söndag 16 november 2008

Nämen! Nu blir det riktigt fnoskigt! ÄNNU fler memoarer med ÄNNU fler finurliga titlar! (Del 6!)

Jag vet inget annat om Lennart Johansson än att han har haft nåt med fotboll att göra på nåt slags internationell nivå. Det räcker. Hans minnesanteckningar från ett långt liv i det gröna gräsets schacks tjänst har en perfekt finurlighetstitel, så pregnant, så exakt, så distinkt. Den innefattar allt en fotbollens administratör och diplomat behöver förmedla - i sammanlagt fyra ord:"Nya mål" (ni är med på finurligheten? Mål kan ju både syfta på fotbollsmål och en mer abstrakt riktpunkt) - "nya planer" (samma sak - BÅDE fotbollsplan och strategi)!

Jag lyfter på min gamla klappkeps i pur beundran. En mästare har agerat. Jag skulle hellre äta rävgift iförd en lite för liten hatt än läsa själva boken, men framsidan kan jag stirra på i säkert en halv minut, häpen, fascinerad och (häpp!) mållös!

9 kommentarer:

LordParzifal sa...

Anekdot:
Min pappa hette Lennart Johansson och jämt när "den andra" LJ var på TV skrek mor som på beställning "Skynda dig nu är du med på TV igen".
Inte blev det bättre av att orten jag kommer ifrån skapade en(!) bra spelare (ja man har jämfört Årsunda IF utanför Gävle med Åshöjden mången gång) och när denne spelare skrev i AIKs infoblad under jubiléet att det roliga med att åka buss på bortamatcher de tidiga åren var att "Lennart Johansson" alltid showade och gjorde så alla hade roligt så blev förvirringen inte mindre eftersom ingen som käste kunde uttyda om han menade AIK med "LJ" eller Årsunda med min far.

Be well,
LPWJ

Anonym sa...

Gillar dessa skarpt: Sixten Jernberg: I vilda spår och Gunnar Nordalh: Guld och gröna planer.
Pretentiösa idrottsmän är hur kul som helst.

Kalle Lind sa...

Nonsensakuten: Nordahl har jag kommenterat i vad jag då trodde skulle bli det optimala inlägget om finurliga memoartitlar. Jernberg var ny för mej. Eftersom jag aldrig tjusats av idrotten så är jag den förste att tycka att alla poetiska kopplingar mellan sport och någonting annat är en smula fåniga.

Anonym sa...

Kanske behövs det en längre titt på omslaget trots allt då Du har läst två ord av fyra möjliga fel.

Axel sa...

man ska kanske inte heller glömma att ordet "mål" i Lennart Johanssons fall lika gärna kan syfta på måltider...

Anonym sa...

Lennart földe upp sin memoarbok med "I fotbollens tjänst", spökskriven av Ken Olofsson. Inte lika klatschig titel där.

Mina favoriter inom sportvärlden är de äkta makarna Hyséns bidrag. Glenns "Hyss och allvar med Glenn Hysén" och Helenas "Stolpskott och pungsparkar"

Kalle Lind sa...

Kalle Lind: Glenns bok är omnämnd i mitt toklånga ursprungsinlägg. Min vän Valle Westesson har länge kämpat för att få in den på listan, dock förgäves. Jag håller den för en ohyggligt ofinurlig titel.

Helena Hyséns bok är intressant, inte minst för att den är ett av oerhört få bidrag till fotbollsfrumemoargenren. Titeln är absolut välfunnen, det medges.

Anonym sa...

Finns det någon förklaring till att det första å:et i "många mål" är tunnare än dom andra bokstäverna?

LordParzifal sa...

En pastisch till kvällen kanske? Får skälla ut mig om den är dålig(!?), den är om Cornelis och Lundell sjungandes nyversion på Hönan Agda hehe
Agda the hen
Alldeles färsk.

Be well,
LPWJ