måndag 22 december 2008

På det festliga kvinnoföraktets tid.

Till flydda tider återgår min tanke än så gärna: hur framställdes jämställdhet av tjugotalets stjärna?Jag har haft en festlig kuplett på huvet nu i några timmar. Det är Ernst Rolf som med patenterad diktion sjunger om den nya - alltså numera gamla - tidens kvinna:

Hjälpa till med mat och skatten
nej se, det vill hon inte ve´
Men komma hem i hatten
klockan fem på natten
ja, de´ gör gumman me´


På den här tiden ansågs tanken på jämställdhet i sej som ett stort skämt. Något tokroligare än att kvinnor krävde nån sorts plats var svår att föreställa sej. Inte nog med att de slapp arbeta - för inga kvinnorörelser i några tider har ju kämpat för rätten till arbete - utan dessutom hade de mage att vilja roa sej.

Detta sjöngs av en glad lax som i det privata var a) notoriskt svartsjuk och b) notoriskt otrogen (med argumentet att vänsterprassel var "som att gå på toaletten"). En man som dessutom uttryckligen undvek det politiska eftersom han inte ville stöta sej med någon (potentiell finansiär).

Frågan om jämställdhet, jämlikhet och allas lika möjligheter är som bekant ingen politisk fråga.

Så var det då, för längesen. Idag gör sej gubevars ingen lustig över kvinnor som anser sej förbisedda och som därför hävdar sin rätt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bäste Kalle!

Vilken kulturgärning du utför! Och det kan jag sannerligen inte kalla alla bloggdravlares ordbajserier...

2 gubbar vars livsöden du väldigt gärna får granska när du har tid:

1)Stig Ahlgren (ja,inte metrologen alltså)
2)Torbjörn "76-årige tv-legenden och Sven-Bertil-kompisen som försökte skjuta sin hyresvärd" Axelman

God Jul!

Kalle Lind sa...

Metabolist: hm. Märkligt. Jag ligger just i detta nu och plöjer Buster von Platens "Min vän Stig Ahlgren". Och Axelman har jag rört vid som hastigast, i ett gammalt inlägg om Ulf Brunnberg. Men, visst, det verkar absolut som om där kan finnas mer att kolla upp.

Glad helg och gott slut.

Anonym sa...

"En sådan kväll ska man älska båd Karin och Ester.
Låt björn och chaufförn och din fru få semester."
Usch ja, när farfar dansar gammalvals blir det oftast The Gräsänkling Quickstep, lovsånger till otroheten. Tacka vet jag Gubben Far?

Unknown sa...

Ah! Har följt denna blogg med välbehag en tid och när Ernst Rolf dyker upp ökar behållningen om möjligt ännu mer! "Cigarett och pipa uti munnens gipa, ja det har gumman me'" Det var sannerligen grabben med chokla' i (rimmar utmärkt på Hawai)! Jag vill även berömma herrn för årets julkalender. Såväl dottern som jag har uppskattat denna å det grövsta!