onsdag 25 februari 2009

Människor som gått till överdrift: Tito Beltran.

Under våren 2008 hölls ett medialt uppmärksammat mål mot Tito Beltran i Ystad. Han stod anklagad för att ha förgripit sej på skådespelerskan Maria Lundqvists barnflicka under Robert Wells Rhapsody in Rock-turné 1999. Historien präglades av att vara bisarr, bedrövlig och integritetskränkande för alla inblandade.

Maria Lundqvist – som luktat på barnflickans trosor – fick av åklagaren frågan om hon verkligen kunde identifiera spermadoft. Tito Beltran fick sjunga ett stycke av den grabbigt hånande sång dirigenten Anders Berglund lattjat ihop under turnén: ”Du kåte chilenare” (mel. Du svarte zigenare). Carola vittnade om att hon suttit och bett tillsammans med barnflickan när det begav sej, men kunde inte riktigt minnas varför.

Och hela tiden satt Tito Beltrans fru i publiken och såg ut att hellre ha suttit nån annanstans.

Våldtäkter är nu inget att skämta om – tänk på det, Anders Berglund! – och vi lämnar därmed det ämnet.

Det finns dock mer att säja om Tito Beltran och hans kriminella förflutna. Att han har höga tankar om sej själv bekräftas bl.a. av hans uttalade bitterhet att inte tituleras ”den fjärde tenoren”, men skulle det vara straffbart hade t.ex. Kungliga Dramatiska teatern fått börja hyra in dockteaterensembler.

Beltrans specialnisch inom brottsligheten är istället fordonsrelaterade förbrytelser. Den lillstora operadivan tenderar att drabbas av s.k. road rage. Bilar är för Tito vad skynket är för tjuren och vad den som påstår att Christer Pettersson mördade Palme är för Leif GW Persson.

Den här texten har en fortsättning. Den går att läsa i boken "Människor som gått till överdrift". Den kommer i handeln i april 2010.Bilden visar Beltran, gömd under ett paraply, visande på en vägkarta hur han kört, för några mycket intresserade människor.

20 kommentarer:

jonas sa...

Briljant.

TP sa...

Här ser ni mannen, utan skägg, som kommer att välta en kiosk när en viss bok kommer ut.

Frank Bonnevie sa...

Mycket underhållande, men jag förstår inte det där med vilopuls?

Anonym sa...

Varför skriver du "mej" sej"?

Är det en generationsfråga? För mig heter det mig och sig.

Kalle Lind sa...

Frank Bonnevie: lite luddig formulering kanske. Jag ändrade den.

Anonym: jag anser att ord i möjligaste mån ska stavas som de låter. Försöker man lära en fyraåring att läsa stör man sej dagligen på gammalt stavningsslagg som "djungel" och "ljus". Jag inser att jag inte ensam kan dra skriften mot talet, men jag drar mitt strå till stacken genom att skriva "mej", "säjer", "låssas" och "huvet". För övrigt på samma sätt som Lagerkvist drog sitt strå till stacken genom att skriva sej "Pär".

dr. No sa...

Bra skrivet. Även om att sparka på Tito Beltran nästan per definition innebär att sparka nedåt.

För övrigt: i så fall borde det heta "hôvvet".

Mikaela sa...

Ja, problemet är väl att uttalet är olika beroende på vart i Sverige man befinner sig. Poängen med "mig" är väl att det står för "mej", "mäj" och möjligen ännu fler varianter.

Anonym sa...

hövett = huvudet

/Paul W

s sa...

Ingen annan som chockas av påståendet "tenoren slog juristen med sin mobil så juristens näsa "sprang i blod""? Det här är alltså en mobil anno -94, juristen i fråga måste ju ha fått hela näsan avslagen... nä, Beltran verkar inte vara helt reko.

petter sa...

"Bra skrivet. Även om att sparka på Tito Beltran nästan per definition innebär att sparka nedåt."

dr No: Det ironiska här är ju att i Beltrans narcissistiska ögon är angrepp på honom att sparka uppåt. :)

Kb sa...

"Nåväl, Tito ”Bullit” Beltran rattar sitt brackiga fordon på topphastighet genom Kungsbackas slingrande villagator, medan hans svärmor råka springa framför, vrålande och hysteriskt viftande med armarna."

Så svärmorn sprang i ca 250 km/h? Just den detaljen går inte ihop.

Kalle Lind sa...

Kb: du måste sätta in det i sitt sammanhang. Även om en BMW kan köra i 250 km/h, kan den naurligtvis inte göra det i ett villaområde. Han körde så fort det bara gick efter förhållandena.

J-h:n sa...

I Göteborg stavas det "mâj".

Anonym sa...

Såhär i skidtider:

Ja too schlut i schpåre = Jag tog slut i spåret

/Paul W

Casper sa...

Angående stavning: För att vara konsekvent borde du således även skriva "ejängkliän", "plöttslit", "hälj" och "sittvatjon" (för att inte tala om "åck", "ba" och "e"). Bevare mig väl, bättre var det på Heidenstams tid.

Mvh. En rigid språkfascist

T4 sa...

Fantastisk läsning! Första gången sedan jag läste Biblia av LOB, för 20 år sedan, som jag fängslas av det skrivna ordet! Stora ovationer!

För övrigt kan ju chilenaren i fråga inte tituleras "Den Fjärde Tenoren" - En sådan artist finns ju redan sedan 15 år - kolla länken:

http://tenoren.blackside.org


och http://www.myspace.com/dfttenoren


återigen - tack för magnifik läsning!

agueda sepulveda la P sa...

man skrivit så mycket om honom att han blivit ändå intressantare. och han är gullig också.
Skulle vilja träffa honom, men antar han är gift.

Anonym sa...

Jag kan INTE sluta garva:-)

Anonym sa...

Om ett gott skratt förlänger livet
har Jag förlängt mitt med minst 10
år nu.

Anonym sa...

Helt lysande...men jag råkar veta mer....i början av 2000-talet vandrade han in i sidan på en bil på ett övergångställe i centrala stan, med sedvanlig gapig scen med hotelser och invektiv mot den kvinnliga föraren som påföljd....
Karln är helt skruvad. "Car anger". Bra etikett....