söndag 7 december 2008

Julkulturen.

Det har muttrats bland pepparkakshustroende julfundamentalister, det har knorrats hos glittermaffian och de som menar på att det står inskrivet i kalenderbalken att julkalendrar måste innehålla a) spraysnö, b) tindrande barn och c) andra saker som fanns på Elsa Beskows tid.

Men - som jag mantralikt upprepat den senaste veckan - barnen gillar i alla fall årets båda julkalendrar. De har ingen relation till snö, men kan identifiera humorn i en man som dricker kiss.Idag söndag har de tre kalenderhjältarna besökt ärevördiga Kulturen i Lund. Barnen var på plats. Flera av dem verkade riktigt nöjda.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Jag och många av mina polare på gymnasiet följer iallafall julkalendern slaviskt, det talas om "den bästa sen Greveholm".

Unknown sa...

Var kan man streama skönheten? sitter lite i kläm här i england...

Anonym sa...

Jag som nyinvigd 20-åring sitter och myser varje morgon. Kan med lätthet säga att den är MINST 10 gånger bättre än Greveholm.

Fast det kanske har å göra med att Greveholm är en oerhört överskattad julkalender?

I alla fall blir jag väldigt glad varje morgon det sänds och kanske även ska ta mig en lyss på radioversionen också.

(hoppas att ni återanvänder leif pagrotsky, annars blir jag väldigt besviken.)

Repoman sa...

Jag plöjde igenom alla avsnitten till frukosten i morse.
PRIMA grejer! Urinprovsscenen var strålande, liksom Anders (Lages?) frisyr. Tyckte mig även skåda en liten poliskonstapel med skägg. Kul kul!

Anonym sa...

gött =)

Anonym sa...

bästa julkalendern någonsin tycker jag, radiokalendern är prima, Valles insatts som överklassbror var mycket rolig, en annan bra sak är att Kalle gör berättarrösten i radion. Tyckte om Sanna Persson-Halapi som någon slags sinnessjuk landstingstant i tv:n. Det är roligt hur man återfinner saker från både Anders och Måns egna tv-program och från allt Kalle gjort, mer mat-i-munnen-humor!

/ Tobbe

Kalle Lind sa...

Emil: alla avsnitt kan ses ganska smidigt på SVT Play. Om det sen är att streama eller ej är mer än min prostatitanlupna vokabulär vet.

övriga: in i frukten trevligt att höra.

Anonym sa...

Har haft nöjet att följa dina inlägg ett tag, och roas ofta av detaljrikedomen i innehållet och det språkliga. Tänkte passa på att kommentera julkalendern. Den är klart underhållande för oss småbarnsföräldrar födda på 70-talet, och vår femåriga dotter är också mycket förtjust. Det är inte alltid samma saker vi uppskattar, och en hel del går ju en femåring förbi, men varje avsnitt har fått oss att inte vilja missa nästa. Tack för det!

Anonym sa...

Haha. Just urindrickarscenen skrattade vår tre och ett halvtåring så hon kinade åt. Flera gånger under dagen faktiskt. Så fort man nämnde julkalendern.

Läste du den sinnessjuka insändaren i SvD förresten?

Anonym sa...

hej kalle, länge sen vi sågs. bra kalender tycker jag med! ta inte illa upp om jag drar paralleller mellan t ex lage och detta: http://www.youtube.com/watch?v=eGzxDMFnb98
tänkte egentligen mest att det här helt sinnessjuka klippet måste du bara se.
/ gisela!

Unknown sa...

Julkalendern är bra och mina barn var även mycket nöjda med att få se de tre huvudpersonerna live på kulturen idag!

Anonym sa...

Insändaren i SvD - försökt hitta på nätet, men ej! Hjälp, någon?

Anonym sa...

Tror inte insändaren finns på nätet, men det var en helt sanslös pekoral om att parets fyraåring tittade på mamma och pappa och med gråten i halsen stammade fram "Vad är det här? Är det här verkligen julkalendern?". Hela texten var skriven på något slags högrtravande "bitter vän av ordning-gubbe skriver insändare-språk.

Anonym sa...

Varför denna fetisch för skägg?

Anonym sa...

gillar hur Måns ser ut som nån från Kraftwerk :)

ganska skön kalender i år även om man är minst 15 år för gammal ;)

Anonym sa...

Tänkte bara tacka för en förträfflig julkalender, en förträfflig blogg samt många många förträffliga timmar radio. Tack! Förträffligt.

Anonym sa...

Jagb gillar din blogg-även om jag ibland anar vissa brister i empati& människosyn.
Julkalendern däremot ogillar jag-varför detta dumgörande av andra människor. Det funkar på en blogg men i en julkalender bör det finnas andra kvaliteteter. Som någon sa här har man valt ett komikerpar som fått göra TV. Bättre att välja ett bra manus sedan letar man reda på bra skådisar. Framtiden får visa "Skägget i brevlådans`" kvalite`

Kalle Lind sa...

Anonym: jag hyser inga som helst brister i empati och människosyn. Dina aningar är vanföreställningar.

Framtiden får givetvis visa kvaliteten på årets julkalender. Men även samtiden måste få visa den. Det är trots allt den som den är riktad mot.

Att låta komikerpar göra teve har framtiden visat alltid går illa. Vem minns idag floppar som HippHipp, Mia och Klara, Boston tea party, Little Britain eller Fem myror? Säkert hade det gått mycket bättre om man istället skaffat fram riktiga manus och sen låtit Per Eggers och Johannes Brost spela istället.

Vänligen.

Anonym sa...

Jag fattar inte riktigt hur man kan läsa den här bloggen och sen få det till att författaren skulle brista i empati och människosyn, snarare tvärtom. Herr Lind skriver ju med en alldeles utomordentlig värme tycker jag.

Huskorset sa...

Jag ska alltid älska allt som Kalle Lind gör i evighet amen.

Pia Johansson sa...

Jag och 6-åringen har gillat julkalendern mycket, schysst att det var samma i radio också tyckte jag, alltså samma karaktärer, Anders och Måns har varit jättebra tycker jag.

Thomas Tvivlaren sa...

"Skägget i brevlådan" var klockren! Undertecknad med 6-åring bekräftar det. Tyckte om den småfunkiga signaturmelodin också.