fredag 21 november 2008

Kulle - en kille som ville.

1955 var Jarl Kulle 28 år och uttalade sej på det här viset för en tidskrift:

Jag har som torde vara bekant alltid efterlyst kvinnlighetens renässans. Jag vill att min fru inte bara ska sköta ett hem, utan hon ska tycka riktigt mycket om att sköta ett hem. Jag tror bestämt att min idealflicka ska ha långt hår, riktigt långt hår, som hon kan fläta till fantasifulla frisyrer.

Han la i ett annat sammanhang till:

Jag vill ha en kvinna som både kan skura en trappa och vara balens drottning.Tillfrågad om de här citaten i intervjuboken "Jag Kulle" 1979, försvarar sej Kulle med att det där var längesen:

Nu skulle jag vilja, inte rätta till, men förtydliga vad jag sa om att kvinnans finaste uppgifter är att vara mor och maka och att hennes viktigaste mission är i hemmet. [---]

Tro inte heller att jag menar att kvinnan ska tvingas till det ena eller det andra, hon ska självklart ha frihet att välja själv. Men hon ska djävlar anamma - det är rysligt vad jag svär, det låter oborstat och ordfattigt - inte tvingas ut i förvärvslivet, vilket ju är den nya trenden.

Hon ska inte känna att det som något skamligt att leva i och för hemmet. Jag har en obehaglig känsla av att hon nu för att vara ´med sin tid´ tvingas till något som i grunden är emot de flesta kvinnors natur.


Det finns så klart mycket att anmärka på i detta, vilket givetvis är en smula överfödigt eftersom Kulle är död med sina åsikter. Men det som fascinerar mej är inte bara att en man som gjorde en karriär på att prata manierat och bära lösmustasch över huvud taget uttalar sej om vad som är naturligt.

Det slår mej också att det inte var särskilt längesen som såna här röster hördes i - och dominerade - debatten. För inte så många decennier sen var det helt okej att ställa sej upp inför auditoriet och säja "jag vill att min hustru diskar min disk". Må så vara att en majoritet inom kristdemokraterna fortfarande tycker det, men de har ju lärt sej att inte säja det.

Kulle fortsätter sin lätt daterade utvikning:

Jag tror att det uppväxande släktet tar stor skada av att inte ha ett hem som tryggas av en vakande mor. Barnen måste lära sig gå, lära sig tala, annars kommer de endast att ha läten som sådana barn som tagits hand om av apor och vargar. Hör på många ungdomar i dag, talar dom svenska eller ger dom bara ifrån sig läten?

Här visar han en viss brist på insikt i språkutveckling; det är ju inte via bröstmjölk man tillskansar sej språkkunskaper. Även barn som träffar sin far regelbundet eller umgås med andra barn och vuxna utsätts ju för talad svenska.

Men åter igen: poängen är inte att raljera över en gammal Drramaaaten-diva, utan att konstatera hur diskurser och paradigm har skiftat under åren. Må så vara att Dramaten-stjärnor fortfarande pryglar sina fruar och är mer intresserade av punktantalet i sina affischnamn än i sina barn.

Men de står ju inte för det offentligt.

Om ytterligare tre generationer Dramaten kanske ord och handling har börjat matcha varann så de manliga stjärnorna har slutat mäta kuk på krogen och de kvinnliga slutat äta antidepressiva. Den dagen ska jag också boka biljett.

10 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Och i dag talas det i vissa läger om att samkönade äktenskap är "mot naturen". Förhoppningsvis tycker folk om ett par årtionden att det är lika tragikomiskt som vi i dag tycker att Kulles uttalanden är.

Anonym sa...

Ibland undrar man ju om vi går två steg framåt och ett steg bakåt.

Läste en intervju i Se&Hör (fråga mig inte hur eller varför) med Mona Sahlin i vilken hon sade något i stil med "min man och jag är väldigt jämställda - han lagar all mat hemma".

Det var väl inte så länge sedan en svensk dagstidning skulle utnämna Sveriges mest jämställda styrelse och valde den med flest kvinnor - inte den med hälften.

Förbannade vare snoppräknarna, vår tids jämställdhetsfiender.

/Paul W

Anonym sa...

Inte på tal om Kulle, men kan det verkligen stämma att Sune Mangs aldrig nämnts i denna blogg?

Anonym sa...

Jarl Kulle spelade Henry Higgins, va. Och i originalet var det Rex Harrisons roll, va. Han sade det mest skrattretande jag hört i den där vägen: "Skådespelare ska inte vara gifta med skådespelerskor. Skådespelare ska vara gifta med fruar!" Och Kulles fru spelade mot honom i Ungkarlslyan, de gifte sig, och sedan satte hon inte sin fot på en scen mer.

Anders sa...

"Om ytterligare tre generationer Dramaten kanske ord och handling har börjat matcha varann så de manliga stjärnorna har slutat mäta kuk på krogen och de kvinnliga slutat äta antidepressiva. Den dagen ska jag också boka biljett."

Underbar avslutning! Word! (oj...nu blandade jag visst engelska med svenska...undrar vad Karl Julle skulle ha tyckt om att en 28-åring gör det...;-)

Jens Laser sa...

killen visste fan vad han snackade om
håller med honom till 100%

peace

Liina sa...

Fantastiskt inlägg!

Kalle Lind sa...

Laser: idiot.

Gunnar sa...

Kalle Lind. Du är ju osann! Hålla på och raljera och mästra över någon som inte finns mer och som var född 1927 och kräva att den personens uttalanden eller åsikter ska passa in på 2000 talet. Har du tappat något eller? Oerhört provocerande att höra att Kulle sade så, eller exempelvis att Bergman gjorde så, Tarkovskij skämtade om det,Ulf Palme tyckte så. Hitta nutida divor eller stjärnor istället och inte dåtida personer för att klanka på. Förstår du vad jag menar?

Kalle Lind sa...

Gunnar: du läser inte riktigt mina texter som jag har avsett dem. Jag har väl också all förståelse för att paradigmen såg annorlunda ut när Kulle danades till människa - och det är i någon mån det jag utforskar och fascineras av. En gång i tiden kunde man säga så här utan att ifrågasättas särskilt - det är väl intressant? Det går väl att diskutera idag också? Det är ju trots allt en del av vår nutidshistoria. Varför ska vi bara "klanka på" nutida stjärnor? Kan inte det vara intressant vad Ulf Palme tyckte? Vem är du att sätta villkoren för vad andra ska skriva om?

Ja, jag förstår vad du menar. Du menar att jag ska göra som du tycker. Jag menar att du har fel.