det första, Birger var inte medelålders, för det andra har jag varit med på ett seminarium om kommunikation och "hur man i den norm vi lever" uppfattar en text, där just detta kapitel fick läsas i början, därefter hölls ett föredrag om den manliga normen som vi utgår från och sedan fick vi läsa om kapitlet och läste något helt annat än hur vi tolkat det första gången. Kapitlet användes i kommunikationsutbildningar som Schlaug höll i början av detta sekel. Ganska omtumlande.
L