torsdag 21 maj 2009

En man med ett skägg firar folkfestvecka! Del 4: Dragspelsstämman i Hjo.

Det är så klart skott mot sittande mål att insinuera att det mest är gamla som gillar dragspel, men det är ju inte klokt hur gamla de är som gillar dragspel! Och de var ju ohyggligt gamla redan 1984 - när boken är ifrån - och måste alltså vara urgamla nu! Mina damer och herrar, ni betraktar kanske i detta nu världens äldsta män! Medicinska mirakel!Damerna som står och diggar inför några jämnåriga alfahannar med varsitt bälgaspel sänker snittåldern med flera tusen år. De verkar ha så kul. Den ena klappar till och med händerna.

Och allt försiggår i Hjo. Som om det inte räckte med att festivalen bjur på polkor, polskor, mazurkor, gavotter, kadriljer och annat som doftar vadmal och Raskens och inkissade drängkammare - det hela försiggår i Hjo! Sveriges kanske osexigaste kommun!

Det här är det Sverige min generation så hjälplöst försöker skaka av sej. Vi flyr till New York och skaffar fräscha vindsvåningar och namndroppar amerikanska sextitalssitcoms som vi aldrig har sett - allt för att ingen ska se att vår morfar stått med en bandspelare på magen och fångat upp ljudet av gamla gånglåtar.

Det är ett Sverige som vi medelklassmänniskor i storstan helt frankt förutsätter har försvunnit. Men svänger man av från allfarsleden den andra helgen i augusti så hör man åter det diskantrika ljudet från de gamla bälgarna. Polskorna traderas än. Någon upprätthåller traditioner. Det gamla Sverige lever jämsides med det nya. Och jag är inte alldeles säker på att det är det nya som skulle vinna i en tvekamp.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag älskar de blå byxorna kvinnan på bilden ovan har.

Johan Wanloo sa...

Det kanske kan intressera goe herrn att jag också vid ett tillfälle kannibaliserat och gjort mig lustig över den där boken:

http://johanwanloo.blogspot.com/2008/12/studentorkesterfestivalen-i-uppsala.html

Andreas sa...

Ärligt talat - vill vi att detta skall försvinna? Vad skulle bli kvar? Vi skulle alla sitta där med en kaffe latte, i nerdiga glasögon och undra vem vi egentligen är och inte förstå var vi kommer ifrån.

Jag menar, det här måste ju få finnas, och till och med uppmuntras, om vi andra skall kunna släpa fram dem varje midsommar och tycka att det är lite lagom genuint svenskt - innan vi såklart återvänder till kaffe latten...

Mer bälgaspel åt folket!

Kalle Lind sa...

Sofia: jag älskar också anblicken av gamla människors kameltår.

Wanloo: jag skrattar gott. Och känner sympati med aggressionen. Man försöker vara tolerant med det mesta, men så fort nån sprallgök tar på sej tokig hatt och kallar sej spexare osäkrar jag min revolver.

Andreas: hört. Det är klart att det inte ska få försvinna. Dels för att det ger en skara människor (säkert mycket större än vi tror) tillfredsställelse, dels för att det stör Stakka Bo-människornas världsbild och självuppfattning. Och ju stördare Stakka Bo blir, desto nöjdare blir jag.

John sa...

Gör herrn med bandspelare i händerna en bootleg?

Gubben Far sa...

Ja! Roligaste bilden! Tack vare bootleginspelaren, och till upphovsmännens stora förtret, kommer musiken, redan en halvtimme efter konserten att ligga ute på pensionärsföreningens kaffebord.

Anonym sa...

Så du har också dåligt samvete över att du gillar Detektivbyrån?

Nonsensakuten sa...

-Så du gillar dragspel, stämmer det?
-Hjo...

Urban sa...

Det finns faktiskt en relativt livaktig ungdomskultur som håller på med folkmusik, gammaldans etc. De är inte så många procentuellt sett men de kan samlas i ganska stora skaror. och det är en ganska härlig umgängesform. Men det är en annan diskussion.

U.J.

逆円助 sa...

さあ、今夏も新たな出会いを経験してみませんか?当サイトは円助交際の逆、つまり女性が男性を円助する『逆円助交際』を提供します。逆円交際を未経験の方でも気軽に遊べる大人のマッチングシステムです。年齢上限・容姿・経験一切問いません。男性の方は無料で登録して頂けます。貴方も新たな出会いを経験してみませんか

精神年齢 sa...

みんなの精神年齢を測定できる、メンタル年齢チェッカーで秘められた年齢がズバリわかっちゃう!かわいいあの子も実は精神年齢オバサンということも…合コンや話のネタに一度チャレンジしてみよう