Nämen? Nu är det ju alldeles uppåt väggarna! Tre inlägg om tre bortglömda barnfigurer från anno dazumal efter varandra? Den här bloggen vet man då aldrig var man har!
Platta 2 med showartisterna Ville och den levande burgundiska dockan Viktor är ännu mer explicit i sin iver att förklara världen för våra telningar. Åter igen är materialet hämtat från en serie i Sveriges television.
Den här gången kretsar händelserna kring att de tre hemlösa flyttar in i en lägenhet. Ville tycker att tusen kronor i månaden är "ockerhyra!" och värden kontrar: "Ska jag inte ha vinst på insatt kapital? Hörninini - är ni anarkist kanske?"
I små tablåer skildrar Ville, Valle & Viktor aspekter av samhället - och förklarar hur det måste förändras:
1) jämställdheten. Värden kräver att en vanlig familj "som skvallrar om kungen och drottningen och lilla Victoria" ska bo i lägenheten. Strax klär Valle om till Valla och Viktor blir odräglig tonårsunge. Lika snabbt faller Ville in i rollen som hustyrann: "Valla! Se till att få fram käk! Men du kan väl städa upp här lite först!"
I "Vallas samba" reder alla tre ut könsmaktsordningen:
Nu börjar jag förstå
Tjejer lärt sej som så
bli den halvan som ska
underordna sej bra
Killen lärt sej gå på
- flyta ovanpå
Båda halvorna kan
lära av varann!
2) skolsystemet. Värden kräver hyra, men för att få ihop till hyra måste man ha ett jobb, och för att få ett jobb måste man gå i skola. Följaktligen startar "Villes betygsskola" där Valle genast får en femma och Viktor en etta i bassång. Att Viktor är en utmärkt sopran spelar ingen roll. Till slut bildar Viktor och Valle en egen kör, och Ville får tigga sej till att vara med mot att han slutar tjata om betyg.
Bort med betygen
så det blir möjligt
att hålla samman allihop!
Bort med betygen!
Det är så löjligt
att din gråt blir mitt glädjerop!
3) monarkin. Ville och Valle klär ut sej till olika adelstanter för att lura varann i en minifars om pengar. Viktor tröttnar på att servera silverte och klär ut sej till kungen. Ville och Valle fjäskar. Viktor skakar på huvet.
Om jag vore kung
då skulle ni förlåta!
Men om jag vore Viktor, en vanlig, en docka,
då skulle jag få gråta
För ni behandlar folk inte lika!
Och ni kråmar er otroligt för de rika!
4) reklamindustrin. I jakten på pengar rotar Ville fram ett par trasiga jeans som han vill sälja som "punkjeans". När de visar sej lukta illa blir Ville ännu gladare: "skunkjeans!"
Pengar pengar pengar
Vi ska lura alla små små barn
att köpa det de
tror att de vill ha
Reklamen gör - och den förför -
så att det nästan går att sälja
skit vad
5) energipolitiken. Värden stänger av värmen. Valle bygger ett aggreggat som styrs genom cykelkraft. Viktor får sitta uppe på taket och trampa som en tok. Tablån mynnar ut i ett ämne som låg Anders Linder varmt om hjärtat:
Men om kärnkraften är farlig
Ifall strålning läcker ut
måste mänskorna fundera
så att livet ej tar slut
Och det vore ju inte äktprogg om man inte bara presenterade en analys utan också en till synes prickfri lösning:
Och från vindens starka strömmar
och från solens varma sken
kan man alltid samla mera
och behålla luften renIngen ska komma och påstå att det hela är särskilt subtilt. Ingen ska komma och säja att det inte är indoktrinering.
Sen kan jag för min del komma på värre saker att lära barn än jämställdhet, miljömedvetenhet, rättvisa och kritiskt tänkande.
fredag 20 februari 2009
Proggiga barnplattor del 4: Här kommer Ville, Valle & Viktor ... igen!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
22 kommentarer:
På 1) svarar jag ja, på 2) nej, och på 3) vet jag inte.
Men jag minns tv-serien. Och att det roligaste var filmerna med Scooby Doo, som var ett stående inslag. Inköpt för dyra pengar från Förenta staterna.
Mitt i indoktrineringen dök alltså hunden och hans fyra kompisar upp, och klämde till diverse subversiva element, som klädde ut sig till spöken för att skrämma bort kunderna för amerikanska turistföretagare. Var det meningen att det skulle fungera som motbild eller ett varnande exempel?
Nja, kritiskt tänkande tycker jag kanske inte man lär ut genom att trycka ner dogmer i halsen på de små barnen.
Visst är det bra att belysa olika problem i världen, men i samma andetag presentera glasklara (grovt förenklade) lösningar som alla bygger på ett tydligt vänsterperspektiv. Jag vet inte jag....
Det är trots allt inte omöjligt att ogilla miljöförstöring och diskriminering utan att för den skull tro på planekonomi.
Primo Mellon: nja, jag håller bara delvis med dej. Jag tycker inte Ville, Valle & Viktor är särskilt dogmatiska bara för att upphovsmännen råkade vara övertygade om att de har rätt.
Ett återkommande tema i samspelet mellan de tre är ju just ifrågasättandet, inte bara ifrågasättandet av kapitalismen utan av alla påstådda sanningar, allt de vuxna säjer, allt som skola och myndigheter klubbar i egenskap av auktoriteter. Och det hävdar jag nog att man kan ta fasta på utan att hålla med om andra detaljer.
Som du själv mycket riktigt konstaterar så kan man ju vara mot det ena utan att vara för det andra.
Gubben Far: visade Ville, Valle & Viktor också Scooby Doo? Det låter oerhört kontraproduktivt. Jag har alltid trott att det var Beppe som körde Scooby Doo i Godnattstunden. Det skriver Kjell Häglund mycket belysande om i sitt genial förord till nyutgåvan av Wolgers memoarer.
@Kalle
Ok. Egentligen är det lite vanskligt för mig att ens uttala mig eftersom jag knappt sett serien. Vet dock att min storebror, som är född -67 gillade det mycket. Själv är jag (vilket du egentligen också borde vara!) lite för ung, född -76 som jag är.
Annars tycker jag förstås att anslaget känns väldigt sympatiskt. De ville ju uppenbarligen väldigt väl, även om man kanske kan diskutera de politiska lösningar som presenteras. Dessutom är humor alltid ett plus, och det verkar ju ha funnits i överflöd.
Kul att Anders Linder fortfarande ses i Bolibompa i helt nyproducerade program. Still going strong uppenbarligen. För mig är han dock alltid i första hand kapten Zoom!
Jodå, född -69 minns jag det mycket väl. Scooby Doo var med, som dogmatiskt motgift. Fråga Primos storebror. Och fråga Primo själv hur han kan minnas Kapten Zoom, för den gjordes väl på 70-talet. Den var jag för ung för, för den mådde jag illa av.
Beppe körde väl Scooby Doo i Jullovsmorgon/Sommarmorgon?
Primo Mellon: jag är för ung för teveserierna, som jag dock tror mej ha några ytterst vaga minnen av. Gissningsvis repriser då, serierna kom 71 och 78. (Jag är född 75.)
Plattorna däremot spisade vi friskt på mitt proggiga dagis. Jag har säkert berättat om mitt dagis här innan och tänker inte trötta ut nån med chilenska flyktingar och dagisfröknar med bara bröst innanför snickarbyxorna, men sen dess kan jag inte odelat tycka illa om proggen.
Ja hur fan kan jag minnas kapten Zoom? Reinkarnation? Nej det måste var repriser som sagt. Har säkert sett Ville, Valle & Viktor också utan att minnas det.
Mest gillade jag annars Ragnar (farbrorn som inte ville bli stor), Kalles klätterträd och Bröderna Dal. Hur det formade min person låter jag vara osagt.
Och snälla: BERÄTTA MER OM DITT DAGIS! Verkar ju helt fantasktiskt.
Givetvis måste man gilla en hel del med proggen. Trots allt gjordes det en hel del riktigt bra musik.
Nationalteatern (som i och för sig enligt den här bloggen förkastades av de renläriga) var ett av få riktiga rockband som fixade att göra det på svenska, och Dageby är en av de bättre musiker landet har sett. Hans filmmusik till Ett anständigt liv är magisk.
Kapten Zoom gick i repris någon gång i skarven åttio/nittiotal. Säkert fler gånger än så, men det är därifrån jag minns det. Mycket vaga minnen förvisso och inte helt positiva. Trots detta känner jag en viss nostalgi gentemot serien.
Jag tycker också att du gott kan lära oss lite grann om din tid på dagis. Jag har sökt igenom bloggen och det enda du verkar ha uppgivit är att det var Monty Python på tv. (Och jag känner mig trygg med att du inte kommer att stanna vid ett "Staffan Westerberg har förstört min barndom" - även om det väl också är en gubbe av visst intresse.)
Det här snacket om "indoktrinering" blir lätt väldigt fel. Jag håller givetvis med om att man ska akta sig för att ge barn "dogmer" men det urartar lätt i att man blir rädd för att ge barn sin bild av tillvaron. Vad man gör är ju att man lär barnen saker hela tiden och man får helt enkelt hoppas att de lär sig saker från olika håll.
Problemet är nämligen att det är fel människor som ifrågasätter sin rätt att förmedla sin uppfattning. Jag har till exempel själv varit på ett kristet ungdomsläger då frågan dök upp på en ledarsamling. (Till saken hör att det inte var någon karismatisk framgångsteologisk rörelse med syfte att sprida kreationismen utan en ganska lös rörelse som nog överlag skulle kunna sammanfattas som lätt socialistisk miljö-kristendom med fokus på att Jesus älskar alla och att man ska vara snälla mot varann.)
Risken är att de idealistiska krafterna (eller vad fanken vi ska kalla dem) velar bort sig och blir svagare på den ideologiska marknaden. Coca Cola Company ifrågasätter nämligen aldrig sin rätt att påverka. Det gör inte Sverigedemokraterna heller, eller på andra sidan avgrundsvänstern, om det nu finns något kvar av den.
(Till mitt livs intressantaste tjuvlyssningar hör att jag en gång åkte buss bakom två unga kommunister som diskuterade Stalins skrifter och ansåg att han inte var någon stor teoretiker utan en praktiker.)
Men visst är det knepigt. Vad ska man lära barnen? Ville, Valle Viktor verkar hursomhelst ha klarat det rätt bra.
Är det sant att de var på plats under Alm-striden förresten, eller var de bilderna ett montage?
U.J.
@Urban
Nä visst. Det kan ju inte vara så att all kultur skapad för barn ska vara blaskigt utspädd och inte tycka någonting. För mig personligen tycker jag gränsen går när man helt uppenbart styr in alla förklaring på en specifik och väldigt tydlig ideologi. Må vara fanatisk marknadsliberalism eller regelrätt marxism. Mer diffust kan jag beskriva det som att när jag får magkänslan att barn används som en bricka i ett politiskt spel så känner jag mig lite illa till mods.
Intressant resonemang i alla fall. Det finns alltid andra krafter som påverkar, och som enskild förälder gör man förstås allt för att påverka sina barn i en annan riktning.
"jämställdhet, miljömedvetenhet, rättvisa och kritiskt tänkande" Det låter som en mardröm för nyliberaler, det är väl det sista barnen ska lära sig för att bli lydiga konsumenter?
Är du skribent, fotograf, illustratör eller finns det något annat du vill bidra med till Sveriges blivande största bloggtidning?
Är själva bidragandet inget för dig så kan du ju alltid följa oss via bloglovin, för snart drar vi igång!
Jag minns inte om Scooby-Doo ingick i VVV:s jullovsmorgnar; Beppe körde Scooby i sina ca 1972-73, eller när det nu var.
Men det enda - DET ENDA - jag ville se på TV när jag var barn, var Scooby-Doo. Scooby-Doo och Snobbar som jobbar. Jag hatade VVV och märkte att det var nåt konstigt med det. I synnerhet som mina föräldrar inte tyckte om att jag tittade på VVV, eller att det visades som barnprogram.
För övrigt har jag bytt namn på min blogg till TOPPRAFFEL!. Check it out!
Jag hade den där skivan. Eller ja, min äldre syster hade fått den någon gång, och den fanns där i samlingen bland Astrid Lindgren och Smurfar. JAG LYSSNADE INTE EN ENDA GÅNG PÅ DEN! Jag var livrädd för konvolutet. Det var äckligt. Jag tror jag har en rädsla för randiga byxor sen dess. Allt detta är sant.
Jag är född -67 och föll aldrig heller för VV&V... som Pidde säger, det var något som inte riktigt kändes klockrent i magen med dem...
Glöm heller inte att vår käre gamle Scooby-Doo, förutom Beppes julmorgon, också gick när Eva Rydberg hade programmet -77 eller -78, tror jag det var.
VVV visade INTE Scooby Doo. Det var Beppe som introducerade Hanna Barbera-serien, och nästa gång den gick var, mycket riktigt, i Eva Rydbergs jullovsmorgon några år senare.
Mer Scooby-Doo: det som var riktigt fascinerande var att det då faktiskt gick en liten Studio S-liknande moralpaniksdebatt om att stoppa vår hjältehund, som helt ärligt ansågs vara skrämmande, otäckt och synnerligen opassande för småbarn... Jag och mina kompisar sa redan som 10-åringar: Men för h-e, hur svårt är det att för föräldrarna att stänga av? Byta kanal var liksom inget alternativ på den tiden, med en testbild på tvåan i fem timmar...!
Jag var fullkomligt fascinerad av Daphnes kortkortdress. Synnerligen opassande. Dessutom är jag fullkomligt säker på att Scooby var pausfilm i VilleValle. Men det har jag varit förr utan att det hjälpt ett dugg.
Angående detta med Scooby Doo: Jodå, det stämmer. Den här omgången av VVV var ursprungligen det årets Jullovsmorgon. Så det var Scooby och andra tecknade filmer insprängda. Jag minns det så väl, så väl. (Jag är född -69.=
Skicka en kommentar