torsdag 20 november 2008

Fel-giganten.

Det här är egentligen inte en skojblogg. Larv och trams kan akademiledamöter och dramatenskådisar ägna sej åt. Vi stackare som försöker överleva på humor måste ständigt visa vilka seriöst arbetande lirare vi är.

Vill man läsa festliga felstavningar och se på tossiga arga lappar och fnissa åt tjyvlyssnade vardagskonversationer söker man sej lämpligen till såna bloggar. Här läser man om gamla gubbar, döda gubbar och nästan döda gubbar. Och det är inget att fnissa åt!

Jag måste dock tillåta mej att göra ett undantag. Jag var nämligen på El-Giganten och hittade den här skylten:Hur kan det bli så? Har dom inga korrläsare? Skylten är ju fabriksproducerad! Jag bor vid Möllevången där många handtextade skyltar annonserar "tvät av matta" och "service och kvalite". Det må väl vara dom krigstraumatiserade dissidenterna och oppositionella flyktingarna förlåtet, dom har gissningsvis annat än rättstavning att fundera på.

Men det här är ju ett seriöst företag som säljer vitvaror och skänker en cykel på köpet. Ska jag ta dom på allvar när jag köper fotbadkar?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda som saknas är att du kräver någons avgång. Det skulle ett riktigt skägg gjort!

jonas sa...

Kan det finnas ett samband med att de för några år sedan sökte "kassa medarbetare"?

Anonym sa...

Jag borde ha tagit kort på skylten jag såg i en musikaffär:
KASSA
SKIVOR

dr. No sa...

I en situation där en människa köper och en säljer fotbadkar finnes ingen att ta på allvar, alldeles oavsett eventuella stavfel på närstående skyltar.

Anonym sa...

Rolig skylt. Påmminer mej om Lindemansketchen Skyltmålaren Elof Lindeman...

Marie sa...

Varför gör det ont i mig när jag ser en felstavning...!

Anonym sa...

The first rule of el-genanten is that på el-genanten existerar inte begrepp som "allvar". Går man gravallvarlig in i mammons hangar och ber att få se ett fotbadkar får man nog inse att man transcenderat till ett helt annat plan.

Christian sa...

Men fleratalet av felstavade invandrarskyltar på Möllevången är ju även de fabriksproducerade, det kan du väl ändå inte ha missat? Ett av de grövsta exemplen, bröllopsskrudsuthyraren på amiralsgatan precis vid Nobeltorget, tillkännager stolt att de hyr ut "Frak och klenning" till "bröllop, ball och fäst". Och detta på en skylt som är långt ifrån handtextad lapp man kan komma.

Frågan som infinner i mitt sinne när jag ser en sån skylt är huruvida skyltfabriksarbetarna är dyslektiker de också, eller om de avsiktligt tryckt den felstavade beställningen, alltmedan de fällt fnissfyllda kommentarer om de där hejdlöst roliga felstavande blattarna.

Ändy sa...

Vilken fabrik är det som producerar dylika skyltar -- även i rättstavad version? Är det månne ett tryckeri man menar?

Jag är förövrigt så slarvig i mitt läsande att jag fick läsa en, två och tre gånger innan jag hittade vad som var felskrivet, vilket kanske förklarar att jag inte tyckte att detta var ens ett uns humor, mer olycka i arbetet. Sånt händer, alla kan ha en dålig dag på jobbet, typ.

Anonym sa...

Bästa Möllan-skylten ever:

Jufka
Telkadaif
Bulunur