onsdag 19 maj 2010

Gunilla af Halmstad bloggar ...

... stod det i ämnesfältet på ett mejl som oförhappandes låg och skvalpade i min inbox. Jag får såna mejl ibland. Vänner, bekanta och folk som borde vara mina vänner men som jag aldrig fått tid att lära känna skickar tips och frågor om perifera och daterade halvfigurer i den offentliga halvvärlden ("Hur var det nu med Cornelis och transorna?", "Känner du till barnboksfiguren Snigge Snopp?" etc.)

Det här tipset kom från Martin Kristenson. Gunilla af Halmstad känner de flesta så klart redan till, åtminstone vi som är intresserade av gammal hederlig stripteasekonst och tycker att den moderna pornografin blivit så ytlig och sexfixerad. Kvinnan hade lätt Sveriges bästa artistnamn efter Gonza Blatteskånska och poserade på tivoliscenerna när hon inte blev upplärd i klassisk musik av Sten Broman. Hennes fascinerande levnadssaga kan man också läsa om i Bo Sjökvists fantastiska "Bland strippor och fakirer".

Läs alltså Gunilla af Halmstad så länge medan jag samlar kraft för att skriva de där inläggen om Tony Curtis erektion och Anna-Clara Tidholms förstlingsverk som jag så länge planerat. Och när ni plöjt hennes strövisa minnen av Snoddas så ge er på överkursen: varietéartisten Curtelles trip down Memory Lane. (Som jag f.ö. också bör ha blivit tipsad om via Martin Kristenson - skyll på honom om ni fastnar.)

4 kommentarer:

Wulfahariaz sa...

Du har fel. Sveriges utan tvekan bästa artistnamn är Sexual Goatlicker, tidigare trumslagare i Autopsy Torment.

Gunilla "af Halmstad" sa...

Tack för att du skrev om mig i din blogg. Vill dock påpeka att bilden du publicerar har jag inget med att göra. Vill också gärna tala om att jag gav ut en självbiografi i höstas på Hjalmarson & Högbergs förlag: "Gunilla af Halmstad-ett annat liv i Sverige".
Ha det bra!
Gunilla "af Halmstad" Ekroth

Kalle Lind sa...

Gunilla: angående bilden hoppas och tror jag att alla läsare ser att den är av modernare datum. Jag la in den som en illustration över hur strippmarknaden kan se ut idag. Fast främst för att jag tyckte den var rolig med de två ensamma gubbarna som ser uttråkade ut trots att de är pixlade.

Jag har just läst ut din självbiografi och mitt omdöme "fascinerande levnadssaga" blir bara ännu starkare. Särskilt passagen om fångenskapen hos spåkvinnan och din skildring av den märkliga människan Asta Gustafsson (Ivar Los nemesis).

Bekanta till mej - Martin Kristenson och Fredrik af Trape - håller på att gräva i hennes fall. Har de månne varit i kontakt med dej?

Lev väl och lycka till.

Gunilla "af Halmstad" sa...

Hej!
Jodå, Martin har mejlat ang. Asta.
Spåkvinnan hette Eugenia Taikon och det senaste jag hörde om henne var att hennes grav i Malmö blivit plundrad. Någon eller några hade krossat marmorplattorna som täckte graven och rensat den på en hel del dyrbarheter.
Hälsningar
Gunilla